Widok

jaką zmywarkę kupić?

Pruszcz Gdański Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
przymierzamy się do kupna zmywarki.
Dlatego postanowiłam zapytać posiadaczki tych urządzeń, na co warto zwrócić uwagę przy kupnie, jakie marki polecacie, a jakich nie i dlaczego.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję :)
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zmywarkę na pewno 60 cm, ja mam Amicę jeden z górnych modeli i świetnie mi sie sprawdza, nie narzekam, a cenowo jest dośc atrakcyjnie
Ja mam firmy TEKA.
My mamy siemens, polecam. Dla mnie ważne było, żeby była to 60-ka, miała możliwość mycia połowy załadunku. Programów i tak na ogół się tych samych używa. W mojej zmywam na ogół na 1/2 załadunku nawet jak jest cała zawalona. I tak ładnie domywa :)
no wlasnie my mamy 45 cm i dla mnie za mala - z tym ze ja tez wszystkie garnki, brytwanki, patelenie itd tam wkładam
mamy Electroluxa ok 3 lat i nie narzekam, aha zmywarka ma 5 programow a i tak korzystam z 2 max, ma tez opozniony czas zmywania ale z tego nie korzystalam... takze dla mnie tez rzeczy nie sa przydatne
my mamy 45 i jestesmy zadowoleni
warto zwrocic uwage zeby byl krotki program-u nas 30 minut-jak sa goscie to sie 1 brudna zmiene talerzy wklada, raz-dwa umyte i wracaja na stol
i zeby miala mozliwosc przesuniecia rozpoczecia mycia-pakujesz zmywarke, ustawaisz za 3h, i mozesz film ogladac(pokoj z aneksem) i nic nie halasuje
aha i zeby miala kontrolki na drzwiach z przodu a nie o gory-kilka lat temu byly bardzo modne zmywarki do zabudowy ze lampek nie bylo-ale tez nie widac czy skonczyla czy nie
ja polecam Boscha lub Siemensa (w zasadzie to ta sama firma, rózni sie tylko delikatnymi szczegółami , no i ceną ;)
dobrze jak ma:
- najlepiej 60 cm o ile masz tyle miejsca pod blatem
-opóźnienie czasu pracy ( u mnie jest w systemie co 3 godz, czyli start za 3, 6, 9 godz.)
- koszyk ze składanymi przegródkami , tak aby duzy garnek wrzucić
- pojemny i łatwy koszyk do wkładania sztućców
Szczerze mówiąc i tak najbardziej lubię zmywać ręcznie;)
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
Nusia, dla mnie ważne, żeby zmywarka miała wnętrze z nierdzewki, bo są też takie, co mają plastik w środku i on z czasem się wygina( po prostu nie wytrzymuje temp.)
Gabarytowo zmywarki różnią się jedynie szerokością (45 i 60 cm). Pozostałe wymiary są stałe. Wysokość 85 cm, głębokość 60 cm.
Węższe zmywarki mogą jednorazowo zmyć 8-10 kompletów (problemy z dużymi garnkami), szersze - 10/12, warto wygospodarować więcej miejsca i zdecydować się na 60 cm.
Ekonomia użytkowania
Oszczędności wiążą się z czterema parametrami. Efektywnością zmywania (najwyższa A, najniższa G), zużyciem energii w standardowym cyklu zmywania (codzienny, 50 stopni), efektywnością suszenia, a także zużyciem wody. Różnice pomiędzy poszczególnymi klasami to 20-25% oszczędności.
Ergonomia i bezpieczeństwo
Zwróć uwagę na zastosowane zabezpieczenia przed zalaniem i prostotę obsługi.
Warto przyjrzeć się również czy zmywarka oferuje system regulacji górnego kosza oraz dodatkowe ramię myjące oraz czy ma możliwość poziomowania od frontu.
Programy zmywania
Podstawowe (temperatury 50-65°C)
płukanie wstępne
ekonomiczny
intensywny
krótki
Dodatkowe (temperatury 35-75°C)
ekologiczny
delikatny
auto (z sensorem zabrudzenia wody)
Dodatkowe funkcje
opóźnienie startu: ustala termin rozpoczęcia zmywania, czyniąc je dla konsumenta mniej uciążliwym (od 1 nawet do 24 godzin)
elektroniczny wyświetlacz: umożliwia kontrolę pracy urządzenia oraz stadium jej zaawansowania
funkcja połowy wsadu
czujnik zabrudzenia: oszczędność nawet do 25% wody oraz dużej ilości energii i czasu
automatyczny dobór wody do załadunku
redukcja czasu zmywania
lampki kontrolne braku soli i nabłyszczacza
codzienny
ekspresowy (ok. 15 minut)
program do tabletek wielofazowych (3 w 1, 4 w 1)
Powodzenia sąsiadko:)
Mam BOSCHa 60cm, ale wolałabym 45, bo czasem 3 dni zbieram naczynia, żeby wstawić. Czesem niedomywa, nie mam pojecia dlaczego. No i kosz na sztucce też jest za duży jak dla naszej trojki.
image
ja mam whirlpoola i ogólnie jestem zadowolona.
piszę ogólnie, bo nie rozpuszcza mi się tabletka do końca (jak wkładam ją w jej miejsce w drzwiczkach).
a może Wy macie jakiś poatent na to?

a i czasem nie domywa, ale zauważyłam że tak się dzieje jak jest mocno załadowana. no i dużo zależy też od tabletek. ja jestem zadowolona z finisha- dawnego calgonitu i z tabletek Ludwika. najmniej z somatu.
mam "60" Whirlpoola, klasa energetyczna A albo nawet A+, fajna pojemna, ale też czasem niedomywa no i "zniszczyła" mi sztućce, pisze "zniszczyła" bo w sumie to chyba też sztućce po prostu nie były dobrej jakości i stąd ta rdza na nich - tak myślę; ogólnie jestem zadowolona, jest cicha, ma bodajże 6 różnych programów, ładnie wysusza, jak jest nabłyszczacz to wszystko wychodzi jeszcze ładniejsze :)

najbardziej jestem zachwycona faktem jak cudnie wymywa słoiki i świeczniki od wosku :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
oj tak sztućce to zupełnie inna para kaloszy. ja też mam z plamkami rdzy. Karolinka, czy Twoja też nie rozpuszcza tabletek do końca?
ja mam electroluxa 60 cm. Poki co jest dla mnie za duza - laduje 3 dni a i tak zostaja puste miejsca. tabletki sie rozpuszczaja - teraz uzywam z lidla, wczesniej calgonit (pod wzgledem zapachu byly lepsze od tych z lidla). Ma kilka funkcji - eco, auto (to z sensorem brudu), 30 min, gary i plykanie. Czasem nie domywa i tu wlasnie nie wiem dlaczego - glownie garki. Moze za dlugo leza w zmywarce, obsychaja i potem nie daja sie domyc.
Aha. Panel mam zakryty a to czy nadal pracuje widac na podlodze - czerwone swiatelko - bardzo fajna sprawa. Jest cicha.
image
image
15 sierpnia 2009
moja rozpuszcza tabletki, ale jakoś dziwnie dużo potrzebuje nabłyszczacza tzn. na początku tak nie było, a teraz wydaje mi się, że leje go i leje :) miałam kiedyś te lepsze droższe tabletki, teraz mam z Lidla, w ogóle fajna ta marka z Lidla - W5 jest, mi się sprawdzają te ich środki czystości :)
ja nie lubię nabłyszczaczy.
mam wrażenie, że jak wleję go do zmywarki to później pijąc wodę ze szklanki czuję detergent. FUJ
ja to w ogóle nie chciałam zmywarki, bo po co dla 2 os., ale teraz to mój najlepszy przyjaciel i nawet przy 2 os. uruchamiana jest min. 2 x w tyg. ; już sobie życie nie wyobrażam bez niej :) nabłyszczacza u mnie nie czuć
ja używam tabletek takich wszystko w jednym ;)
mam Ardo i szczerze żałuję!
Wybrałam ją spośród innych, bo miała ciemne wnętrze, resztą nie różniła się od innych które mi podpasowały.
Poprzednio miałam zanussi i żałuję że ją oddałam, miała 8 lat a zmywała duuużo lepiej.
image[/url]image[/url]
a jakie polecacie zmywarki '45' do zabudowy?
u nas musi być z panelem zintegrowanym, więc jestem ciekawa jak sprawdzić kiedy jest koniec mycia :/
moja piszczy jak skończy, ale zmywarkę możesz otworzyć w każdej chwili, ona się zatrzyma i zobaczysz na programatorze na jakim jest etapie
image[/url]image[/url]
Ja tez mam 60 Whirpoola i jestem zadowolona, jezeli czegos nie domyje to juz faktycznie jak jest zaschniete na maska w zakamarku, ale to rzadko

Dla mnie wazna funcja to, ze mozna wlaczych mycie na krótki 30 min program, sprawdza sie np na imprezach wkladasz filizanki, talerzyki, raz dwa i gotowe na kolejna porcje jedzenia :)
image
moja też piszczy na koniec, a jak nie wiem czy już skończyła to ją po prostu otwieram :)
ja też uzywam do zmywarki zarowno soli tabletek i nablyszczacza z lidla W5. ale jak Wy to robicie że włączacie 2 razy w tyg zmywarke???? my tez poki co we 2 ale czasem to nawet codziennie
image
image
Ja z własnego doświadczenia polecam Boscha. Jest cicha i dobrze zmywa, nawet jak naczynia i garnki poleżą w niej 3 dni.
Co, do niedomywania to problem najczęściej leży w braku soli, którą trzeba częściej lub rzadziej dosypywać- zawsze do pełna aż pod sam korek. Proponuję to sprawdzić w pierwszej kolejności.
Ja mam boscha 45 do zabudowy, piszczy jak skończy, ale jak dla mnie to trochę długo zmywa i wcale nie jest taka cicha jaką miała być. Kosztowała półtora roku temu ponad 2tys.
Wsad na 1/2 prawie 2 godziny zmywa :/
image
image
polecam http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic662638-180.html
image

Uploaded with ImageShack.us
Balbinka - sprawdze w domu ta sol. Kupie w Lidlu bo widzialam ze nie jest tam droga i dosypie po sam korek. "Moze to pomoze" :-)
Nastepnym razem chce sporobowac tabletek Ludwika - slyszalam ze sa dobre. A bezzapachowosc tabletek z Lidla jest dla mnie "malo przyjemna". Nablyszczacza sie boje. Jak wyzej ktoras z Was wspomniala - ja sie obawiam ze mi to na herbacie w kubku sie wytraci a nie chce chemie pic.
image
image
15 sierpnia 2009
Zapomniałam o opóźnieniu zmywania, też super funkcja. Używam jej od niedawna i na prawdę się przydaje (pokój z aneksem kuchennym) i ważne, żeby miała suszarkę w klasie A.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy posiadanie dzieci jest warte zmiany stylu życia? Czy wychowywanie dzieci jest przyjemne? (47 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad urodzeniem dziecka, więc chciałem zapytać. Właśnie...

Poradźcie coś na wypadające włosy :( (15 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak w temacie... proszę pomóżcie, bo sama nie wiem co robić. Karmię piersią od 5ciu...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (65 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

do góry