Widok

jakie ogrzewanie domu?

Czy mozecie podzielic sie Waszym doswiadczeniem w zakresie ogrzewania domu?

Dom bedzie mial ok. 160m. W projekcie jest przewidziane ogrzewanie na gaz, ale niestety na ta chwile na naszej dzialce jeszcze gazu nie ma i predko nie bedzie...
Zastanawiamy sie wiec nad zwykla kotlownia (na eko groszek).

Moze macie jakies fajne, w miare ekonomiczne rozwiazanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pompa ciepła, kominek z płaszczem wodnym, ogrzewanie elektryczne akumulacyjne, kolektory słoneczne, kolektory solarne.

Proponuję porozmawiać w tym temacie.
501567259
Tez korzystam z pompy,więc polecam.
Jeśli nie ma gazu i nie ma rokowań na gaz w najbliższym czasie to masz 2 wyjścia:
1. kotłownia na paliwo stałe - do wyboru węgiel, pelety, drewno itd. Minusy: - dźwiganie paliwa (samo się nie przeniesie) popiół, brudna kotłownia.
2. Pompa ciepła: powietrze-woda - nie opłaca się (niższe koszty instalacji ale mały współczynnik całoroczny COP - "sprawność") glikol-woda wyższy koszt instalacji - wskaźnik COP ponad 4. Plusy: czyściutko i bez obsługowo, minusy ..... koszt instalacji.
jest jeszcze trzeci sposób - butla z gazem na działce.

porównanie kosztów ogrzewanie gazowe a pompa ciepła. Jeśli miałbym gaz ziemny na działce nie bawiłbym się chyba w PC. Wyliczenia takie jak przedstawiają przedmówcy są śmieszne. Każdy dom jest inny i każdy klient jest inny. Koszt ogrzewania gazowego przy uwzględnieniu wszystkich kosztów (przyłącza, projekty, komin itp) jest porównywalny do dobrze dobranej pompy ciepła.

Każdy żyd swój towar chwali - to jest pewne. Ja nie handluję pompami ciepła ale jeśli miałbym doradzać to szczerze polecam. U siebie postawiłem pompę 20 kW mocy grzewczej na 2 budynki w sumie około 400 m2. dolne źródło 1200 metrów rury pe 40. Sam wykonałem wszystkie instalacje wewnętrzne oraz dolne źródło. Firma wstawiła pompę swojej produkcji, napełniła dolne źródło uruchomiła wszytko i chodzi cudnie od 4 miesięcy.

Jeśli chcesz namiary na firmę to mogę podać.

Trochę długo, ale na taki temat nie ma krótkich odpowiedzi.

Michał Mejka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ogrzewam gazem ziemnym, mam powierzchnię 180m. Od września 2010 do stycznia 2011 zapłaciłem łącznie 1430 zł. To chyba niewiele, bez brudu, smrodu zawsze ciepło.
mialo być TAKŻE:-)
tez nad tym intensywnie myślimy najlepiej na gaz bo czysto i nie musisz nic przy tym robic ale nie wiem jak to wyjdzie z rachunkami za ogrzanie 200metrów.Myslimy tez o eko groszku teść ma i nie jest az tak zle z utrzymaniem czystości ale tez wcale tak tanio nie wychodzi tyle ,ze on ma jeszcze raz taki dom do ogrzania niz my bedziemy mieli.

Takrze dylemat jest.
ja bym zainstalował na twoim miejscu powietrzną pompę ciepła ( działa coś w rodzaju chłodziarki - lodówki, zamienia powietrze chłodne na ciepło i odwrotnie, w miarę potrzeb) ma bardzo niski pobór prądu a co za tym idzie niskie rachunki, bo za powietrze póki co nic nie płacimy. mogę w razie co polecić kogoś na spotkanie i powie ci coś więcej.
Witam. Ogrzewam dom 240 m uzytkowej drewnem, piec na holzgas - zgazowujący drewno. Koszt miesięczny drewna wyszedł mi w ubiegłym roku 417 zł plus trochę za prąd, bo jak w każdym piecu chodzi pompa. Jest w miarę czysto, zapach też ładny (Świerk) tyle, ze drewno trzeba kupowac z wyprzedzeniem, aby było suche.
MM: Jak by się nie opłacało to by nikt pomp nie kupował.
Jak na razie to tylko każdy narzeka na niską kaloryczność
gazu i wysokie rachunki i pali w kominku :D
Wszystkie nowoczesne pompy ciepła wykorzystują sprężarki typu Scroll, które cechują się wyjątkową długowiecznością, gdzie mówi się
o kilkudziesięciu latach bezawaryjnej pracy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tobą piotrusiek to, jak za przeproszeniem dyskusja ze ślepym o kolorach. Zainstaluj sobie taką pompę i będziesz zadowolony. Zapytaj tych co mają ile im brakuje lat do zwrotu poniesionych kosztów. Przejdź do realu
Tom-instal:
Haha :) Ale teraz dałeś reklamę swojej firmie :) Piszemy o czerpaniu
ciepła z powietrza, a nie z gleby :D U Ciebie to żadnej instalacji
bym nie zrobił :)

mm:
A piec gazowy to czerpie prad ze slońca ??? :)
"fachowiec" pietusek zaponiał jeszcze o drobnym detalu do jego pompy ciepła , dolne źródło, no chyba że podał cenę lodówki, a koszt dolnego źródła to min 10 tys
Innowacje zamiast imitacji
a zapomniałbym za mniejsze pieniądze pietrusiek, kup bilet do ciepłych krajów, gdzieś na równiku, tam twoja pompa może służyć jako chłodziarka. Tylko zabierz trochę darmowego prądu w walizce
oczywiście przeglądy, energia elektryczna potrzebna do agregatu chłodniczego, pomp i automatyki będzie za darmo. Przestań pier..ć, jak w każdym temacie.
OK:
Sama pompa - 20000 zł
Przyjmijmy naprawy tyle samo - 6000 zł
Koszt ogrzewania: połowa co gazem - 23000zl

Wychodzi jak by nie liczyl niecale 50 tys zł !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
przedstaw teraz koszty pompy, rownież tej ogrzewającej dom powietrzem z zewnątrz. Szczególnie zimą przy minusowych temperaturach. Koszt zakupu, konserwacji, energii pobieranej przez automatykę, pompy itd. Oczywiście przyjmując okres 15 lat o ile pompa tyle wytrzyma. Przygotuj sobie szklankę wody.
Sam się dokształć :) Chyba tylko praktykiem od gazu.
Policzmy, ze kocioł wytrzyma 15 lat:
- kocoł kondensacyjny - 6000 zł
- coroczna konserwacja - 200 zł * 15 = 3000zł
- kosz wymiany wymiennika i innych części mechanicznych
w trakcie życia kotła z pewnie drugie 6000 zł
- abonament W3 za gaz - 70zł * 12 * 15 = 12600zł
- zużycie gazu na ogrzanie rocznie przyjmijmy 3000zł *15 = 45000zł
Podsumujmy:
Na ogrzanie domu gazem przez 15 lat wydasz 70 000 zł !!!!!
To ma byc tanio??????????????
pietrusiek naczytałeś się literatur i pierdzielisz głupoty. Pompa o której piszesz to jak klimatyzator split z funkcją grzania bez grzałek. Jestem praktykiem i wiem co piszę. Jeśli czysto i tanio to tylko gaz.
ja mam eko groszek i mam już dość he he, brud i syf, jakbym miała jakiś wybór wybrałabym wszystko byle nie to :) my teraz będziemy przebudowywać kotłownie bo tak się wszędzie nosi ten brud, że szok! w sezonie gdzie tylko grzeje się wodę to luz bo wsypuje do podajnika i nie interesuje się przez nawet czasem 2 tyg., teraz to koszmar, często gaśnie piec, trzeba rozpalać - to w sumie nasza wina bo węgiel trzeba kupować latem żeby był suchy, a nie zimą...

a koszty np. kupiłam węgla 1400 kg we wrześniu i skończył mi się w grudniu, od września dom już ogrzewałam, czyli chyba całkiem ok, teraz przez miesiąc spaliłam już ok. 700 kg
Każdy budynek jest inny, każdy użytkownik ma swoje potrzeby, nie można wszystkiego podciągać pod jeden mianownik.W budynkachi bliźniaczych majace ten sam system grzewczy są rozbieżności w opłatach za energię.
Innowacje zamiast imitacji

Podsumowanie:

Wątek zawiera obszerną dyskusję na temat wyboru systemu ogrzewania domu o powierzchni około 160-240 m², gdzie brak dostępu do sieci gazowej zmusza właścicieli do rozważenia alternatywnych rozwiązań. Główne opcje omawiane przez użytkowników to pompy ciepła (powietrze-woda, solanka-woda), kotły na paliwa stałe (węgiel, ekogroszek, pellet, drewno), ogrzewanie elektryczne, panele słoneczne, ogrzewanie podłogowe oraz maty grzewcze na podczerwień. Dyskusja porównuje koszty początkowe i eksploatacyjne poszczególnych systemów, przy czym pompy ciepła wymagają większych nakładów inwestycyjnych (40-70 tys. zł), ale oferują niskie koszty operacyjne (200-350 zł miesięcznie za prąd), podczas gdy ogrzewanie gazowe kosztuje około 1000 zł miesięcznie, a paliwa stałe wymagają obsługi i magazynowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie dobrej izolacji termicznej domu, indywidualnych potrzeb temperaturowych oraz możliwości dofinansowania z programów ekologicznych przy wyborze nowoczesnych rozwiązań grzewczych.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Co muszę sprawdzić kupując sama mieszkanie ??? (59 odpowiedzi)

Mam jeszcze dużo czasu na sprzedaż mieszkania , ale chcę się dobrze przygotować .Dzięki za...

architekt gdańsk trojmiasto (29 odpowiedzi)

Dzień dobry, znacie jakiegoś dobrego architekta wykonującego projekty domów jednorodzinnych z...

Dom drewniany (18 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

do góry