Widok

jaka pasta do zębów dla dwulatki?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
hej,
past na rynku jest milion pincet i nie mam pojęcia którą wybrać?

Mała była teraz na bilansie i dr powiedziała że już może śmiało myć zęby pastą. Ponieważ wiem, że połowa wyląduje w jej żołądku musi to być jakaś odpowiednia pasta. Możecie coś doradzić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja ufam tylko elmex i taką kupuję
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja też elmex i to jest od 0-6 lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
my myjemy już dawno i tylko ELMEX zresztą starsza córka i my również ELMEX
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my tez od pierwszych ząbków ELMEX:)
dzięki, sprawa jasna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj niestety nie lubi elmex.Od poczatku nie chcial,a ja dziwilam sie dlaczego nie chce myc zebow,przeciez to taka fajna zabawa.Zmienilismy paste na colgate chociaz sama myje elmex
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Elmex. A tak na marginesie to ząbki myje się pastą od pojawienia pierwszych, 2 latka to bardzo pózno a mycie wodą nic nie daje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokladnie,dopiero teraz to doczytalam!
Elmex najlepsza pasta :)
my też zabki myjemy od pojawienia się pierwszej sztuki :) do tego kontrole u densytsy co 6 mcy :) za każdym razme ząbki mojego synka są bardzo chwalone, że widać, że zadbane :) obecnie ma prawie 4 lata i zero próchnicy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
dziewczyny a kiedy pierwsza wizyta pownna być z dzieckiem u dentysty?
mOJ tez nie lubil elmexa,ale powoli probowalismy,pojawialy sie tez owocowe pasty,ale tez mialy posmak miety.Ale jak kiedys dostal od dziadka tic-taca to teraz tylko elmex bez zadnego grymaszenia.My bylismy pierwsz raz na lakowaniu zabkow jak maly mial 1,5roku.Teraz ma 2latka i idziemy niedlugo znowu na lakowanie tym razem piatek;)
dziewczyny a dlaczego wiekszość z was używa elmex? Pytam bo nie znam, ja pamietam, że dla tak małych dzieci stosuje się past bez fluoru, tak? Taki jest elmex?

My uzywamy Ziajka od pierwszego ząbka bez fluoru smak malinowy.zyt
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsza wizyta jak dziecku wyjdzie pirwszy ząb i to wiem od stomatologa używam aquafresh ma fluoru 500 i nie słuchaj ludzi ja czekałam jak wyjdą wszystkie zęby bo tak mówili a teraz mój syn ma w buzi jesień średniowiecza
My najpierw mylismy Nenedent Baby, pasta do zębów bez fluoru.Ale nie wiem czy to dobry pomysl,bo ona jest slodka i pozniej maly niechcial innych ,bo mialy posmak mietowy.
Jak bylismy u dentysty to dostalismy elexa probke i teraz myjemy nim,ma ona fluor,ale znacznie mniejsze ilosci,dostosowane do wieku.
Powoli udalo go sie przyzwyczaic,jak pisalam pomogly tic-taki;)
fluor jest szkodliwy, dlatego małe dzieci powinny myc ząbki pastą bez fluoru
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
My byliśmy na pierwszej wizycie u dentysty niedługo po roczku (bo wszystkie ząbki już były). Synek nie dał sobie obejrzeć ale Pani doktor powiedziała że czas najwyższy wprowadzić pastę bez fluoru (bo takiej się nie wypluwa a nie ma jak oczekiwać od roczniaka że będzie cokolwiek wypluwał). Następną wizytę mieliśmy przed drugimi urodzinami - wówczas Pani Dentystka zaleciła zmianę na pastę z fluorem przy czym dramat się nie stanie jak połknie ale lepiej żeby wypluwał i płukał. Zaleciła elmex - ale nie ze względu na jej super właściwości - ale nieciekawy smak co bardziej sprzyja chęci pozbycia się jej z buzi (wcześniej używaliśmy nanodent która jest dość trudna do dostania w aptekach). Powiedziała również że jak opanujemy sztukę wypluwania to możemy sięgnąć po szczoteczkę elektryczną dla dzieci - ponieważ nasz syn bardzo chciałby mieć taką jak rodzice.

O ząbki trzeba dbać od początku jak powstaną - a już wcześniej należy przemywać chociażby pieluszką tetrową zwilżoną wodą dziąsełka po jedzeniu. Dla maluszków jest specjalna pasta ze szczoteczką nanodent którą zakłada się na palec. Poza tym można myć samą wodą i używać te szczoteczki silikonowe.

Aha i jeszcze jedno - dopóki mamy zdrowe ząbki polecam wybrać się na pierwszą wizytę - mój synek bardzo mocno przeżył tą gdy był już prawie dwulatkiem (wcześniej nie był niczego świadom). Do dziś z wielką dokładnością opowiada co się działo, czego oczekiwała Pani Doktor - i że mógł sobie potrzymać endoskop. Jak oglądamy co jakiś czas ząbki - np. z latareczką to mówi że jak u Dentysty (u maluszków próchnica wygląda jak czarna plamka). I ma świadomość że jak nie będzie ich mył to będą dziurki i trzeba będzie wiercić wiertareczka i będzie to bolało - i na ten argument kończą się ucieczki od mycia ząbków.
moj ma dwa lata nie dlugo mylismy najperw ziajka ale potem jak bylam sama u dentysty to podpytalam mial ponad rok i mowil zeby juz zmienic ta owocowa bo to zle przyzwyczajanie dzieci i zeby kupc np elmex tam tego fluoru nie jest chyba duzo z tego co pamietam ale ona ma juz smak past doroslych i do takich trzeba przyzwyczajac.
my na pierwszej wizycie bylismy, jak maly mial 2,5 roku; bylam z nim w 'zwyklym' gabinecie, a nie specjalnym, kolorywm z TV dla dzieci.
Dentystka miala super podejscie, pozwoliła dotknąć wszytskich sprzętów, na których pracuje :) mały był podjarany; potem jak sie oswoił zajrzala do buzi - nie było żadnych problemów, na koniec dentystka nadmuchala rękawice, razem z moim synkiem ja pomalowali :)))) i dostal ją na pamiątkę + próbki, kolorowanki i... cukierka :D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry