Widok
Ja używałam kółkowej. Takiej jak w linku. Mam do sprzedania w kolorze jeansowym. Cena 100zł (do negozjacji) :)
http://www.chusta.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=12&option=com_virtuemart&Itemid=29
kontakt na maila ollutka@wp.pl
http://www.chusta.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=12&option=com_virtuemart&Itemid=29
kontakt na maila ollutka@wp.pl
Ola ... piszesz o takiej chuście? http://allegro.pl/item1133968355_chusta_kolkowa_6_rodzajow_slingrings.html
ja na początek polecam chustę elastyczną
j kupowałam dokładnie tą
http://allegro.pl/item1155436802_pentelka_chusta_elastyczna_lazurowe_wybrzeze_50cm.html
i jestem baaardzo zadowolona. Używamy juz o 3 tygodnia zycia. super pomaga przy kolkach...
Teraz nabrałam juz wprawy w wiazaniach i bede sie rozgladac za chusta tkaną nieelastyczną
j kupowałam dokładnie tą
http://allegro.pl/item1155436802_pentelka_chusta_elastyczna_lazurowe_wybrzeze_50cm.html
i jestem baaardzo zadowolona. Używamy juz o 3 tygodnia zycia. super pomaga przy kolkach...
Teraz nabrałam juz wprawy w wiazaniach i bede sie rozgladac za chusta tkaną nieelastyczną
a ja polecam od razu tkaną. Elastycznie łatwiej wiązać ale dzieci szybciej z nich wyrastają, a że dobre chusty nie są takie to polecam od razu zainwestować w tkaną. Ja kupiłam na stronie Lenny Lamb. Otrzymaliśmy instrukcje z wizaniami i po naprawde bardzo szybko można nauczyć się wiązać :)Mały zasypia od razu po włożeniu w chustę ;)))Potwierdzam - super przy kolkach.
w rezultacie kupiłam taką http://allegro.pl/item1141541295_chusta_tkana_paseczki_5m_7_kolorow_gratis_azimi.html
jak dojdzie to sie podziele refleksją :)
jak dojdzie to sie podziele refleksją :)
wiązania znajdziesz na you tube,
przydatny link dała mi też jedna z forumek:
http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Instrukcje_wiazania_chusty
przydatny link dała mi też jedna z forumek:
http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Instrukcje_wiazania_chusty
agag_agag dobry ten link!
też planuję taką chustę kupić, tylko jakoś tak się co miesiąc pieniądze rozpełzają... ;)
też planuję taką chustę kupić, tylko jakoś tak się co miesiąc pieniądze rozpełzają... ;)
ja kupilam elastyczna z chusta.pl . Tylko tak sobie mysle, ze zbyt czeste noszenie w chuscie niekoniecznie wyrabia w dziecku dobre nawyki... Bo co jesli odmowi zasypiania inaczej niz tylko noszona w chuscie?... Po dluzszym zastanowieniu nad tematem podchodze do niego z lekka rezerwa.. Chusty sa wygodne, ale mam zamiar z nich kozystac tylko od czasu do czasu jako alternatywy dla wozka... Np. przy przyjazdach do Polski...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
ostolo jakie złe nawyki??
zobaczysz jak urodzisz...wydaje mi sie ze bedziesz miała troszke inne na to spojrzenie. Kiedy bedzie płakało cCi Twoje malenstwo a Ty jednoczesnie bedziezsz chciala je utulic i zrobic mase innych rzeczy w domu to chusta bedzie zbawieniem!poza tym kiedy malenstwo jest takie małe to az chce sie je non stop nosic i tulic, zreszta ono tego potrzebuje...
zobaczysz jak urodzisz...wydaje mi sie ze bedziesz miała troszke inne na to spojrzenie. Kiedy bedzie płakało cCi Twoje malenstwo a Ty jednoczesnie bedziezsz chciala je utulic i zrobic mase innych rzeczy w domu to chusta bedzie zbawieniem!poza tym kiedy malenstwo jest takie małe to az chce sie je non stop nosic i tulic, zreszta ono tego potrzebuje...
okruszek szkoda że już zamówiłaś Ja z moreny... byśmy miały jeden koszt wysyłki :)
A może ktoś ma niedrogo do sprzedania chustę tkaną?
Ostola - chusta jest bardzo praktyczna - ja noszę ję cały czas w wózku. Jak mała ma mega kolkę że w wózku nie uleży, to ją biorę w chuste. Czasem w ciągu dnia też tak płacze strasznie, że nie mam jak do sklepu po pieczywo wyjść- bach chusta i po sprawie... Albo jak jedziemy po coś do marketu... kosz i wózek troszkę nieporadnie, a tak - pikuś :)
A może ktoś ma niedrogo do sprzedania chustę tkaną?
Ostola - chusta jest bardzo praktyczna - ja noszę ję cały czas w wózku. Jak mała ma mega kolkę że w wózku nie uleży, to ją biorę w chuste. Czasem w ciągu dnia też tak płacze strasznie, że nie mam jak do sklepu po pieczywo wyjść- bach chusta i po sprawie... Albo jak jedziemy po coś do marketu... kosz i wózek troszkę nieporadnie, a tak - pikuś :)
Ostola, moją Tosię nosiłam w chuście przez pierwsze miesiące baaardzo często, spacery, po domu, na zakupy... I żadnych złych nawyków się nie dorobiłyśmy, Mała od ok. 6 m-ca życia zasypia sama, przesypia całe nocki i jest zosia-samosia. Takie maluszki naprawdę potrzebują bliskości i jest im dobrze, spokojnie blisko mamy czy taty (bo równie często jak ja, Tosię chustował mój mąż).
yecath, ale nie wszystkie dzieci sa takie same... Ja jestem zdania ze ciagle noszenie dziecka na poczatku wcale nie jest dobre ani dla rodzicow ani dla dziecka... Mi sie pomysl chustonoszenia bardzo podoba tylko obawiam sie ze moje corce moze sie spodobac az za bardzo i potem np moze nie chciec w ogole w wozku jezdzic... Dlatego mam troche sceptyczne podejscie. Ale chusty sa zakupione i czekaj na nasza core. Mysle, ze przy podrozowaniu to swietny pomysl, a ja zamierzam z mala sporo jezdzic..
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Ja razem z koezanka zaczęłyśmy przygote z chustowaniem - kolezanka sie bardzo zachłysnęła, ja mniej :)
Nosiła syna non stop bo wtedy był spokojny i nie marudził, ale faktycznie tak sie przyzwyczaił, ze doszło do tego, ze poitrafił zasypiac tylko w chuście
jak mial juz ponad rok, sporo wazyl to kolezanka nauczyla sie wiazania chusty na plecach i on w tym "plecaczku" miał popołudniową drzemkę... :)
Mi tez na początku pomysł chusty sie bardzo podobał, niemowlaczek we mnie wtulony, spi pięknie :) Ale okazalo sie, ze tak samo ladnie córka potrafi spac w wozku na spacerze czy po prostu w łóżeczku :)
Nosiła syna non stop bo wtedy był spokojny i nie marudził, ale faktycznie tak sie przyzwyczaił, ze doszło do tego, ze poitrafił zasypiac tylko w chuście
jak mial juz ponad rok, sporo wazyl to kolezanka nauczyla sie wiazania chusty na plecach i on w tym "plecaczku" miał popołudniową drzemkę... :)
Mi tez na początku pomysł chusty sie bardzo podobał, niemowlaczek we mnie wtulony, spi pięknie :) Ale okazalo sie, ze tak samo ladnie córka potrafi spac w wozku na spacerze czy po prostu w łóżeczku :)
wszystko z umiarem :) chusty też
do wszystkiego dziecko się może przyzwyczaić, do czegoś musi
ja od razu kupiłam chustę tkaną z górnej półki i nie żałuję, były to bardzo dobrze wydane pieniądze
kupiłam też tańszą cieńszą chustę na lato, ale jest znacznie mniej nośna, gorzej się wiąże, wżyna w ramiona i rozjeżdża przy dłuższym noszeniu
do wszystkiego dziecko się może przyzwyczaić, do czegoś musi
ja od razu kupiłam chustę tkaną z górnej półki i nie żałuję, były to bardzo dobrze wydane pieniądze
kupiłam też tańszą cieńszą chustę na lato, ale jest znacznie mniej nośna, gorzej się wiąże, wżyna w ramiona i rozjeżdża przy dłuższym noszeniu
aniuko masz już coś na oku?
ja założyłam inny wątek w sprawie zakupu chusty i jedna z forumek odradziła mi tą która zamówiłą okruszek. Od rana szperam w necie za wskazówkami która z chust byłaby odpowiednia i tania - bo nie stac mnie na większy wydatek... Kurcze szkoda, że to tyle kosztuje... a na macierzyńskim pieniążków jak na złość - mniej...
ja założyłam inny wątek w sprawie zakupu chusty i jedna z forumek odradziła mi tą która zamówiłą okruszek. Od rana szperam w necie za wskazówkami która z chust byłaby odpowiednia i tania - bo nie stac mnie na większy wydatek... Kurcze szkoda, że to tyle kosztuje... a na macierzyńskim pieniążków jak na złość - mniej...
aniuko ja mam taką zwykłą elastyczną i jest super, tylko że moja córcia juz się coraz więcej wierci i wolałabym przejść na tkaną... Tym bardziej że to typowe wiązanie do elastycznej jest kilkuwarstwowe i poprostu za ciepłe... bardziej mi pasuje taka zwykła kieszonka jednowarstwowa, a to przy elastycznej nie jest zbyt bezpieczne...
Ale jeśli nigdy w ogóle nie miałaś do czynienia z chustami, to zapraszam na "spróbowanie" - absolutnie nie jestem ekspertem ale i to dobre dla początkujących :) Ja kupowałam w ciemno, ale zawsze chciałam najpierw przekonać się na własnej skórze :)
Jak cosik to na maila
Ale jeśli nigdy w ogóle nie miałaś do czynienia z chustami, to zapraszam na "spróbowanie" - absolutnie nie jestem ekspertem ale i to dobre dla początkujących :) Ja kupowałam w ciemno, ale zawsze chciałam najpierw przekonać się na własnej skórze :)
Jak cosik to na maila
dziewczyny a jaką chustę polecacie na takie upały ?? Ja mam tkaną nati i jak na razie tylko w "chłodniejsze" dni jej uzywałam - jak jest tak gorąco to mam wrażenie ze Mały by mi się ugotował tak wtulony cały czas we mnie... może są jakieś dobre chusty na takie upały - nie chciałabym jednak kupować czegoś co mi się rozjedzie po kilku razach lub bedzie niewygodne (????)
noszę tylko tą którą mam :) w upały unikamy w ogóle brania na ręce... chusta nie ma tu nic do rzeczy bo to ciało o ciało tak grzeje... za miesiąc lato minie... a przynajmniej te męczące upały więc nie wiem, czy jest sens kupowania takiej jakiejs sezonowej chusty - przynajmniej jeśli chodzi o moje potrzeby, bo wiem że nie mogę sobie pozwolić na zakup kilku. Jedna uniwersalna będzie musiała mi wystarczyć
też miałam/mam taką chustę http://allegro.pl/item1155436802_pentelka_chusta_elastyczna_lazurowe_wybrzeze_50cm.html :)
jak Gabryś z niej wyrósł - kupiłam używane nosidło Nubigo :] rewelacyjna sprawa :)
jak Gabryś z niej wyrósł - kupiłam używane nosidło Nubigo :] rewelacyjna sprawa :)
też myślę, czy by takiej nie kupić (tzn inny kolor)
no i pentelka tkane chusty szyje ze skośnego splotu
no i pentelka tkane chusty szyje ze skośnego splotu
Bauaganiarka` - jeśli chcesz - oddam naszą chustę za kilka deserków dla Młodego :]
Agag_agag - czyli jednak kupiłaś też chustę od Pentelki? :) ja też byłam z niej zadowolona - na tyle używania co potrzebowałam - spisała się super :) aż szkoda, że Gabryś jest już za ciężki :(
_Zuzka - u mnie było podobnie - tzn. potrzebowałam chustę, żeby wyjść z Młodym(zejść z 4p.) do auta po wózek ;) a później żeby mieć wolne ręce na siatki z zakupami w drodze powrotnej :] kilka razy byliśmy "w terenie" z chustą ;)
Agag_agag - czyli jednak kupiłaś też chustę od Pentelki? :) ja też byłam z niej zadowolona - na tyle używania co potrzebowałam - spisała się super :) aż szkoda, że Gabryś jest już za ciężki :(
_Zuzka - u mnie było podobnie - tzn. potrzebowałam chustę, żeby wyjść z Młodym(zejść z 4p.) do auta po wózek ;) a później żeby mieć wolne ręce na siatki z zakupami w drodze powrotnej :] kilka razy byliśmy "w terenie" z chustą ;)
Informacja ze strony chusta.pl (dotyczy chusty elastycznej przez nich sprzedawanej - ja właśnie taką mam)
"jedyna niesprężynująca chusta elastyczna - specjalnie dobrany materiał nie pozwala na "opadanie" w chuście nawet bardzo ciężkiego dziecka, możesz w niej nosić od narodzin nawet do 3 lat (aż do 15 kg)"
U mnie się sprawdza przy - jak na razie - prawie 9 kilogramowej, 9 miesięcznej córeczce ;)
"jedyna niesprężynująca chusta elastyczna - specjalnie dobrany materiał nie pozwala na "opadanie" w chuście nawet bardzo ciężkiego dziecka, możesz w niej nosić od narodzin nawet do 3 lat (aż do 15 kg)"
U mnie się sprawdza przy - jak na razie - prawie 9 kilogramowej, 9 miesięcznej córeczce ;)
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com
czyli z tego wynika, że kupiłaś jakąś wyjątkową "jedyną" niesprężynującą chustę elastyczną, a wiekszość sprężynuje i pozwala na "opadanie" cięższego dziecka w chuście,
podejrzewam, że chusta z allegro za 38 zł należy do tej drugiej grupy,
to tłumaczyłoby również dlaczego Agusia się jej pozbywa, bo jej syn ma 9 kg, a już z niej wyrósł
podejrzewam, że chusta z allegro za 38 zł należy do tej drugiej grupy,
to tłumaczyłoby również dlaczego Agusia się jej pozbywa, bo jej syn ma 9 kg, a już z niej wyrósł
Agusia, ja właśnie delikatnie staram się uświadamiać, że taka zwykła elastyczna to nie dla większych bobasów,
okruszek, niestety jak to mówią "tanie mięso to psy jedzą", klasyczna chusta to prawie 5 metrów dobrego grubego materiału - tego nikt nie sprzeda za grosze, bo sam materiał dobrej jakości kosztuje,
ja akurat uważam, że lepiej w ogóle nie kupować chusty niż nosić dziecko w kawałku prześcieradła, bo tyle możesz kupić za te pieniądze, które wydałaś, po prostu miałabym obawy czy to jest bezpieczne i dobre dla dziecka i dla mnie
okruszek, niestety jak to mówią "tanie mięso to psy jedzą", klasyczna chusta to prawie 5 metrów dobrego grubego materiału - tego nikt nie sprzeda za grosze, bo sam materiał dobrej jakości kosztuje,
ja akurat uważam, że lepiej w ogóle nie kupować chusty niż nosić dziecko w kawałku prześcieradła, bo tyle możesz kupić za te pieniądze, które wydałaś, po prostu miałabym obawy czy to jest bezpieczne i dobre dla dziecka i dla mnie
Jak coś można do mnie pisać ma maila e.fryczke(At)gmail.com
Mogę nawet się umówić pokazać co i jak z chustą robić.
Agag w chuście elastycznej jest tylko jedno wiązanie. Pozostałe dotyczą się tkanej, a elastyczna nie da się dociągnąć jak tkaną by dziecko było prawidłowo w chuście.
Chusty nowe NAti można kupić za ok 150 zł.
To co kupił okruszek to typowe bawełniane prześcieradło w paski. Okruszku umów się z kimś i dotknij prawdziwej tkanej chusty a zobaczysz różnice
Mogę nawet się umówić pokazać co i jak z chustą robić.
Agag w chuście elastycznej jest tylko jedno wiązanie. Pozostałe dotyczą się tkanej, a elastyczna nie da się dociągnąć jak tkaną by dziecko było prawidłowo w chuście.
Chusty nowe NAti można kupić za ok 150 zł.
To co kupił okruszek to typowe bawełniane prześcieradło w paski. Okruszku umów się z kimś i dotknij prawdziwej tkanej chusty a zobaczysz różnice
agag, myślę, że effcia jest bardziej "obeznana" ;), ale jak chcesz to pisz do mnie czy na maila (jest w profilu),
Agusia, agag ja wiem, że nie każdego stać, ale dlatego napisałam, że moim osobistym zdaniem lepiej w ogóle nie nosić w ten sposób niż w byle czym, poza tym tak jak effcia pisze - można też coś dobrego kupić taniej albo jakąś używkę na bazarku chustoforum trafić
Agusia, agag ja wiem, że nie każdego stać, ale dlatego napisałam, że moim osobistym zdaniem lepiej w ogóle nie nosić w ten sposób niż w byle czym, poza tym tak jak effcia pisze - można też coś dobrego kupić taniej albo jakąś używkę na bazarku chustoforum trafić
tak wiązałam http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna
http://www.naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=5959
tutaj jest link do filmiku jak tatuś robi takie wiązanie ;)
http://www.naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=5959
tutaj jest link do filmiku jak tatuś robi takie wiązanie ;)
źle sie wyraziłam mówiąc o wiązaniu :) wiem oczywiście że jest jedno :)
Chodziło mi raczej o ułożenie dziecka w tym wiązaniu. Bo można przecież tak na kołyskę i w pionie
Moja córcia na kołyskę to ani rusz. Nawet normalnie na rekach w tej pozycji nie lubi. Zawsze woli pion. A mi dość ciężko jest ją w tej elastycznej usadowić mimo że ma tylko niespełna 6 kg (jest długaśna). Jakoś tak mi nieporadnie z tymi nóżkami. i dlatego chcę przejsc na chuste tkaną. Jak sobie próbuję różne wiązania to wychodzi mi dużo łatwiej niż wkładać w gotowe.
effcia i aniella pytałam o priv bo nie wiem czy tu tak mogę o firmach dyskutować... Sledze allegro i z tańszych tkanych pokazują się
Womar albo vombati potem troche wyższa półka cenowa nati, lennylamb i hoppediz
Wszystkie są tkane skośnokrzyżowo. Na co zwrócić uwagę? Czy którąś z nich zwłaszcza tych tańszych zdecydowanie odradzacie?
Chodziło mi raczej o ułożenie dziecka w tym wiązaniu. Bo można przecież tak na kołyskę i w pionie
Moja córcia na kołyskę to ani rusz. Nawet normalnie na rekach w tej pozycji nie lubi. Zawsze woli pion. A mi dość ciężko jest ją w tej elastycznej usadowić mimo że ma tylko niespełna 6 kg (jest długaśna). Jakoś tak mi nieporadnie z tymi nóżkami. i dlatego chcę przejsc na chuste tkaną. Jak sobie próbuję różne wiązania to wychodzi mi dużo łatwiej niż wkładać w gotowe.
effcia i aniella pytałam o priv bo nie wiem czy tu tak mogę o firmach dyskutować... Sledze allegro i z tańszych tkanych pokazują się
Womar albo vombati potem troche wyższa półka cenowa nati, lennylamb i hoppediz
Wszystkie są tkane skośnokrzyżowo. Na co zwrócić uwagę? Czy którąś z nich zwłaszcza tych tańszych zdecydowanie odradzacie?
ten filmik z tatusiem to mój ulubiony :) szczególnie odgłosy małego słodziaka i ten buziak od taty,
no, pisałam, że aż tak się nie znam - Womar albo vombati - te nazwy nic mi nie mówią, nati, lennylamb i hoppediz to znane firmy i dobre chusty, chyba najbardziej z nich polecane są nati - widziałam, dotykałam i mi się też podobają, z tego co słyszałam dziewczyny sobie chwalą, ja na razie żadnej nati nie mam, ale już rozważałam jedną,
myślę, że używaną można trafić niedrogo
no, pisałam, że aż tak się nie znam - Womar albo vombati - te nazwy nic mi nie mówią, nati, lennylamb i hoppediz to znane firmy i dobre chusty, chyba najbardziej z nich polecane są nati - widziałam, dotykałam i mi się też podobają, z tego co słyszałam dziewczyny sobie chwalą, ja na razie żadnej nati nie mam, ale już rozważałam jedną,
myślę, że używaną można trafić niedrogo
Ja niedawno również zdecydowałam się na noszenie swojej pociechy w chuście. Trochę poszperałam w internecie i znalazłam sklep Luna Dream. Zauważyłam, że chusty u nich sa tańsze a posiadają wszystkie wymagane atesty więc postanowiłam kupic właśnie tam :). A co do noszenia w chuście, to polecam to wszystkim rodzicom. Nie poznacie własnego dziecka. Moje o wiele mniej płacze i jest z każdym dniem coraz bardziej ciekawe świata!