Widok

kiedy ustepuja kolki u dzieci

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny w jakim wieku przeszly kolki u waszych maluszkow
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja mała ma 2miesiące i niestety nadal kolki ale z tego co wiem to każdemu dziecku inaczej
jednemu przechodzi po 2 miesiacach a innemmu po 6 miesiącach-mam nadzieje że u mnie nie będzie ta druga wersja i tobie też tego życze
image[/url]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas po 5 mies zycia...srednio do konca 4 tego m meczarnia!!!!!!!
u nas po 3
moze jeszvcze ktos
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
po 3 miesiacu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
obydwaj moi chlopcy byli karmieni piersia.
od momentu gdy zaczely sie problemy z brzuszkiem ( okolo 13 doba zycia) odstawilam ze swojej diety CALKOWICIE wszystko od krowy oraz surowe warzywa i owoce. I tak kolki ustapily. Po skonczeniu 3 miesiecy zaczelam popijac jogurt/kefir w malych dawkach, jesc warzywa i nie bylo juz ani jednego bolu brzuszka. Ja musialam miec duzo samozaparcia ale warto bylo. Dzieci nie byly karmione chemia apteczna, nie cierpialy a ja schudlam. Teraz uwazam ze trzeba tylko chciec i miec silna wole. A warto!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Abigejl to co ty wowczas jadlas tz zadnego napialu - do tyba nie byl dory pomysl tz malo witami przekazywalas w pokarmie swoim pociecha
wystarczy wziac ksiazke o zywieniu i poczytac.
Ani ja ani moje dzieci nie mialismy brakow w substancje makr/mikro i witaminy. Dzieci przybraly na wadze az za dobrze :)

Ja jadlam:
- pieczywo tylko razowe
- wafle ryzowe
- kleik ryzowy na wodzie z sokiem malinowym wlasnej produkcji
- miesko na obiadek gotowane lub pieczone
- ryba pieczona
- gotowane warzywa: brokul, marchewka, buraczki
- ziemniaki, ryz, kasza jaglana, kuskus, kasza peczak, kasza jeczmienna
- wedlina wlasnej produkcji, pasta z ryby, jajka ze wsi od wiesniaka :), pasta z jaj,

Jak maluszki mialy 6-7 tyg. wprowadzalam nowe produkty np:
- majonez
- ketchup
- pomidor
- ogorek

Do gotowanego miesa dodawalam prazony slonecznik i sezam
Jadlam na sucho platki kukurydziane i mieszanki musli z ziaren jako przekaske
Do picia prawdziwe herbaty- roiboss i zielona, kompot z jablek, gruszek
Zupy jarzynowe, rosolek z lanymi kluskami, warzywa z rosolku do dania obiadowego.

Oj jest sporo rzeczy krore mozna jesc unikajac nabialu i wolowiny.

Warto ! Teraz jak juz moge jesc nabial bo maluszek ma 5-miesiecy to wprost nie moge sie odkleic od pitnych jogurtow, kefiru i mleka :)
No wiesz to nie wystarczy tylko chciec. A co maja zrobic rodzice ktorzy karmia dzieci butelka i walcza z kolkami???
image
image
ja walczyłam 3 miesiace
po pierwsze zmienic smoczek z 1 na 2
no i espumisan nam pomógł

Abigejl
jestes zdolna tz. wedliny wlasnej roboty,ja takich rzeczy nie umiem robic.rowniez nie mam dostepu do jaj ze wsi
trudno o dobre jajka, ja tych sklepowych nie jem bo mi po prostu smierdza. Najgorsze sa jajka z pieczatka zaczynajaca sie na cyfre 3. Jak nie masz dostepu do jaj ze wsi to poszukaj w sklepach jajek z pieczatka zaczynajaca sie cyfra 1 - to sa jaja z hodowli ekologicznej, sa zdrowsze i smaczneijsze ale drogie ( w carefur 8 sztuk - 10 PLN )

Ja lubie gotowac i duzo czasu spedzam w kuchni :) a wedlinki to nic trudnego. Schab ze sliwka nawet dwie lewe reca upieka, piers z kurczaka tak samo - natrzec czosnkiem, gotowymi przyprawami do drobiu i w rekawie do pieca na 45 minut :)

Co do butelkowych dzieci - przykro mi ze nie udalo wam sie karmic piersia, moze przy drugim sie uda. Dla was jedyny ratunek to chemia apteczna. Jak zaczniecie sluchac wszystkich teori kolkowych, metod zapobiegania i dzialan jak juz sie pojawia to mozna oszalec.

Ja moge wypisac to, co wedlug mnie ma sens.
Np. Musi byc odbijenie po jedzeniu bo inaczej powietrze polkniete przejdzie do jelita a tam zbieraja sie gazy i boli brzuszek
Np. przed kolejnym karmieniem, gdy dziecko sie napina klasc na brzuszku aby sie wymasowal, nawet jak maluszek pokrzyszy 1 minutke bedzie mu lezej, moje po brzuszkowaniu zawsze zagazowywalo okolice :)
Np. kupujac specyfiki na kolke zapoznac sie z mechanizmem ich dzialania, jesli po 3 dniach nie ma efektu, szukac czegos innego.
Np. ogrzewanie brzuszka - cieple oklady z goracej pieluszki, termofor, suszarka do wlosow ( uwaga na opazenia !!! ) nawet mi pomaga cieply oklad na niestrawnosc :)

A moze butelkowce powinny zmienic mleko? Na bezlaktozowe ? moze trzeba o tym z pediatra porozmawiac?

Ja wam zycze powodzenia i wytrwalosci!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dorota może Cie pocieszę-nam kolki minęły po 6 tygodniach:)
Życzę wytrwałości:)
image
Abigejl,jak Ty kobieto organizowałas czas na takie "cudowanie" w kuchni przy dziecku?Podziwiam Cię bardzo,jesteś dzielna,sama uważam się za silną i zaradną kobietę ale nie miałabym siły na to wszystko.Moze masz super spokojne i dużo czasu spędzające na sen dziecko?Ja czasami nie mogę się zorganizować na ugotowanie obiadu,bo ciągle coś przy dziecku,potem spacer i tak czas leci jak oszalały.Jeszcze raz podziwiam i wielki szacun dla Ciebie.
mam dwoje :) starszak w przedszkolu, odbieram go o 15:00 do tego czasu ogarniam sie w domku. Przy pierwszym nauczylam sie duzo- szczegolnie organizacji czasu i przedewszystkim- wiary w siebie, usmiechu na twarzy. Trzeba miec pozytywne podejscie.

Ten okres gdy dzieci sa malenkie juz sie nie zdarzy drugi raz. Dlatego trzeba go traktowac jak przygode i wyzwanie. Cieszyc sie kazda chwila.

Marze o wakacjach - przynajmniej ktos za mnie bedzie gotowal :)

Słuchajcie, co do tych kolek, to może po prostu wystarczyłoby zmienić mleko? Też miałam podobny problem, ale znajoma poleciła mi zaczac podawać dziecku mleko Humana Anticolic i na prawdę pomogło. Przede wszytkom to specjalistyczne mleko o bardzo dobrym i bezpiecznym składzie własnie na takie dolegliwości. Wydaje mi się, że warto by było abyście też go spróbowały!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wydaje mi się, że takim rozwiązaniem dobrym przy kolkach będzie Kateter Windi, To fajna opcja, ponieważ produkt dobrze się sprawdza i pozwala usunąć gazy z jelitek bez konieczności stosowania jakichś środków farmaceutycznych. Na pewno będzie to dobra opcja, która świetnie będzie się sprawdzać.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Wybór auta :) (84 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

do góry