Widok

jestem zdesperowana i szukam osoby znającej się na dietetyce/suplementacji ktora pomoże mi schudnąć

Społeczność Temat dostępny też na forum:
jestem zdesperowana i szukam osoby znającej się na dietetyce/suplementacji ktora pomoże mi schudnąć
witam !
niestety nie ma tutaj odpowiedniej kategorii do której moglabym wrzucic moj anons, ale mam nadzieje że trafi do osoby ktora mi pomoze schudnac.

od dawna chce schudnac, duzo cwicze, malo jem ale nie chudne, wrecz przeciwnie,moje obwody ciagle ida w gore a nie w dół... mysle że wynika to z tego że mieśnie się kształtują ale sa niewidoczne od wałkami tłuszczu, a tłuszcz jak był tak jest ;(
nie potrafie sie zdrowo odzywiac, generalnie z dietetyki, suplementacji jestem zielona i mysle że tutaj tkwi mój problem.
mam tez problem z silna wolą, caly tydzien dieta a gdy dochodzi weekend to nadrabiam te 5 chudych dni, dzis jak weszłam na wage po tej leniwej majówce to sie załamałam:(

z zwiazku z tym poszukuje osoby, najlepiej studenta/studentki dietetyki awf-u instruktora/ki fitnessu itp ktora chcialaby sprobowac ulozyc mi indywidualna i zdrowa diete, dopasowana do potrzeb oraz psychicznie zmotywowac do dzialania. preferuje osobe ktora sie uczy, chcialaby sprobowac swoich sil, zdobytej wiedzy by pomoc mi osiagnac swoj cel, osoby ktora zbiera pierwsze "zlecenia" i szuka wlasnie takiego krolika doswiadczalnego jak ja:) bedzie to dla nas obojga dobre doswiadczenie. nie mamy nic do stracenia.
*z gory zaznacze że nie szukam dietetyka ktory wezmie za krotka konsultacje 500zl :P

jesli pomozesz dosc mi do wymarzonej wagi i wymiarow to na pewno Ci to wynagrodze!!!
*interesuje mnie wyłącznie zdrowe odchudzanie i "dieta z głową":)

jestem strasznie zdesperowana i załamana...stracilam już wiare w efekt stąd moj apel o pomoc.

ja:
24 lata, 173 cm wzrostu, 67kg, nie mam nadwagi ale jestem bardzo nieproporcjonalna - sylwetka gruszki (chce schudnac z dolnych partii ciala), bez nałogów, nie mam problemow zdrowotnych, biore tabletki antykoncepcyjne

cel: schudnać 7kg, zmnejszyć obwody ciala o conajmniej 5cm.

osobę chetna do podjecia wyzwania prosze o kontakt mailowy.
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

witam mloda. masz nieco do zmian. ccentnie pomoge ale nie jestem studentem dietetyki ale wieddze pewnu mam.żadnych kosztow nie biore, chce pomoc. zadzwon po 20.00 881586668
Może napisz gdzie mieszkasz , to by ułatwiło znalezienie osoby z okolicy
Moim skromnym zdaniem wybrałaś złe forum na swoje zapytanie.
W sieci są z pewnością fora o zdrowym żywieniu.
Jest też bardzo popularne forum kulturystyczne na którym ludzie chętnie i za darmo dzielą się wiedzą o spalaniu tłuszczu i diecie.
Nie bez znaczenia jest też to że widzisz kto Ci tam odpowiada tzn wiesz kiedy się zarejestrował, ile razy wypowiadał i co pisał, a na tej podstawie można stwierdzić czy jest to osoba poważna czy oszołom.

Tak naprawdę może wcale nie potrzebujesz rad, skoro sama wiesz że Twoim problemem są weekendy w które pozwalasz sobie na odrobinę przyjemności. Może wystarczy że zamiast przez cały weekend pofolgujesz sobie (oczywiście z pewnym umiarem) tylko w sobotni wieczór :-)

Nie wiem jak się odżywiasz ale z własnego doświadczenia doradzam :
0 słodzonych napojów i wszelkich soków tylko mineralka
dieta bogata w owoce i warzywa
3 godziny przed snem nie jemy a długi sen sprzyja utracie wagi.
codziennie minimum 30 min ciągłego ruchu tak żeby ubranie było mokre od potu

Lepiej chudnąć wolniej gdyż zwiększa to szanse że nie będzie efektu jojo.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam podobnie i chciałabym podobnie osiągnąć. Ja walczę sama ;) Wiem że moją zgubą sa małe ilości wody czyli za mało piję i jedzenie po 18 ;)
Cześć jak chcesz mogę pomóc :)
no ty masz problem... ja od wrzesnia przytyłam z 58 do 65 przy wzroscie 166 ;((( niby lecze juz tarczyce od listopada, a od lutego do dziś + 4 kilo ;/
i najgorsze to to, że ćwiczyłam, ale motywacja spadła, gdy mi tak waga skoczyła ;/
Nie wiem co Ci lekarz mówi może i ma racje .Ale coś ostatnio za dużo osób ma problemy z tarczycą .Może problem jest w czymś innym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rusz tyłek i spędzaj czas aktywnie

Zapraszam na Fejsa na profilu informuje o wypadach w większych albo mniejszych grupach na rower,rolki, albo bieganie. Nic nie poprawia samopoczucia tak bardzo jak wysiłek fizyczny ;)
http://www.facebook.com/pages/Art-trener/313433215424483
badania porobione były odpowiednio, już od stycznia ta tarczyca wyrównana jest ponoć. biorę wciąż euthyrox 50 .. no i już patrze na facebook'a ale sama nie wiem.. chyba wolę sama ;)
kami bardzo wazna sprawa....miesnie waza znacznie wiecej niz tluszcz :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ech ja tez wslcze z tarczyca i w koncu od stycznia chudne a latwo nie bylo. ja biore 150 euthyroxu. jem bardzo duzo ale odpowiednie rzeczy i dodatkowo pod tarczyce mam wszystko ustawione. dietetyczka mi nie pomogla, endo tez nie za to pomoglo mi forum na http://www.sfd.pl dzial ladies. od lutego silownia 3 razy w tyg. zostalo mi jeszcze 2 kg do zrzucenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jezeli nie masz dobrej diety i nie cwiczysz zadne suplementy nic nie dadza. szkoda kasy i czasu. sprawdz jeszcze poziom prolaktyny bo to tez utrudnia pdchudzanie a czesto idzie w parze z tarczyca
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
im mniej jesz tym bardziej spowalniasz metabolizm i nie chudniesz. musisz jesc duzo ale madrze ;) uwazam ze 30 minut cwiczen to za malo kednak. przy tarczycy rozne aerobiki hopsanki i inne takie niewiele daja ;/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie sądzę, żeby mięśnie aż tyle ważyły, no a tym bardziej, że niezbyt są widoczne ;)

powoli zaczynam biegać - haha no wczoraj był pierwszy raz od trzech tygodni, ale tym razem zaczynam z programem, który ułatwia naukę godziny biegu bez przerwy ;) czuję to w łydkach dzisiaj, mimo rozciągania, ale liczę w głębi duszy, że moje łydki nie powiększą się! mam dosyć szczupłe i nie chciałabym żeby się zmieniały - słyszałam że basen wyszczupla mięśnie ?

coffee ( swoją drogą masz apetyczny nick hehe ) już zaglądam na forum, poczytam o prolaktynie, mam nadzieję, że lekarz da mi skierowanie na moja prośbę ;) wielkie dzięki za odpowiedz ii woow musiałaś mieć dużą niedoczynność, skoro tak dużą dawkę masz ;) mi lekarz nie wspomniał nic o zmianie diety - powiedział, że prawdopodobnie schudnę kilka kilo i nie zauważył tego, że na pierwszej wizycie przepisał wynik z wagi taki jaki był, a przy drugiej odjął 1.5 kg " bo ubrania" .. wtedy też byłam ubrana, a 60 a 62.200 to jest różnica po 3 miesiącach ;/
ja ostro ćwicze na siłowni, i jakos nie widzę rozrostu mięśni ;p najważniejsze, że obwody spadają :)
co do tarczycy - powinnaś spróbowac odstawić gluten, bo on ma negatywny wpływ na tarczycę. odtsawiasz na jakiś czas- około 6 miesięcy całkowicie a potem włączasz i sprawdzasz reakcję organizmu. Generalnie jednak gluten nie jest wskazany. Poza tym warto odstawić nabiał, byc moze nie pomaga Ci przy odchudzaniu. Odstawiasz i sprawdzasz. Jezeli okazuje się, że nie ma wpływu to mozesz jeść. Nie jest to jednak jakiś mega istotny element diety na redukcji a białko i wapń możesz czerpać z innych źródeł. Oczywiście to, o czym pisze dotyczy redukcji, nie oznacza to, ze na zawsze masz zrezygnowac z nabiału. Czsami warto zredukować, bo przy chorej tarczycy, i nie tylko, czasami "przyciaga" wodę w organiźmie.
ja Przy tarczycy mam wysoki poziom cholesterolu i prolaktyny, dodatkowo mam Hashimoto.
Bieganie jest super dla tarczycówek. Ja niestetety nienawidze biegać.
Podrzuć ten link proszę, może mi pomoze ;p

Przy chorej tarczycy powinnas kontrolowac prolaktynę cholesterol i poziom wapna, tsh, ft3 i ft4. Wiadomo, ze nie każdy lekarz chętnie da Ci skierowanie ;/ moja endo sama jest dosć otyła więc ma w nosie moje starania o utratę wagi, bo według niej jestm chuda ;/ Mi też nikt nie powiedzial ani o glutenie, ani o diecie... do wszystkiego człowiek musi sam dochodzić ;p

aaa i przy tarczycy jako suplementy biorę omega 3, i piję olej kokosowy, poza tym łykam chrom (pęd do slodkiego;/) i magnez i piję na czczo zieloną herbatę. Czerwonej przy tarczycy za dużo pić się nie powinno. Zielona na czczo, bo z pożywieniem hamuje przyswajanie witamin. No i to tyle :)
Jem według tego, co jest na tym forum sportowym i czyję sie o wiele lepiej. Z glutenem zdarza mis ię zgrzeszyć ;p ale pracuję nad tym
Na siłownie mnie nie stać na razie, właśnie kończę matury i zaczynam szukać pracy. Poza tym te siłki w okolicy oblegają koksy, które chcą sobie popatrzeć, a to mnie nie zachęca ;) Poszłabym na basen, ale wstyd mi tego jak się zapuściłam.. No kurcze mam 20 lat, a za chwilkę dobiję rozmiaru 40 .. Z tego co wiem kobiety nie mają skłonności do rozrostu mięśni, tak jak mężczyźni ;) Uff..

Sprawa wygląda tak, że nie mieszkam z rodzicami i sama nie kupuje chleba ( jeśli już to pełnoziarnisty,razowy). Bo jeśli już go mam to zjadam go tak szybko, byleby nie spleśniał.. więc to nie jest dobry pomysł. Takie przyzwyczajenie wyniesione z domu za dzieciaka - zjedz wszystko z talerza. Staram się zmniejszać posiłki, ale jeść co ok. 3 godziny. Znowuż rodzice jedzą tylko białe pieczywo i kiedy u nich jestem nie mam wyboru.. Nabiał to druga najczęściej występująca w mojej lodówce rzecz - jogurty naturalne - ostatnio Activia potaniała w biedronce ;p , jogurty pitne. Poza tym dużo owoców - wiem to są same cukry. Myślę, że w poniedziałek pójdę do rodzinnego. Martwi mnie ten przyrost wagi, ostatnio czuje się gorzej psychicznie, jestem ciągle śpiąca, zimno mi, a po chwili mam napad gorąca ? Zastanawiam się czy nie odstawić euthyroxu na pewien czas?

Ja lubię jedynie zbiegać haha ale chciałabym kondycję polepszyć no i schudnąć oczywiście ;)
Tu masz link - myślę, że plan jest bardzo fajny i przystępny. Osobiście pierwsze trzy tyg przedłużyłam sobie do 20 min, bo jakoś mi mało tego biegu ;p

https://treningbiegacza.pl/trening/plany-treningowe/item/482-plan-treningowy-od-zera-do-60-minut-ciaglego-biegu-10-najczestszych-pytan-zadawanych-przez-poczatkujacego-biegacza

O i tego się boję, bo moja rodzinna jest dwa razy jak ja ! Mam nadzieje, że nie stwierdzi, że nie widzi problemu, ani nie palnie żebym zamknęła lodówkę i poszła na spacer.. -,-

Chrom chyba także sobie zakupię, bo przy słodyczach w sklepach muszę przebiegać, a jak już mam to nie powstrzymam się. Słyszałam także o bakterii candidia, która powoduje ochotę na słodycze i chrom wtedy nie pomoże ponoć..
http://vimed.pl/2011/10/nadmierny-apetyt-na-slodycze-walcz-z-candida/

W czym pomagają ci omega 3 i olej kokosowy ?
Gdzie chodzisz na siłownie i ile wynosi Cię karnet ?
No i mam nadzieję, że nie jest to dla ciebie problemem, ale proszę napisz w jakim czasie i ile zrzuciłaś ? ;)
Kami :)
1. Karnet wykupiłam na grouponie, mam ok system, 3 wejścia w tyg na dowolny fitness w cenie około 110 zł miesięcznie. W zwykłych siłowniach na pewno można znaleźć taniej. Jest lady fitness z dobrą siłownią tylko dla dziewczyn. Przez siłownię rozumiem nie siedzenie godzinami na maszynach i podrzucanie różowych hantli tylko prawdziwe przewalanie ciężarów - jak chłop ;p Wszyscy wokoło twierdzą, że bedę babochłopem ale powiem Ci, że jestem już trochę po 30 i moje ciało wygląda o wiele lepiej, niz wtedy kiedy byłam chuda. Wtedy była wieszakiem i płaskotyłkiem :) Także teraz dążę do trochę innego rodzaju sylwetki, szczupła ale fit :)
Przez dwa lata chodziłam na fitness 7 razy w tyg po 2-3 godziny i nic to nie dało ;/ oczywiscie kondycję miałam ale ciało takie sobie. Możesz kupic sobie sztangę i hantle (do 10 kg wystarczy - czasami można kupic fajne używane zestawy i cwiczyc w domu), ale jeżeli lubisz biegać to i tak jesteś w uprzywilejowanej grupie - zazdroszczę.

2. Miałam do zrzucenia 8 kg. Od stycznia zrzuciłam 6 kg, ale -7 cm w biodrach, - 7 cm w talii, -5 w brzuchu, - 5 cm w udzie. gdybym pilnowała się bardziej miałabym na pewno lepsze wyniki ;p

3. Co do rodziny... cieżko jest nie mieć wsparcia ale w koncu warto robic cos dla siebie, miec satysfakcje i przy okazji byc zdrowym :) nic się nie stanie jeżeli raz w miesiącu np zjesz białe pieczywo, ale moze warto po prostu zjeść coś innego niż chleb?? Z doświadczenia wiem, ze dlugie dyskusje są bez sensu, więc lepiej powiedzieć, ze nie masz ochoty i tyle. Ja już nei mam siły tłumaczyć dlaczego chodzę na silownię, skoro pzrecież mogłabym chodzić jak normalnie ludzie na step czy inne podskakiwanki.
Ja kocham siłkę, a poza tym bawi mnie widok innych jak mnie widzą, jak cwiczę :) Poza tym jezeli efekty są, to znaczy, ze kierunek jest właściwy :)
4. Dieta, to 1600 kcal ale w bilans nie wiliczam warzyw, te jem do woli, zupy, soki warzywne i inne takie. Za to staram się trzymać poziom białka tłuszczu i węgli. Trochę to skomplikowane ale na stronie potreningu.pl jest specjalny program, który wszystko liczy.

Oczywiscie, nie neguję faktu, że można schudnąć tylkoo biegając, lub chodząć na aerobik, ale ja do takich osób nie należę a przy małym dziecku nie mam tyle czasu, żeby pozwolić sobie na jego marnowanie ;p
i najważniejsze - nie wolno odstawiać tak sobie euthyroxu!!!!

Ja kiedyś z pewnych powodów odstawilam, miałam chore dziecko i nne sprawy na glowie i zapomiinałam brać i skończyło się to tak, ze tsh miałam ponad 100 i przez rok nie mogłam unormować, czułam się strasznie i groziło mi wiele powikłań, bardzo poważnych więc naprawdę odradzam takie zabawy samemu. Poczytaj o przełomie tarczycowym, tak to się chyba nazywa.
olej i omega wspiera pracę tarczycy, łagodzi stan zapalny, a omega powinna brać każda kobieta, zwłaszcza ćwicząca :) po prostu za mało mamy w diecie zdrowych tłuszczów
Podsyłam kilka linków:
http://www.sfd.pl
i wszystko o tarczycy:
http://www.sfd.pl/kiedy_lady_ma_niedoczynnosc_tarczycy_-t878162.html

i serio podaruj sobie te activie inne cuda, naprawdę mało wartościowe są. Nie mówię, że szkodzą ale na pewno nie pomagają, zwłaszcza w odchudzaniu ;/ odradzam też wszytkie produkty light i zero - sama chemia. A owoce jak najbardziej ok, ale po treningowo i raczej do południa.

Co do ćwiczeń jeszcze to polecam p90x, hiit z zuzka na youtubie, faje w ogóle sa wszelkiego rodzaju interwały, a na rozruch może być słynna Chodakowska i cóż... nic się samo nie zrobi ;p
Ja bym powiedziała, że to nawet drogo, słyszałam o cenach 79 w jatomi chyba ;) Na grouponie czasem bardzo fajne okazje są ;) A o tych siłowniach dla kobiet muszę poszperać, chyba widziałam w Gdyni w Kwiatkowskim. Jak już ćwiczyć to tak, żeby wiedzieć że się żyje, żeby się spocić, a nie rekreacyjnie! Co do biegania napisałam że lubię zbiegać - z góry na przykład ;p Chciałabym wrócić do wagi sprzed około roku. Tak 55 kg, chyba że wyrobie dobra tkankę mięśniowa, to do rozmiaru 36/38, a wtedy mogę ważyć nawet tyle co teraz ;p Liczą się centymetry przecież ;) Ja ci szczerzę gratuluje postępów i zdrowo zazdroszczę!
Niedługo zmienia mi się trochę układ i zamieszkam z mamą, wiec postaram się i ja namówić, która sama często narzeka że ostatnio przytyła ;)

Poczytałam kilka tematów na sfd.pl i mam mętlik w głowie. Liczę, że jest cos takiego jak dietetyk na nfz hehe i dostane skierowanie od rodzinnej ;) Tak samo jak nie za bardzo rozumiem to rozłożenie białek, węgli, .. Zaraz zajrzę na potreningu.pl ;)

Kurcze, lubię ćwiczyć wieczorami, jakoś wtedy mam energię, a na sfd.pl piszą że dla tych z niedoczynnością zaleca się ćwiczenia z rana ;<

Activia - bo to jogurt naturalny, z innych firm też jadłam, ale widze, ze to był ogromny błąd i powinnam odstawić nabial..

Juz interesowałam się p90x, bardzo fajne efekty widziałam - chociażby u Eweliny (malywielkiswiatewla.wordpress.com), myślę że po przeprowadzce bardziej się tym zainteresuję. Na sfd o Ewce są bardzo niepochlebne komentarze, aż się przeraziłam! I już wiem, ze mam złe nawyki ćwiczeniowe ;<
Jutro po maturce, dzwonie do przychodni i lecę na wizytę. Oby produktywną ! ;) Napiszę co się dowiedziałam, co mi zalecono. a teraz mam wydrukowane zalecenia z sfd dla ladys z niedoczynnością - ten 4 tyg program.. ale co później ? Nic więcej nie ma o kolejności wprowadzania nowych produktów i rzekomym sprawdzaniu jak reaguje na nie nasze ciało ?
Omega 3 w aptece znajdę, a olej kokosowy ? ;) Mam mały zal do endokrynologa, ze mnie nie poinformował o zalecanej wizycie u dietetyka, o suplementacji, ehh..

Pozdrawiam Ciebie cieplutko i dziękuje za poświęcony czas !
A wiec tak jak myślałam pierwszą reakcja lekarki było, że to siedzący tryb życia, ponadto stwierdziła, że nie ma specjalnej diety czy ograniczeń żywnościowych dla osób z niedoczynnością. Suplementacja omega 3 czy olejem kokosowym jest zbędna ...

Prawdopodobnie mam za mała dawkę euthyroxu i dostałam skierowanie na badanie TSH i cukrzycę .. jutro idę oddac krew. Jestem bardzo ciekawa wyników, ostatnie zrobione 4 miesiące temu były prawidłowe..
Witaj,
zapraszam do współpracy jeśli jesteś zainteresowana.
Skontaktuj się mailowo : Healthy.trener@gmail.com
albo podaje numer 603 918 873
Pozdrawiam
kami... wiadomo, tak powie prawie kazdy lekarz... majlatwiej kesy dac euthyrox i po klopocie. tylko, ze ja biore juz 150 i wyniki dalej kiepskie a damopoczucie tez srednie wiec zaczelam szukac i czytac ... nie wiem z czego to wynika, moze dlatego ze nie sa na biezaco z najnowszymi badaniami. wiadomo, ze nie zastapi to euthyroxu ale wg mnie warto sprobowac. omega i olej ma wplyw na caly organizm a nie jest to jakos specjalnie droga suplementacja. moja endo tez nigdy nie wspomnisla o wplywie glutenu na moja tarczyce i hashimoto ;/ jak kiedys bralam sterydypo operacji i zaczelam tyc i puchnac to tex uslyszslam ze za malo ruchu ;/ po odstawieniu lekow bylo juz ok ;) w kazdym razie zdrowka i powodzenia ;)
Witam,

Pomogę Pani. Sama schudłam ponad 40 kg, od tej pory pomagam innym w dietach redukcyjnych. W wykształcenia jestem psychologiem żywienia, prócz układania indywidualnych planów żywieniowych, zajmuje się również coachingiem osób z otyłością i nadwagą.

odchudzamykilogramy@gmail.com
Witam serdecznie,

Zupełnie przypadkowo znalazłem Pani wpis i śpieszę donieść, iż jest to bardzo proste.
W pierwszej kolejności należy oczyścić układ pokarmowy. (oczyścić - nie przeczyścić).
Po drugie wprowadzić do niego te prawidłowe kultury bakterii. Jak Pani doskonale wie, jedząc mięso czy czerwone, czy drobiowe wprowadzamy do organizmu antybiotyki. Hodowcy karmią swoje hodowle paszami z domieszką antybiotyków, aby m.in. chronić je przed chorobami.
Już tylko te dwa zabiegi sprawią, żw ciągu pierwszego miesiąca schudnie Pani 3/4 kilogramy. Kontynuuąc kuracje kolejne. I wszystko to bez "efektu jo-jo".
Proszę to rozważyć i napisać do mnie: w.stolarczyk@akuna.pl

POZDRAWIAM - Wojtek Stolarczyk

Tel.kom.: 504 140 257.
Tak tak oczywiście tylko, że większość ludzi je to mięso a jednak po ulicach nie chodzą same grubasy.
Wprowadzenie do organizmu prawidłowych kultur bakterii to zapewne jakiś kosztowny specyfik.

Jeśli ktoś chce schudnąć to najlepsza jest aktywność fizyczna i każdy powinien znaleźć dyscyplinę która mu najbardziej pasuje. Ważne żeby pić tylko wodę mineralną, a słodycze zastępujemy owocami.
Czy naprawdę trzeba być zdesperowanym aby sięgnąć po szeroką ofertę róznych form czy to diet, czy to ćwiczeń czy to pomocy trenerów personalnych, a w ostateczności skalpela? Może i tak ale warto wiedzieć, że istnieją dużo prostsze metody które powodują efekt WOW, a nie JOJO. Jedną z nich jest cellRESET! 100 000 tys zadowolonych osób cieszących się nowym życiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Sport

Bieganie zimą (20 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...

Sposób na zakwasy? (35 odpowiedzi)

Chciałam dowiedzieć się jakie macie sposoby na zakwasy? Odkąd intensywniej ćwiczę co jakiś...

Jak przygotować swoje buty do biegania zimą ?. (3 odpowiedzi)

Jak przygotować swoje buty do biegania zimą ?. Ja stosuję " oddychające " powłoki hydrofobowe...

do góry