Widok
karmienie piersią a zagęszczanie mleka Nutritonem
Dziewczyny,
U naszego malucha stwierdzono refluks i mamy zagęszczać mleko Nutritonem.
Karmię piersią.
Lekarz kazał za każdym razem odciągać 25ml pokarmu i go zagęszczać połową łyżeczki...a na opakowaniu napisane jest, żeby rozrabiać w wodzie.
Może któraś z Was miała podobną sytuację.....
Wygodniej byłoby mi rozrabiać w wodzie...
U naszego malucha stwierdzono refluks i mamy zagęszczać mleko Nutritonem.
Karmię piersią.
Lekarz kazał za każdym razem odciągać 25ml pokarmu i go zagęszczać połową łyżeczki...a na opakowaniu napisane jest, żeby rozrabiać w wodzie.
Może któraś z Was miała podobną sytuację.....
Wygodniej byłoby mi rozrabiać w wodzie...
Na opakowaniu jest instrukcja zarówno do karmienia sztucznego jak i piersią justi...
Jak byłam z małym w szpitalu i nie chciał za bardzo nutritonu rozrobionego w wodzie, to lekarka poiwiedziała, żeby odciągnąć trochę pokarmu i rozrobić mu w mleku. Czyli można i tak. I oczywiście podać łyżeczką/strzykawką/z kubeczka (jak wlezie) przed cycem ;-).
Powodzenia!
Łukasz ma niuecałe 6 m-cy i prawie wcale już nie ulewa, a też miał refluks stwierdzony, ulewał po KAŻDYM karmieniu.
Jak byłam z małym w szpitalu i nie chciał za bardzo nutritonu rozrobionego w wodzie, to lekarka poiwiedziała, żeby odciągnąć trochę pokarmu i rozrobić mu w mleku. Czyli można i tak. I oczywiście podać łyżeczką/strzykawką/z kubeczka (jak wlezie) przed cycem ;-).
Powodzenia!
Łukasz ma niuecałe 6 m-cy i prawie wcale już nie ulewa, a też miał refluks stwierdzony, ulewał po KAŻDYM karmieniu.
Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]
I cała reszta:
JustynaArt....podawałaś tylko przed cycem?
Nam kazała podawać 1 łyżeczkę przed karmieniem i 2 po....przed to jeszcze ale po to tragedia - mały pluje i nie chce tego łyknąć...po czym zaczyna się płacz....
Ty rozrabiałaś to zgodnie z instrukcją, tylko zamiast wody własne mleko?I ile wtedy miał Twój maluch?
Nasz ma 4tyg.....
Nam kazała podawać 1 łyżeczkę przed karmieniem i 2 po....przed to jeszcze ale po to tragedia - mały pluje i nie chce tego łyknąć...po czym zaczyna się płacz....
Ty rozrabiałaś to zgodnie z instrukcją, tylko zamiast wody własne mleko?I ile wtedy miał Twój maluch?
Nasz ma 4tyg.....
Miałam podawać tylko przed każdym karmieniem. Łukasz miał 2 m-ce. Akurat wtedy trafiliśmy z zapaleniem oskrzeli do szpitala.
Ale... Przyznam Ci się, ze wkurzał mnie ten nutriton, bo wcale nie pomagał, Młody ulewał i nutriton i mleko (bulgał dwa razy, raz glutami, potem mlekiem), więc "olałam".... I tak jak już napisałam - teraz ulewa bardzo sporadycznie.
Rozrabiał zgodnie z instrukcją tylko zamiast wody własne mleko. Rozrabiałm mniej niż podane na pudełku, tyle, że w sumie przed jedzeniem dostawał max 10 ml. Podawałam łyżeczką, ale np. koleżanka z sali podawała strzykawką.
justi - to "powodzenia" to było do mnie? Jeśłi tak, to nie rozumiem :-).
Ale... Przyznam Ci się, ze wkurzał mnie ten nutriton, bo wcale nie pomagał, Młody ulewał i nutriton i mleko (bulgał dwa razy, raz glutami, potem mlekiem), więc "olałam".... I tak jak już napisałam - teraz ulewa bardzo sporadycznie.
Rozrabiał zgodnie z instrukcją tylko zamiast wody własne mleko. Rozrabiałm mniej niż podane na pudełku, tyle, że w sumie przed jedzeniem dostawał max 10 ml. Podawałam łyżeczką, ale np. koleżanka z sali podawała strzykawką.
justi - to "powodzenia" to było do mnie? Jeśłi tak, to nie rozumiem :-).
Fotografia:
I cała reszta:
I cała reszta:
Paula01 - czy ten nieszczęsny refluks jest przyczyną tego, że mały właśnie nie przesypia ładnie nocy?
Nasz ulewa...po Nutritonie ciut mniej.....ale wystraszyłam się zaparć i daję mu jedną łyżeczkę na 25-30ml mleka, które wcześniej ściągam...z tym ściąganiem to horror....
czy ewentualnie mogłabym mu to rozrabiać w modyfikowanym mleku?
Nie mam za wiele pokarmu, wody mały nie ruszy (łyżeczką to istne piekło)....
Kurcze - moze to ulewanie mu minie...
Nasz ulewa...po Nutritonie ciut mniej.....ale wystraszyłam się zaparć i daję mu jedną łyżeczkę na 25-30ml mleka, które wcześniej ściągam...z tym ściąganiem to horror....
czy ewentualnie mogłabym mu to rozrabiać w modyfikowanym mleku?
Nie mam za wiele pokarmu, wody mały nie ruszy (łyżeczką to istne piekło)....
Kurcze - moze to ulewanie mu minie...
tak, u nas przez refluks Franek nie przesypia nocy.... tfu - co ja mówię - wieczorami budzi sie co 40 minut, w nocy co 2 godziny - mimo skończenia 7 miesięcy. wcale dużo nie ulewa, zalezy od dnia.
Ja daje na łyżeczce, rozpuszczony w wodzie, ale Franek to lubi.
Czemu ściąganie to horror? Ja na poczatku nie umiałam ściągać, ani recznie, ani badziewiastym laktatorem, aż w końc zakumałam i ściągam recznie - trzeba wiedziec gdzie nacisnac i samo leci.
Ja daje na łyżeczce, rozpuszczony w wodzie, ale Franek to lubi.
Czemu ściąganie to horror? Ja na poczatku nie umiałam ściągać, ani recznie, ani badziewiastym laktatorem, aż w końc zakumałam i ściągam recznie - trzeba wiedziec gdzie nacisnac i samo leci.
Ja karmie piersią. Rozrabiam w wodzie 25ml na1 miarke. Mała ma 8 tyg. Płacze ale jej wciskam lyzeczka. Trochę przed trochę w trakcie. Czasem też daje na swoj palec i ona to zasysa. Zjada tak mniej więcej połowę 3/4. Dajemy przed każdym karmieniem. Lekarz nie zalecił konkretnej dawki kazał obserwować małą ile zmieści. To samo jest zresztą napisane na opakowaniu.
Moja akurat nie ma zaparć. Wręcz przeciwne zaczęła regularnie robić kupki a wcześniej robiła tak co 4 dni.
Zauważyłam tez spora poprawę. Nie ulewa a ulewalo jej się strasznie po 8-10 razy nawet w trakcie karmienia. Śpi tez lepiej.
Wiec to chyba zależy od dziecka.
Z tym że stosuje to dopiero kilka dni.
Spróbuję jej podawać strzykawka. Może będzie lepiej.
Moja akurat nie ma zaparć. Wręcz przeciwne zaczęła regularnie robić kupki a wcześniej robiła tak co 4 dni.
Zauważyłam tez spora poprawę. Nie ulewa a ulewalo jej się strasznie po 8-10 razy nawet w trakcie karmienia. Śpi tez lepiej.
Wiec to chyba zależy od dziecka.
Z tym że stosuje to dopiero kilka dni.
Spróbuję jej podawać strzykawka. Może będzie lepiej.