Widok

jakie pytania zadać niani na pierwszym spotkaniu??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
kochane pomóżcie proszę o listę pytań do przyszłej niani??

wiem wiem, że rozmowa rozmowa ale o konkrety muszę zapytać może coś podsuniecie???
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jeszcze raz
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może to głupie ale ja bym zapytała ile chciałaby zarabiać a to dlatego że są nianie które od kwoty uzależniają swój stosunek do dziecka - osobiście znam takowe - jak nie będzie usatysfakcjonowana z pensji to nie będzie jej zależalo np.na zabawie z dzieckiem, przykre ale prawdziwe...
Czy ma dużą rodzinę, czy ma rodzeństwo, iloma dziećmi się zajmowała, jakie ma wykształcenie, doświadczenie zawodowe, jakie zabawy/zajęcia z dzieckiem proponuje, jak zachowałaby się w określonych sytuacjach np. zagrożenia zdrowia dziecka, jakie zna najbardziej popularne choroby dziecięce, jakie objawy u dziecka by ją zaniepokoiły? - Na pewno wymyśliłabym kilka sytuacji, w których mogłaby się znaleźć i poprosiła o opisanie reakcji.

To mi przychodzi w pierwszym momencie do głowy.

Ale może niech doświadczone mamuśki się wypowiedzą. Sama jestem ciekawa na co zwrócić uwagę...

Pozdrawiam :-)
przede wszystkim zapytaj dlaczego chce być nianią? po co to robi i co chciałaby robić w życiu później ( w zależności od wieku oczywiście)
czy już się opiekowała dzieckiem? czy zna podstawowe zasady pierwszej pomocy? czego się obawia w tej pracy?
czy jest na coś uczulona?
czy pali?
jak szybko się denerwuje?
czy była karana?
punktualność
można też zapytać co by zrobiła w jakiejś konkretnej przykładowej sytuacji.

i jak się zdecydujesz - wiem, że brzmi trywialnie, ale można nie pomyśleć - spisz dane niani z jej dowodu osobistego
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org

Oprócz powyższych, to najważniejsze jest by dziecko poznało tą kandydatkę; czy niania bedzie umiała znależć dobry kontakt z podopiecznym. Miałam taka sytuację, że kandydatka wydawała się super, ale na "próbie" nie umiała wymyslec żadnej zabawy dla 5-miesięcznego dziecka. Czasem od relacji dziecko-niania i niania-rodzice duzo zależy.
Często trzeba sie kierować po prostu intuicją.
"Przerobiłam" już 3 nianie. Teraz mały chodzi już do przedszkola i ma nianię na godziny, w niektóre weekendy. Pani Grażynka, jest naprawdę super. Jeśli któraś z Was poszukuje opiekunki z Wejherowa, to moge polecić moją, bo w tygodniu jest wolna. pisałam juz o tym zresztą tu: http://forum.trojmiasto.pl/opiekunka-z-Wejherowa-szuka-pracy-t99994,1,16.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nikt się nie przyzna czy byl karany-na logike, czy sie szybko denerwuje?? nie sadze aby ktos sie przyznal.....taki sa realia !!
Popieram, spisz dane z dowodu!!
to ze sie nikt nie przyzna czy sie szybko denerwuje bardzo latwo sprawdzic - troche niewygodnych pytan i od razu widac reakcje osoby
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
dzięki
image
może ktoś jeszcze??
image
ja jestem niania i szczeze mowiac byłam na kilku rozmowach z mamami i roznie to wychodziło. U jednej czułam sie jak na przesłuchaniu(dosłownie jak bym była oskarzona)własnie sypała rozne przedziwne pytania w pewnym momecie bałam sie ze spyta sie o sprawy łózkowe MASAKRA! Inne bardzo luzno do tego podchodziły bo np po pierwszym dniu widziały jak dziecko było traktowane itp. Powiem wam tak myslicie ze jesli jestescie w domu i patrzycie czy niania sie sprawdza to daje wam jakis obraz jakm ona jest człowiekiem. A to guzik prawda bo przy was moze byc super słodka kobitka a tylko zamkniecie drzwi moze stac sie wstretna baba.Powiem wam jeszcze jedna istotna sprawe to jak bedzie niania sie zachowywała do waszego dziecka zalezy od układu niania a rodzic. Jesli bedziecie pokazywac ze wy tu rzadzicie bo dajecie pare groszy i macie prawo rzadac!!! to tak naprawde wszystko sie odwroci przeciwko dziecku. Dlatego warto czasami swoje wygorowania wsadzic w kieszen
image

image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez jestem niania i moge powiedziec szczerze to rodzice ktorzy mi powierzyli swoje male szczescie nie pytali o nic po 15 min od ich przybycia po swobodnej rozmowie to ja wrecz zadawalam im pytania i lapalam pierwsze kontakty z maluszkiem. Ja opiekuje sie dziecmi u siebie w domu moze dla tego tez nie legitymuje mnie nikt tak jak wy tu wypisujecie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry