Widok
jaki endokrynolog endomed ?
witam,
czy ktos moze polecic dobrego endokrynologa najlepiej w endomedzie, poniewaz slyszalam ze tam przyjmuja najlepsi lekarze.
Tak dokladniej to chodzi o niedoczynnosc tarczycy i hashimoto,
i drugie ile kosztuje wizyta u endok. ? i co ile trzeba chodzic ??
dzieki i pozdrawiam
czy ktos moze polecic dobrego endokrynologa najlepiej w endomedzie, poniewaz slyszalam ze tam przyjmuja najlepsi lekarze.
Tak dokladniej to chodzi o niedoczynnosc tarczycy i hashimoto,
i drugie ile kosztuje wizyta u endok. ? i co ile trzeba chodzic ??
dzieki i pozdrawiam
to że najlepsito tylo ściema, nie sugeruj sie olejkami na korytarzu bo endomed ma podpisane umowy z firmami ubezpieczeniowymi i pacjenci z abonamentów tam chodzą bo nie maja wyboru, co do endokrynologa to dobry jest sam Sworczak natomiast wielu z nich pomimo iż pisze że mają specjalizacje tak naprawdę ich nie ma np taka Orzechowska-Pawiłojć pisze ze endokrynolog a wcale nie ma specjalizacji także endomed odradzam
W Endomedzie na Żabiance chodzę do dr Lizakowskiej-Kmieć. U innych lekarzy nie byłam, więc nie mam porównania, aczkolwiek z tej dr jestem zadowolona. Koszt wizyty 120zł. Początkowo chodziłam średnio raz na ok. 1,5 miesiąca (by dobrać odpowiednią dawkę leków), teraz jesteś średnio 2-3 razy w roku.
Wiele kobiet marzy o rycerzu w lśniącej zbroi. Ale większość musi zadowolić się giermkiem
w dziurawych skarpetkach.
w dziurawych skarpetkach.
Jestem już po wizycie. Dr Błaut trochę zbił mnie z tropu. Niby miałam książkowe objawy niedoczynności, ale dowiedziałam się, że tarczyca pracuje prawidłowo. On nie widzi niedoczynności. Może kiedyś. Kazał jedynie kontrolować TSH i fT4 co pół roku (XII-I, VII-VIII). Za to zasugerował, że mogę mieć zespół PCOS.
Trochę zdziwiła mnie odpowiedź, że TSH nie zależy od pory dnia, mimo, że ktoś stwierdził, że TSH rano może być równe np. 4,00 a w południe już 2,00. Dowiedziałam się o tym po zrobieniu wszystkich badań. Z powodu długiej kolejki krew mi pobrano o 12.30 Wyniki badań tarczycowych wyszły wszystkie w normie.
Dobre jest to, że dr Błaut nie patrzy jedynie na kasę i wręcz odradził mi zajmowanie się na razie tarczycą, jedynie badania kontrolne.
Trochę zdziwiła mnie odpowiedź, że TSH nie zależy od pory dnia, mimo, że ktoś stwierdził, że TSH rano może być równe np. 4,00 a w południe już 2,00. Dowiedziałam się o tym po zrobieniu wszystkich badań. Z powodu długiej kolejki krew mi pobrano o 12.30 Wyniki badań tarczycowych wyszły wszystkie w normie.
Dobre jest to, że dr Błaut nie patrzy jedynie na kasę i wręcz odradził mi zajmowanie się na razie tarczycą, jedynie badania kontrolne.
Wiolu! Wyniki hormonów wytwarzanych przez tarczycę - fT3 i fT4 - masz na poziomie 57% ich norm. Taki wynik jest ok, choć niektórzy czują się optymalnie, gdy poziom obu hormonów jest wyższy - 80-90% norm. Poziom hormonu przysadki - TSH - też ładny. Ile masz lat?
Tak jak zalecił Ci lekarz, rób co kilka miesięcy poziom hormonów - zawsze w tym samym labie i o podobnej godzinie. Jeśli TSH wzrośnie powyżej 2 i /albo poziomy ft3 i ft4 spadną poniżej 50% normy, endokrynolodzy zaczną myśleć o zapisaniu Ci niskiej dawki Euthyroxu. Na razie polecam Ci skarbnicę wiedzy o tarczycy: http://forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
Jaki masz poziom przeciwciał anty-TPO? Możesz jeszcze raz wpisać?
I czy zalecono Ci wykonanie jakichś konkretnych badań, aby stwierdzić, czy chorujesz na PCOS?
Tak jak zalecił Ci lekarz, rób co kilka miesięcy poziom hormonów - zawsze w tym samym labie i o podobnej godzinie. Jeśli TSH wzrośnie powyżej 2 i /albo poziomy ft3 i ft4 spadną poniżej 50% normy, endokrynolodzy zaczną myśleć o zapisaniu Ci niskiej dawki Euthyroxu. Na razie polecam Ci skarbnicę wiedzy o tarczycy: http://forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
Jaki masz poziom przeciwciał anty-TPO? Możesz jeszcze raz wpisać?
I czy zalecono Ci wykonanie jakichś konkretnych badań, aby stwierdzić, czy chorujesz na PCOS?
Dzięki za rady ;-). Rejestrowałam się przez internet, tylko, że dzień wcześniej a wtedy było już sporo zajętych miejsc i zapisałam się na 11.45. Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że godzina ma aż takie znaczenie. Była spora różnica między kolejką do kasy a kolejką do pobrania krwi i pobrano mi po około godzinie od pobrania pojemników na krew.
Przeciwciała mam mniej niż 3,00 a norma to poniżej 5,61 i 4,11 dla drugiego.
W lipcu 2012 r. TSH wynosiło 2,200. Stąd te wszystkie dociekania.
Co do PCOS to przede wszystkim mam skonsultować się z ginekologiem - endokrynologiem. Dr Błaut mówił o USG jajników, badaniu hormonów: progesteron, LH, FSH.
Dodam, że za kilka miesięcy kończę 24 lata.
Przeciwciała mam mniej niż 3,00 a norma to poniżej 5,61 i 4,11 dla drugiego.
W lipcu 2012 r. TSH wynosiło 2,200. Stąd te wszystkie dociekania.
Co do PCOS to przede wszystkim mam skonsultować się z ginekologiem - endokrynologiem. Dr Błaut mówił o USG jajników, badaniu hormonów: progesteron, LH, FSH.
Dodam, że za kilka miesięcy kończę 24 lata.
wcześniej chodziłam do dr Lizakowskiej-Kmieć bardzo dobra, ale nie wiem czy termin mi nie pasował, ale niedawno pierwszy raz zapisałam się do dr Orzechowskiej- Pawiłojć, ona na Opolskiej przyjmuje chyba tylko. Też śmiało mogę ją polecić i od jakiegoś czasu można się rejestrować do nich przez internet, na znajdzlekarza. pl