Widok

jakie dokumenty są potrzebne do ślubu???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pomocy dziewczyny!!! co musze odebrać z kościołów ???? i od czego zacząć najpier wybrać te wszystkie akty chrztu itd. a z tym do księdza (???) spisac ten protokół (???) i poradnie rodzinna zaliczyć a co z tym OSC co tam trzeba mieć???

BŁAGAM O POMOC :(((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Około 6 miesięcy przed ślubem pojawiamy się w kościele i "rezerwujemy" ustaloną datę. W kościołach, które cieszą się dużym zainteresowaniem, albo kiedy data ślubu jest wyjątkowo "atrakcyjna" (typu 08.08.08r.) warto zatroszczyć się o termin wcześniej.

Około 3 miesięcy przed ślubem zwracamy się do USC o wydanie zaświadczenia o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa. Nie można tego zrobić wcześniej, ponieważ to zaświadczenie traci ważność po upływie 3 miesięcy. Potrzebne nam będą do tego:
- dowody osobiste
- skrócone odpisy aktów urodzenia

Później pojawiamy się w kancelarii z takimi dokumentami:
- świadectwo bierzmowania + świadectwo chrztu
- zaświadczenie o ukończeniu kursu małżeńskiego (lub o aktualnym uczestnictwie w kursie) oraz zaświadczenie o wizytach w poradni przedmałżeńskiej
- dowody osobiste
- dane świadków
- zaświadczenie z USC, o którym mowa wyżej

Następuje spisanie protokołu małżeńskiego i zapisanie zapowiedzi. Jeśli któreś z pary młodej pochodzi z innej parafii wówczas o zapowiedzi w tej parafii trzeba wystosować prośbę samemu - później zaświadczenie o zapowiedziach w innej parafii trzeba dostarczyć do biura.

Tuż przed ceremonią dostarczamy także zaświadczenia o dwóch spowiedziach. W dniu ślubu podpisujemy zgodę na skutki cywilno-prawne małżeństwa konkordatowego. Dokument ten podpisują także świadkowie.
DZIEKUJE CI :***** uratowałaś mi życie :)))))
Czasami potrzebne jest też świadectwo ze szkoły ponadpodstawowej z religii - ale nie zawsze, trzeba o to zapytać księdza.
gdzie spisuje się protokół??
w parafii czy w kościele w którym będzie ślub??
ile trzeba za to zapłacić, jeśli trzeba?
ktoś odpowie? Błagam....
jeśli nie bierzesz ślubu w swojej parafii to dowiedz się czego wymaga proboszcz kościoła w którym będziecie ślubować, ponieważ są następujące możliwości:
- otrzymanie zgody swojego proboszcza na ślub w innej parafi i wtedy protokół przedślubny spisuje się w tej drugiej parafii
- otrzymanie licencji na ślub i wtedy protokół się spisuje w swojej parafii

Ale to jak napisałam wczesniej-musisz dowiedziec się co proboszcz danej prafaii, w której będziecie ślubować "preferuje". Ale nastaw sie na to, że Twój proboszcz będzie naciskał na to, że wyda zgodę na ślub, ponieważ prawdodpodbnie nie będzie chciał "bawić się w papierkową robotę" :) ale jeśli będzie u Ciebie wymagana licencja to nie odpuszczajcie...

A co do cen, to chyba nadal obowiązuje zasada "co łaska", no ale czasem księża mają swój cennik...
Agata2209, możesz mi powiedzieć czy te zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa wydawane jest od ręki w tym dniu co pójdę?
tak, wypisują to od razu na miescu, tylko musicie byc tam oboje ( no i odpisy aktu urodzenia i dowody osob.)
Dzięki :) a Św. Chrztu z adnotacją też od ręki ksiądz wypisuje? bo mam trochę kilometrów do swojej dawnej parafii, a żeby tak jechać na darmo to troche mi się nie chce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja akt chrztu załatwiłam od ręki
Potrzebuję pomocy!!
Czy licencja musi być z mojej parafii czy może być też z parafii TŻ?
obiło mi się o uszy , że tak można ale teraz już sama nie pamiętam dokładnie o co chodziło...czy o spisanie protokołu czy o licencję .. zależy mi , żeby zrobić to w TŻ parafii...
z tego co wiem, to licencja moze być tez z drugiej parafii
dzięki za odpowiedź. dowiadywałam się też u księdza i jednak to prawda :D
do góry