Widok

jaka pierwsza zupka dla niemowlaka???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
synek ma niecałe 4 m-ce ,karmie go piersia ale ostatnio czesto sie domaga jakby sie nie najadał.lekarka powiedziała mi dzisiaj ze moge zaczac podawac zupki synkowi,tylko że nie wiem jaka ma być taka pierwsza zupka z czego ją ugotować,nie chce narazie podawać ze słoiczka,powiedzcie jak wyglądało pierwsze jedzonko waszych maleństw.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moniss a nie macie teraz tzw skoku rozwojowego - po prostu synek ma większe zapotrzebowanie na jedzonko i trzeba częściej podawać pierś (i przeczekać aż się unormuje zarówno apetyt smyka jak i prodkcja mleka).
Jeśli przybiera na wadze to jest ok i możesz dalej karmić tylko piersią.
My stałe pokarmy wprowadzamy dopiero od tygodnia i zaczęłam od samego ziemniaka (3 dni), ziemniaczek+marchewka (kolejne 3 dni), z+m+oliwa z oliwek (kolejne 3 dni) --> jutro próbujemy podać ryż :)
ja zaczęłam dokarmianie od zupek i deserków w słoiczkach.
Tak najprościej. Słoiczek kosztuje jakieś 2 zł, jakbyś miała gotować pewnie tyle samo by wyszło, a dzidzia na poczatku zje tyle co kot napłakał.
Tylko, że ja podgrzewałam, żeby było cieplutkie.
Na poczatku Madzia zjadała łyzeczkę, potem dwie, po kilku dniach kilka łyżeczek. A teraz wciągnie jeden słoiczek na raz. Żołądek musi sie przyzwyczaić.
Teraz daję jej już zupki z mięskiem (z kurczakiem, z cielęciną, z indykiem)
Oprócz tych zupek i deserków daję kaszki Bobovita, bananowa i morelowa najbardziej jej smakuje.
nie zalogowałam sie i nie widać Madzi wieku ;)
Dziś ma 6 miesiecy i 1 dzień, a dokarmiać zaczełam jakiś 1 m-c temu.
ogólnie zaczyna się od dań jednoskładnikowych, żeby szybko wychwycić ewentualną alergię :)

na początek marchewka lub jabłko - 1-2 łyżeczki :) i tak przez kilka dni :) (nie opłaca się gotować, 1 słoiczek może stać otwarty w lodówce 48 godzin, więc masz go na 3 dni)

później mieszanka marchewki z jabłkiem :)

dalej warzywka - też słoiczki po 1 składniku :) a jak będziesz wiedziała, że nie ma uczulenia - to mieszanki :)

i zawsze wprowadzając nowy smak - 1-2łyżeczki przez 2-4 dni :)

jak dla mnie nie ma sensu gotować :) przynajmniej na początku ;)
dzięki za podpowiedzi,to jednak zacznę od słoiczka,rzeczywiście tak bedzie chyba łatwiej
a w jaki sposób dokarmiać?? tzn normalnie mam dawać małej co 3 h mleko a w między czasie próbować z jabłkiem i marchewką??
tak :) póki są to takie małe ilości innych pokarmów - to dawać między posiłkami - najwyżej trochę wydłuży się przerwa między nimi :]
ja tak dawałam jak Agusia pisze, teraz daję dodatkowe jedzonko 2 razy dziennie. Dzięki tym dodatkowym posiłkom karmienie stało się regularne. Kiedyś Madzia chciała cycka co chwile, a teraz dostaje 4 "cycki" dziennie o stałych porach.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry