Widok

jakie przekąski na przyjęciu urodzinowym?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Kochane Forumki,
za tydzień robimy drugie urodzinki synka,będzie około 16 osób w tym kilkoro dzieci, oprócz słodkich przekąsek chciałabym zaserwować coś,gdy goście zgłodnieją, ale niekoniecznie tradycyjne danie obiadowe.Może macie sprawdzone jakies pomysły, tak aby i maluchy i dorośli mogli coś przekąsić?

Będę wdzięczna za podpowiedzi:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię zawsze
krakersy z serkiem (almette np. chrzanowy) na to plasterek łososia wędzonego i gałązka koperku
jajka faszerowane (pieczarki z cebulką podsmażone do tego majonez i musztarda) w środek wbijam wykałaczkę z serem jako żagielek:)
małe pomidorki koktajlowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków, na to kulka mozarelli i listek bazylii, wkładamy do wazoniku żeby wyglądały jak bukiet kwiatów:)
mini klopsiki - np. z papryką, koperkiem, czosnkiem, robię po kilkanaście różnych rodzajów zawsze i wkładam do kilku misek
kiełbaski w cieście francuskim - ja kupuję frankfurterki z lidla ale kuzynka robi z kabanosem albo z parówką i serem, zamiast musztardy wtedy keczup, kabanosy wg. mnie za suche są) kroimy ciasto (gotowe z lidla oczywiście:) na trójkąciki, smarujemy musztardą, układamy kiełbaskę na nadłuższą część tak żeby końcówki po zawinięciu ciasta wystawały:) ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż ciasto zrobi się złote - ok. 25 minut.

to moje pewniaki
1. ROLADKI Z SERA:
robimy farsz- jajka na twardo, majonez, szczypiorek, można dodać wędlinę, nakładamy łyżeczkę farszu na plaster sera i zawijamy (to zawsze pierwsze znika ze stołu;) można zrobić to samo tylko- z wędliną i twarożkiem, doprawiamy biały twaróg i zawijamy z plasterki wędliny (polecam sopocką z Biedronki)
2. WSZYSTKO Z FRANCUSKIM:
mogą być ruloniki z kiełbaską jak pisała pompka, torebeczki z pieczarkami i cebulą, ze szpinakiem lub na słodko z konfiturą lub twarogiem
3. KORECZKI Z KURCZAKA:
smażymy pierś z kurczaka (małe kawałeczki, dużo przypraw) i nadziewamy na wykałaczki razem z ananasem i rodzynkiem (tylko ta potrawa oczywiście nie dla dzieci!)
4. PULPETY Z IKEI :)
do tego kupuje sos pieczeniowy knorra i pycha !
5. KIEŁBASKI Z BOCZKIEM:
małe kiełbaski do Gzelli (najlepiej pasują) zawijamy z plasterek sera i cieniutki wędzony boczek, zapiekamy w piekarniku, do tego obowiązkowo sos czosnkowy
wielkie dzięki!!!!!!!!
na pewno coś wykorzystam:)))
nie koniecznie przysmak dla maluchów... ale dorosłych powinny zainteresować takie koreczki (ja zamiast sera dawałam łososia)
http://www.smakimprezy.pl/2009/01/30/niecodzienne-zielone-koreczki-serowe/
mniam mniam , fajne:)
myslałam jeszcze żeby zrobić nuggetsy,korzystałyscie może z tych ostatnio reklamowanych panierek do nuggetsów, a może znacie domowy sposób na fajna panierkę?
i jeszcze jaki sos do tego?samodzielnie robiony( jak?)czy tez może macie jakis sprawdzony kupny?:)
Ja robiłam nuggetsy te z reklamy i całkiem fajne, panierka raczej nic specjalnego, ale sos właśnie dobry, taki ostry.
chrupiace kaski Winiary są super ,własnie myslę ze na przyjęcie jak najbardziej ,robiłam klasyczne z dipem czosnkowym

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

do góry