Widok
kaucja
Witam.
Mam pytanie odnośnie kaucji.
Miałam wynająć pokój. Pani zażądała ode mnie 700 zł kaucji jako, że decyduje się na wynajem, a umowę podpisze ze mną później. Wpłaciłam jej 700 zł na konto. Teraz z przyczyn losowych muszę zrezygnować z wynajmu. Pisałam do Pani, prosiłam o zwrot kaucji. Jednak Pani napisała, ze mam znaleźć kogoś na swoje miejsce. Następnego dnia napisała, ze rozmawiała z właścicielem i on nie zgadza się na oddanie kaucji, bo zerwałam umowę przed wynajmem. za kilka godzin dostałam informację, że dostanę 350 zł jako zwrot kaucji. Przecież kaucja nie jest równoważna z rezerwacją. W tytule miałam napisać po prostu kaucja, a nie rezerwacja pokoju.
Czy jest szansa na odzyskanie całkowitej kaucji skoro nie podpisałam umowy ?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Mam pytanie odnośnie kaucji.
Miałam wynająć pokój. Pani zażądała ode mnie 700 zł kaucji jako, że decyduje się na wynajem, a umowę podpisze ze mną później. Wpłaciłam jej 700 zł na konto. Teraz z przyczyn losowych muszę zrezygnować z wynajmu. Pisałam do Pani, prosiłam o zwrot kaucji. Jednak Pani napisała, ze mam znaleźć kogoś na swoje miejsce. Następnego dnia napisała, ze rozmawiała z właścicielem i on nie zgadza się na oddanie kaucji, bo zerwałam umowę przed wynajmem. za kilka godzin dostałam informację, że dostanę 350 zł jako zwrot kaucji. Przecież kaucja nie jest równoważna z rezerwacją. W tytule miałam napisać po prostu kaucja, a nie rezerwacja pokoju.
Czy jest szansa na odzyskanie całkowitej kaucji skoro nie podpisałam umowy ?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Gdybyś napisała w tytule zadatek, to właścicielka jednoznacznie nie miałaby obowiązku zwracać Ci zadatku. Gdybyś w tytule napisała zaliczka, to właścicielka powinna zwrócić Ci wpłaconą kwotę, bo do najmu faktycznie nie doszło, a zaliczka jest na poczet przyszłego najmu. W przypadku zapisu 'kaucja", uważam, że jest to jednak forma zadatku dlatego, że kwota 700zł została wpłacona przez Ciebie właśnie na wypadek Twojej rezygnacji. Właścicielka w tym czasie przestała szukać innego najemcy, bo miała już jednego, zagwarantowanego tą wpłatą. Twoja rezygnacja prawdopodobnie spowodowała opóźnienie w uzyskaniu zarobku, a więc stratę dla właścicielki mieszkania. Ciekawi mnie tylko, czy w odwrotnym przypadku (tzn. właścicielka zmienia decyzje i jednak nie wynajmuje Ci obiecanego mieszkania) otrzymałabyś zwrot podwójnej kaucji = 1400zł, (taka kwota należałaby się w przypadku zadatku), czy tylko 700zł , przypadku zaliczki
Myślę, że właścicielka zachowała się uczciwie oddając ci połowę kaucji.
Myślę, że właścicielka zachowała się uczciwie oddając ci połowę kaucji.
Najpierw mówi że odda mi kaucję tylko że muszę kogoś znaleźć na swoje miejsce. Później mówi ze nie odda mi kaucji, a na końcu że odda połowę.
Ona jest pośrednikiem, tak mi pisała. Gdy do niej zadzwoniłam i powiedziałam, że chcę napisać oświadczenie o odstąpieniu od kaucji, zapytałam o dane właściciela. Pani powiedziała, że jest w Norwegii.Poprosiłam o dane właściciela, bo na kogoś to muszę napisać. Wtedy Pani powiedziała, że ona się tym zajmuje. Babka może tak zmieniać zdanie odnośnie tego czy mi odda pieniądze ?
Ona jest pośrednikiem, tak mi pisała. Gdy do niej zadzwoniłam i powiedziałam, że chcę napisać oświadczenie o odstąpieniu od kaucji, zapytałam o dane właściciela. Pani powiedziała, że jest w Norwegii.Poprosiłam o dane właściciela, bo na kogoś to muszę napisać. Wtedy Pani powiedziała, że ona się tym zajmuje. Babka może tak zmieniać zdanie odnośnie tego czy mi odda pieniądze ?
Pytanie brzmi czy wynajmowałaś mieszkanie bezpośrednio od właścicielki czy poprzez pośrednika? Kaucja jak i wszystkie wydatki powinny być zawarte w umowie. Jeżeli do podpisania nie doszło, nie powinnaś nawet dawać zaliczki.
Usługi finansowe dla osób indywidualnych
Usługi finansowe dla osób indywidualnych