Widok

jaki rożek dla niemowlaka?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chcę kupić rożek ale nie wiem cz lepiej z wypełnieniem kokosowym czy sylikonowym? Na co zwrócić uwagę?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oooo coś dla nas ;) Młody do dzisiaj śpi na swoim beciku :))))

miał 2 różne :)

jeden taki zwykły, miękki :) krótko używany :) http://allegro.pl/rozki-rozek-becik-100-bawelna-sliczne-wzory-i1346477918.html z tego rodzaju :)
mieliśmy go ze sobą na Klinicznej, na wyjście był ten drugi, usztywniony
image

drugi - z wkładką gąbkową pod plecki, frotkowy - REWELACJA :) i dla Młodego do spania i dla nas do trzymania Go, podnoszenia, lulania-usypiania :)
firmy TERJAN :)
malutki
image

tu miał ok pół roku
image

tego drugiego używamy do teraz :) Gabryś śpi z nami, na środku - więc dzięki gąbce nie czuje tej szczeliny w rogówce ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo Ci dziękuję za tak obrazową wypowiedź :)
image
nie ma za co :) naprawdę ten drugi jest suuuper :) (oba dostałam)
My mieliśmy ten: http://allegro.pl/mamo-tato-rozek-usztywniony-80x80-nowosc-i1359190796.html
SUUPER,że było to usztywnienie, rożki bez usztywnienia są bez sensu ;-)
Nie uzywalismy długo, bo nasz mały nie cierpi być skrępowany;-), ale do noszenia na poczatku i karmienia przez jakies 3 mies - rewelacja.
Mąż mówi, że gdyby nie to usztywnienie, który daje pewny chwyt, to by chyba zawału dostał jak synka pierwszy raz brał na ręce, a i tak był cały spocony ;-)
podbijam
A u nas z kolei usztywnienie się nie sprawdziło - więc chyba wszystko zależy od dziecka :).

Używaliśmy niecały miesiąc - później już mała z niego wyrosła i przeszła na śpiworki.
my używaliśmy rożka przez jakieś 3 miesiące,później zrobiło się ciepło i spał pod cieniutkim kocykiem/flanelową pieluszką a rożkiem wykładałam gondolkę

aha-i mieliśmy to kokosowe usztynienie, raz użyłam i schowałam głęboko do szafy:)

i u nas były 2 rożki na zmianę prane:)
Rudziaczek - u nas dosłownie identycznie. Wkładu kokosowego nawet nie użyliśmy bo Pani położna nam zasugerowała żebyśmy sami na deski albo na podłogę się położyli ;)

Używaliśmy non stop przez pierwsze tygodnie więc mąż (po pierwszej kupce w rożku) pędził do akpolu kupić drugi. Jeden mam drewexu drugi feretti. Teraz wykorzystujemy je jako zabezpieczenie dla nóżek pod przewijak - Kuba tak mocno kopie nóżkami że obijał sobie piętki.
image

U nas usztywanianie bylo porażką. Czułam się pewniej nosząc dziecko i czując jego ciałko na rękach a nie wkładkę kokosową. Mielismy 2 rozki, jeden wlasnie usztywaniany z drewexu. Juz pierwszego dnia ta wkładka wylądowała na śmietniku ;)
To ja tez sie podpisuje,ze wkladka bez sensu. Lezy w szafie nieuzywana. Rozki mielismy 2 i niezle dostaly w kosc-wciaz byly prane na zmiane ;D Uzywalismy w szpitalu i w domu jakies 2 tygodnie. Potem juz spiworek. Ale wtedy byl sierpien/wrzesien i bylo cieplutko...
Mysle,ze nie ma co szalec. Radzilabym Ci kupic 2 zwykle rozki (miekkie),a wiecej kasy przeznaczyc na spiworki. Mialam kilka. Z lekkich najlepiej sprawdzil sie tez z Mothercare, a z grubych zimowych Ferreti -bardzo polecam.
ja kupilam super rozek z usztywnieniem, drozszy bo se mysle - a jedna rzecz moze miec lepsza (wiekszosc pozyczonych) i niestety, urodzilo mi sie wieeeelkie dziecko czego usg nie wykazywalo wczesniej wiec wkładka do dupy bo sie nie miescilo, i lepiej sie sprawdzil uzywany, prany ze 100 razy i miekki w dotyku :P potem mi sluzyl jako kolderka. a ten nowy - i bez wkladki sztywny wiec ciezko mi bylo nawet oplesc nim dziecko do spania :)
Teraz bym nie kupowała wcale typowego rożka. Też mieliśmy taki z Drewexu i prawie wcale go nie używałam, a z wkładką spróbowałam raz i dziecko jakoś do niej nie pasowało ;)

Jako rożek sprawdzały nam się małe kwadratowe kocyki.
podbijam
Ja nie polecam usztywnianych, tak naprawde nam się przydal przez ok miesiąc pozniej juz wcale w nim nie byla. Kuplam zwykly cieplutki z bawelna na wierzchu w hurtowni dzieciecej.

Polecicie wiązany na rzepy czy może tradycjnie?

https://www.trilli.pl/jaki-wybrac-rozek-niemowlecy-usztywniany-czy-miekki-n-12.html - kilka podpowiedzi. Na stronie jest opisane czy warto jest wybrać rożek usztywniany czy może jednak miękki. Rożek usztywniany ma z tyłu specjalną kieszonkę przeznaczoną na usztywniający wkład kokosowy. Dzięki niej czujemy się pewniej, nosząc maluszka, i trzymamy go prawidłowo. Dobrze jednak jeśli wkładka ma możliwość wyjmowania tak więc jeśli będzie Ci trudno otulić maluszka to będziesz mogła tę wkładkę wyjąć.

Polecam również zwracać uwage na to z jakiego materiału wykonany jest rożek. Najlepiej jeśli wykonany jest z naturalnych materiałów, takie będą o wiele zdrowsze dla malucha.

Pink no more ma fajne rożki, takie przytulne i cieplutkie, moja mała spała w nim całą zimę i wiosnę. W komplecie jest jeszcze pieluszka bambusowa.

Ja kupiłam rożek na stronie http://www.utulisie.pl
Grubszy, nie lubię tych szmacianych. Bardzo ładnie się u mnie sprawdził. Możecie sobie zobaczyć. Później zamienił się w matę dla malucha więc spoko :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

do góry