Widok

jakie butki w domu dla uczącego się chodzić?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jakie buciki polecacie dla dziecka co zaczyna powoli chodzić?I gdzie kupujecie?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam ten sam problem.

Słyszałamod znajomych mam, że lepiej jakdziecko chodzi o własnych stópkach, bez bucików.

Nie dało mi to spokoju i byłam akurat na wizycie u Siellwończuka- powiedział, że to NONSENS!!!!!!Nie ma takiej opcji, żeby dziecko na własnych nózkach, bez wsparcia twardej podeszwy i piętki,chodziłolepiej aniżeli z bucikami. Buty dają stabilizację stopom- a to jest najważniesjze.

To mnie utwierdziłoi kupiliśmy trzewiki Bartka, takie wiązane, lekkie.

Jasiek zasuwa w domu też w Danielkach- rewelacyjne są jak dla nas, szybkie w "montażu", stabilne, bezpieczne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sarka najczesciej "biega"bez bucików,na skarpetkach.Jesli juz zakładam to takie zdrowotne ze sztywną piętką i otwartymi paluszkami.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój maluch też biega w domu bez bucików i prawdę mówiąc kapcie kupione przez babcię leżą w szafie. Myślałam, że tak jest najzdrowiej, bo naturalnie - w końcu człowiek rodzi się bez butów ;) Kilka razy słyszałam opinie lekarzy, że najlepiej, gdy chodzi się boso bo naturalnym podłożu. No ale w sumie dywan, to nie jest naturalne podłoże ;) Ja w każdym razie nie będę zakładała kapci synkowi (sama też najbardziej lubię chodzić bez kapci ;) Jeżeli chcesz zakładać dziecku buciki, to najlepiej trzymaj się rad lekarza - sztywny zapiętek i twarda podeszwa. W sumie to zasada stara jak świat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moje dziecko nauczylo sie chodzic na boso bez zadnych bucikow czy kapcuszkow Bylismy u dok Sieliwonczyka i powiedzial ze dziecko w twardej podeszwie nie uginajacej sie czuje sie jak w butach narciarskich do tej pory dziecko nie ma zadnych problemow z platfusem czy krzywymi stopami a ma juz 4,5 roku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a u nas kapciuszk były potszebne boso chodził na palcach a w kapciach zaczoł stawiać prawidłowo stopy ale po jakimś czasie bez kapci tez ładnie zaczoł chodzić
a gdziek upić te zdrowe butki ze sztywną piętką i otawartymi palcami?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
co lekasrz to opinia. moja mala chodzi bez butow. takie te okropne ortopedyczne buty moga dziecku bardziej zaszkodzic nic korzysci przynieść. to opinia siewilenczuka;]
te buty ze sztywną piętka to głupota na początek dla dziecka przecierz dziecko nie ma kości tylko chrząstki znikome kostki sa w palcach buty ze sztywna piętka nadaja sie dla 3 latka do korekty wady ortopedycznej
hm to lepiej ich jednak nie kupować?to do kiedy dziecko ma nie nosić kapci w ogóle, mój ma teraz 9,5 m. a chodzi przy meblach od 8m.
ja kupilam takie zwykle kapacie paulinie bo mam same panele ale ona je zdejmuje tuli je i nosiz e soba w koszyczku:D

a jak jest zimno to ubieram jej skarpetko-kapcie... tylko takie bez abs bo one tez niby niewskazane...
image
Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?
a ja polecam kapciuszki firmy befado do kupienia m.in. w bartku za ok 30zl. są fajne, łatwo się zakładają i zdrowe dla stópek dziecka, podeszwa zgina się pod palcami -nie żadne ortopedyczne.
Trochę zaczyna sie mylenie pojęć- ortopedyczne, noszą dzieci, jeśli jest wskazanie.
Profilowane w celu profilaktyki stópek, bioder.

Skarpetki typu paputko-kapcie, abs,czy inne gady, to juz z "zakazanej"półki dla dzieci zaczynających chodzić.

Nie ma cos ie tez z drugiej strony zbytnio nakręcać- dzieci ktore chodzily boso czy w butach, kazde moze miec jak najlepsze predyspozycje do plaskostopia lub tez nie. Czasami nie mamy na to i tak wplywu- budowa stopy, anatomia dziecka.

Lepiej zapobiegac niz leczyc, a widze, ze dr Sielliwonczuk, to chyba w piekle miałby chłodniej- tak go kazdy na jęzory bierze i się chłopem wysługuje.
Nam mówił, jak pisałam, jakiś miesiac temu- radzę nie przepisywać niektórym, co ktoś powiedziało jego opiniach, tylko samemu sie tam przejsc i porozmawiac.

Moze kazdemu dziecku inaczej i co innego jest potrrzebne.
Czemu paputko-kapcie, abs itp. są z zakazanej półki?
i te mamy miały racje a nie lekarz. Dziecko które chodzi bez butów ćwiczy mięśnie stóp i jest mu o wiele lepiej, nie chodzi o to żeby szybciej nauczyło się chodzić kosztem zdrowia i wygody tylko w swoim czasie, jeżeli chodzi o lekarzy to lepiej zasięgnąć wiedzy kilku niż jednego który chyba nie do końca wie co mówi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście, że lepiej aby dziecko chodziło na swoich nóżkach a nie w bucikach!! w taki sposób najlepiej kształtuje się dziecięca stopa.

Mój synek od niedawna sam stoi bez trzymanki. Na próbę chciałam mu założyć jego buciki typu roczki aby zobaczyć czy dłużej ustanie. Prawie wcale nie potrafił złapać równowagi!!. Zdjęłam i stał znowu pięknie sam :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://paputki.dzieckonatury.pl/

Moje córeczki obie używają takich miękkich, skórzanych paputków.
Są rewelacyjne.
image
image
Ja słucham Pawła Zawitkowskiego - radzi jak najczęściej puszczać dziecko boso. Wtedy stopa, która jest bardzo skomplikowanym układem kostno-mięśniowym może prawidłowo się rozwinąć. Sztywne zapiętki itp. to relikt poprzedniej epoki. Pomyślcie - dla takiego małego dziecka sztywny but, to jakby dorosłego wsadzić w gips. Jak w tym utrzymać równowagę? Dużo trudniej nauczyć się w tym chodzić.
Mój synek zaczął chodzić w wieku 10 miesięcy i w domu biega tylko w skarpetkach antypoślizgowych.

Najlepszym butem dla dziecka jest jego własna stopa. Im częściej pozwolimy dziecku chodzić na bosaka po domu i różnym bezpiecznym terenie, tym lepsze w przyszłości będą możliwości, dynamika, wytrzymałość i sprawność stópek i całego ciała dziecka. Kiedyś te buty trzeba jednak założyć...
Więcej informacji znajdziecie w książkach Pawła Zawitkowskiego "Mamo Tato co ty na to" - http://www.mamotatocotynato.pl
http://www.youtube.com/watch?v=fKt-FyaUeeA
u mnie w domu, ja, mąż, córa 3,5 letnia oraz 9 miesięczna, która zaczyna chodzić- wszyscy chodzimy na skarpetkach. Buty mamy tylko na wyjście z domu... nawet kapci nie mamy ;)
Tak nam najwygodniej i wg mnie najzdrowiej dla stópek dzieci :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Patrzcie tutaj - https://www.merg.pl/product-pol-61763-BUTY-ZAPINANE-NA-RZEP-FLORENCE.html
Kwestia taka, jak podejdziecie do tematu - te buty są naprawdę wygodne i robiące różnicę.
A dziecko na tym etapie innych nie potrzebuje. Tym bardziej kosztujących kilkukrotnie więcej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

do góry