Widok

jaka pierwsza zupka dla niemowlaka???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
synek ma niecałe 4 m-ce ,karmie go piersia ale ostatnio czesto sie domaga jakby sie nie najadał.lekarka powiedziała mi dzisiaj ze moge zaczac podawac zupki synkowi,tylko że nie wiem jaka ma być taka pierwsza zupka z czego ją ugotować,nie chce narazie podawać ze słoiczka,powiedzcie jak wyglądało pierwsze jedzonko waszych maleństw.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moniss a nie macie teraz tzw skoku rozwojowego - po prostu synek ma większe zapotrzebowanie na jedzonko i trzeba częściej podawać pierś (i przeczekać aż się unormuje zarówno apetyt smyka jak i prodkcja mleka).
Jeśli przybiera na wadze to jest ok i możesz dalej karmić tylko piersią.
My stałe pokarmy wprowadzamy dopiero od tygodnia i zaczęłam od samego ziemniaka (3 dni), ziemniaczek+marchewka (kolejne 3 dni), z+m+oliwa z oliwek (kolejne 3 dni) --> jutro próbujemy podać ryż :)
ja zaczęłam dokarmianie od zupek i deserków w słoiczkach.
Tak najprościej. Słoiczek kosztuje jakieś 2 zł, jakbyś miała gotować pewnie tyle samo by wyszło, a dzidzia na poczatku zje tyle co kot napłakał.
Tylko, że ja podgrzewałam, żeby było cieplutkie.
Na poczatku Madzia zjadała łyzeczkę, potem dwie, po kilku dniach kilka łyżeczek. A teraz wciągnie jeden słoiczek na raz. Żołądek musi sie przyzwyczaić.
Teraz daję jej już zupki z mięskiem (z kurczakiem, z cielęciną, z indykiem)
Oprócz tych zupek i deserków daję kaszki Bobovita, bananowa i morelowa najbardziej jej smakuje.
nie zalogowałam sie i nie widać Madzi wieku ;)
Dziś ma 6 miesiecy i 1 dzień, a dokarmiać zaczełam jakiś 1 m-c temu.
ogólnie zaczyna się od dań jednoskładnikowych, żeby szybko wychwycić ewentualną alergię :)

na początek marchewka lub jabłko - 1-2 łyżeczki :) i tak przez kilka dni :) (nie opłaca się gotować, 1 słoiczek może stać otwarty w lodówce 48 godzin, więc masz go na 3 dni)

później mieszanka marchewki z jabłkiem :)

dalej warzywka - też słoiczki po 1 składniku :) a jak będziesz wiedziała, że nie ma uczulenia - to mieszanki :)

i zawsze wprowadzając nowy smak - 1-2łyżeczki przez 2-4 dni :)

jak dla mnie nie ma sensu gotować :) przynajmniej na początku ;)
dzięki za podpowiedzi,to jednak zacznę od słoiczka,rzeczywiście tak bedzie chyba łatwiej
a w jaki sposób dokarmiać?? tzn normalnie mam dawać małej co 3 h mleko a w między czasie próbować z jabłkiem i marchewką??
tak :) póki są to takie małe ilości innych pokarmów - to dawać między posiłkami - najwyżej trochę wydłuży się przerwa między nimi :]
ja tak dawałam jak Agusia pisze, teraz daję dodatkowe jedzonko 2 razy dziennie. Dzięki tym dodatkowym posiłkom karmienie stało się regularne. Kiedyś Madzia chciała cycka co chwile, a teraz dostaje 4 "cycki" dziennie o stałych porach.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

do góry