Widok

konferencja ekonomiczna Kaczki?

Powiem szczerze podoba mi się ten pomysł, czyżby debile zwani inaczej politykami zaczęli wreszcie myśleć? Balcerowicz, CAS, Gomółka, Petru..wow podoba mi się.

http://www.tvn24.pl/pis-zaprasza-ekonomistow-24-wrzesnia-specjalna-konferencja,275480,s.html

Byleby tylko nie wyszła z tego kolejna komedia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Raczej będzie groteskowo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
No właśnie istnieje ryzyko, że będzie kosmos, ale sama idea i zaproszeni goście, całkiem nieźle. Gdyby okazało się że takie forum byłoby rzetelne i merytoryczne, byłoby dobrze gdyby podsumowano je publikacją. Zobaczymy jeszcze kto zaproszenie przyjmie.
W ogóle uważam że bezstronna rada ekonomistów, jest potrzebna temu krajowi jak woda na pustyni. Sejmowa dyskusja o AG pokazała że politykusy guano wiedza o gospodarce.
Dokładnie ,takie konferencje powinny być częste i wiążące.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
wy tak na powaznie?

jakies bezstronne rady i ciała planistyczne? bez jaj... to nie chiny...

a fora gospodarcze odbywaja sie cyklicznie np. w krynicy i tam sie tocza powazne dyskusje, chociaz zwykly potokowy czlowiek (tj. czlowiek z potoku ulicznego) ma to gdzies

Polsce potrzeba dobrego rzadu a nie fachowych i neutralnych dobroradzimirów

dobry rząd to taki, który ma spójną wizję Polski: wizję polityczną i gospodarczą, wizję popartą zapleczem fachowym i ją realizuje...

na przykładzie rządu Tuska...
jak jest wizja Polski za 20 lat?

30 milionowego kraiku kurczowo trzymającego sie denata pod nazwą ue

tylko hal nie wklejaj mi tego raportu napisanego przez poloniste, co zdradzal zone - tj. tego fachowca rzadu od przyszlosci Polski
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że oklaski zbierze Wieszcz Rybiński, zwany również Wujek Armageddon - on zawsze wieszczy to, co Jaroslath chciałby usłyszeć:) Bez wątpienia Zyta spotka się z aplauzem, a Balcerowicz przytaszczy swój słynny zegar^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Balcerowicz jednym durnym zegarem zrobił więcej dobrego dla świadomości Polaków, niż tysiące Halewiczów wyrządzą złego swoją propagandą...

chociaż do końca tego nie jjestem pewien, bo ludzie wypierają złe wiadomości...

http://www.rmf24.pl/nauka/news-blogoslawiona-ignorancja,nId,388214

Zyta Gilowska - dzięki swojej decyzji o cięciu podatków dochodowych - może być śmiało i ucziciwe zwana matką chrzestną Zielonej Wyspy...
niestety, mgr zwany profesorem, Wincent zwany Rostowskim niewiele przyczynił się do zielonej wyspy... może poza wymyśleniem samego pojęcia,
Zyte Gilowską krytyukuje się też za zwiększenie obciążeń państwa np. przywrócenie waloryzacji emrytur uzaleznionej od inflacji - tylko, że to co PO chcialaby cofnąć, tak naprawdę było przywróceniem godności emerytom...

Rybiński...
Rybiński jest pewnym kontrapunktem na mapie polskich ekonomistów, razem z Gwiazdowskim reprezentuje liberalne i sceptyczne skrzydło, wydaje sie, że patrzy dalej niż inni a jedno jest pewne... jeżeli będzie miał racje, to bedzie jedynym, który mówił o nadchodzacej katastrofie... reszta madrych ekonomistów będzie mówić o katastrofie, gdy ona juz nastapi...

...

przyszłość Polski i Europy: kraj i kontynent starych ludzi, głodowe emerytury, emercyi pozbawienie wsparcia rodzin (brak dzieci), brak solidarności społeczenej - bo jakie poczucie obowiązku wobec starych europejczyków będą odczuwali młodzi imigranci z krajów arabskich, muzułmańskich, czy azjatyckich...

lepiej już było
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rybiński gra na spadki, sam się przyznał, że na tym zarabia...to wieszczy spadki^^ Gdyby Gilowska wiedziała, co czeka świat w 2009 roku, chyba nie obniżyłaby podatków - na szczęście Rostowski nie doprowadził do pisowskiego rozdawnictwa w stylu greckim.
Socjalizm w pisowskim wydaniu źle wróży Polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
LUDZIE GŁOSUJMY NA PIS. Budapeszt czeka, Egipt czeka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
no nie wiem,
gdyby Gilowska wiedziała, co czeka świat w 2009 roku
i gdyby wiedziała jaki efekt przyniosą jej cięcia

to pewnie obniżyłaby podatki jeszcze bardziej...

...

Rybiński gra na spadki - a dokładniej jego fundusz, ale to są pozycje tylko krótkoterminowe, długoterminowo zabezpiecza się np. w złocie czy dolarach (liczac, ze kryzys dopadnie najpier euro a dopiero w drugiej kolejnosci dolara)

zarzut, że Rybiński gra więc kracze jest o tyle chybiony, że praktycznie każdy z poczytnych i opiniotwórczy ekonomistów w coś gra, jakoś próbuje przekuć swoją wiedzę na pieniadze, z Rybińskim jest ta sprawa, że gra w otwarte karty... mówi na czym zarabia i chce zarobić a tworząc fundusz eurogeddon daje szanse zarobić innym, którzy podzielą jego wizję...

poza ty Hal, według Twojej kumacji,
jeżeli nastąoi katastrofa to nie dlatego, że była nieuchronna w świetle obecnej sytuacji a dlatego, że Rybiński ją wykrakał...

gdzie skutek? gdzie przyczyna? gdzie opis rzeczywistości?

każdy z ekonomistów jakoś opisuje rzeczywistości i można poddawać jego opis rzeczywistosci pod dyskuje - keirując się kontrargumentami albo przypisując autorowi niecne intencje, to drugie to kiepska metoda...

bo stosujac ta metode, rzad ma interes w tym, zeby opisywac rzeczywistosc jak najlepiej, nawet klamiac... a wiec na pewno klamie, bo takie sa jego intencje... zeby opis byl jak najlepszy, gdy rzeczywistosc jest rozna...

dlatego radzilbym nie skupaic sie na intencjach a na slowach Rybinskiego... podaje prognozy i podaje podstawy swoich prognoz

inni? inni mowia, ze bedzie dobrze... bo tak..
Dla mnie Rybiński to drugi Paweł Juś. Teraz jednakże idę spać, jutro będzie pożeranie wolaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
abyś zaspał H.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
poczekaj Hal trochę z oceną

a poza tym się wsłuchaj w to co mówi Rybiński, bo niektóre rady są nieszkodliwe a pozwalają zabezpieczyć majątek...

w całą resztę wierzyć nie musisz,

jak czarna wizja się nie ziści - dobra nasza

jak się ziści - no cuż... pukniesz się w głowę i powies głupi byłem... nie pierwszy zresztą raz

Dobranoc Piękny Królewiczu! Śpij słodko Hal, Ty stary capie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie bardzo rozumiem, co miałaby wnieśc taka konferencja?
Co mają wspólnego poglądy Bugaja z poglądami Sadowskiego?

Mamy (czy politycy mają) na ich podstawie wysnuć jakąś średnią linię decyzyjna i jej się trzymać?
Toż to czysty absurd.
Zacytuję ulubione porównanie brydżysty-utopisty:
"Jeśli statek płynie prosto na rafy i część załogi jest za tym, aby skręcić w lewo, a druga część - w prawo, to nie powinno się z ich decyzji wyciągać średniej"
:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A może celem gadania jest gadanie?

Wyjadę kiedyś z moich borów wręczyć Ci tę obiecaną flaszkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
> A może celem gadania jest gadanie?

Też mam takie wrażenie. I wcale się nie zdziwię, jeśli większosć poważnych ekonomistów nie przyjmie zaproszenia do tej farsy.

> Wyjadę kiedyś z moich borów wręczyć Ci tę obiecaną flaszkę.

Pamiętliwy jesteś... ja juz zapomniałem
Ale nie ma "wręczenia" - rozpijamy ją wspólnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie ma.
Ja na wyjazdach nie piję.
Za drogo.
Chyba, że zajrzysz do mnie? Martinez będzie. 15-tego.
Czy mam to potraktować jako zaproszenie?
Jełśi tak, podaj wspólrzędne geograficzne punktu docelowego.
I jakiegoś maila na omówienie warunków brzegowych.
Sorki.. już się poprawiam.
Ubierz się ładnie,garnitur ,krawat itp.itd.i gumofilce
I jak to mówią :
szli raz szewcy przez zielony las.....
Nie mieli pieniędzy,ale mieli czas
Qtwa,qtwa,qtwa
Ale browni dla mnie
Nic nie dawaj sadylowi
Przecież padaczki dostanę jak nie zjade
Mistrzu mansonie