Widok

kość nosowa - bardzo mała :((((

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jak było u Was na badaniach w 1 trym ciąży? proszę napiszcie coś bo zwariuje chyba :(.
przyzierność karkowa na poczatku 13 tyg wyszla mi 2,3
a kość nosowa 1 mm...
lekarz skierował mnie na badania pappa. wyniki za tydzien a ja przez ten czas zwariuje!!!!!!!!:(((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko nic nie googlaj:) pomyśl, że to może kwestia źle przeprowadzonego badania. nie ma co się nakręcać (wiem, że to łątwo tak na sucho radzić). wszystko musi być w porządku. trzymam kciuki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
norma przeziernosci jest do 2.5 wiec jest dobrze a dla wielu specjalistow istotna jest sama obecnosc kosci nosowej na tym etapie
idz do kogos z super sprzetem i doswiadczeniem na konsultacje dodatkowe
image
Posluchaj forumowiczek, ktore napisaly wyzej, one maja racje, ja bym jeszcze dodala, ze ten wynik to prawdopodobienstwo i nie traktuj ich tak powaznie, nastaw sie pozytywnie! glowa do gory, odpoczywaj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie martw się, u mojego synka w ogóle nie było kości nosowej.
Lekarz genetyk mówił mi, że jakiś % dzieci na tym etapie nie ma i nie zawsze musi to świadczyć o np. Zespole Downa. Poszłam na konsultację do prof. Preisa i mimo wszystko zdecydowałam się na amniopunkcję w 16tc. Dziś synek ma 11 miesięcy i jest zdrowym silnym chłopcem!! Także trzymam mocno kciuki, by i u Ciebie wynik był dobry!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nasza córeczka też miała bardzo malutką kość nosową, na usg genetycznym dr Brzózka długo jej szukała... ale jak spojrzała na mój nos to się uśmiechnęła i stwierdziła, że nie ma się co dziwić, że nos jest pewnie "po mamusi":) Faktycznie córeczka ma mały nosek:)
Także głowa do góry:)
glowa do gory.
istotna jest obecnosc kosci nocowej w wiekszsci a nie jej wielkosc.

(u nas
NT jest 1,29 a NB 2,03)
nie wiem czy to 2,03 to mm, czy co, ale lekarz mowil, ze wazne, ze kosc nosowa jest w ogole)

My bylismy na usg u preisa - ponoć ma super sprzęt.

Jeśli chcesz to idz do niego dla spokoju.

Pamiętaj, że to prawdopodobieństwo.

Wyniki zależą także od tego jak maluch jest ułożony, jak padnie cień, jaki jest sprzęt i specjalista.

Dodatkowe nerwy nie są CI potrzebne.

mojej siostry przyjaciólka miała tak:
2,83 o ile dobrze pamiętam przezierność,
prawdopodobieństwo z pappa mega wysokie
A ma śliczną zdrową córeczkę.

Pamiętaj to prawdopodobieństwo tylko!
możesz mieć pp 1:30 i być jedną z tych szczęsliwych 29 mam zdrowego malucha, a możesz mieć pp 1:3000 i być ta pechową jedną...

Maluchowi teraz jest potrzebne Twoje pozytywne myslenie zamiast stresu.

Wiec dla spokoju ja bym poszla skonsultowac to u innego specjalisty
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moim zdaniem nie powinnaś się zamartwiać bo to pewnie nic nie znaczy, ale jak chcesz się uspokoić to tak jak napisała wyżej jakaś formuła polecam dr Preisa, podobno najlepszy specjalista od USG.
zrob ten test pappa oczywiście, ale koniecznie idz do kogos innego, z dobrym sprzętem , nie martw się , będzie dobrze
Jezeli to by cie uspokoilo, to oczywiscie pojdz do innego specjalisty, ale ja bym nie poszla. Test pappa bymi wystarczyl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zalamana, zdecydowaliśmy się swiadomie na drugie dziecko mimo że mieliśmy 50% prawdopodobieństwo że urodzi się chore (choroba genetyczna). W takiej sytuacji ważne jest nastawienie lekarza, musisz mieć do niego pełne zaufanie! Ja, mimo propozycji nie zrobiłam testów. Wiedziałam że dziecko może być chore i to było wystarczająco dużo obciążenie. Tylko raz lekarka zadała mi pytanie co zrobimy jak wynik potwierdzi chorobę? Oczywiste o co pytała.
Ciąża z takim obciążeniem nie jest łatwa. Nie wykluczalam choroby mojego dziecka raczej oswajałam się z tą myślą. Dopiero jak synek miał 11 dni zostaliśmy wezwani do poradni genetycznej po wynik. Nie umiem nawet powiedzieć co się czuję jak się czeka na wynik dziecka. Mimo 50% ryzyka synek urodził się zdrowy! !!! Więc widzisz % nic nie znaczą.

Dodam tylko że mam dwóch zdrowych synów. Nawet lekarz gratulował mi z niedowierzaniem takiego szczęścia.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
My mieliśmy przezierność 3,7 i brak widocznej kości nosowej, podejrzewano z dużym prawdopodobieństwem zespół Downa. Konsultowaliśmy z dwoma innymi lekarzami i nie wyglądało to dobrze. Zdecydowaliśmy się na amniopunkcję. Miesiąc oczekiwania na wynik to był koszmar.
Wszytko okazało się w porządku i mamy zdrową córkę.
Ja obecnie jestem w podobnej sytuacji, badanie w 12 tygodniu ciąży , przyziernośc 3,3 i kości nosowej brak, też dwie konsultacje lekarskie potwierdziły te same wyniki, czekam na PAPPA i będe musiała poddac sie amniopunkcji.Starsznie sie boje, o zdrwie swojego maluszka :-(
dziewczyny pamietajcie ze jest jeszcze cos takiego jak testy nifty - nie ma ryzyka poronienia i w ogole.

W lipcowo-sierpniowych mamach takze jest dziewczyna, ktora miala zle wyniki, a się okazało, że wszytsko dobrze, więc nie traćcie nadzieji i badzcie dobrej mysli!
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pati, to ja zakładałam ten wątek. Wiem co czujesz..ja po badaniach przeryczałam dwa tygodnie. Nie zdecydowałam się na aminopunkcję. Wiem że nie była bym w stanie dokonać aborcji gdyby wynik wyszedł źle..Teraz jestem po USG połówkowym. Wszystkie parametry w normie. Codziennie modle się o zdrowie dla naszej dzidzi.
Pozdrawiam.
Ja jestem w 20tygodniu wynik pappa zły podejrzenie zespołu Downa 1usg prenatalne dobre a drugie skrucenie kości nosowej i amniopunkcja jestem załamana
Kurcze dość długo, ja badania robiłam w invikcie rano a wynik był popołudniu, później wizyta u dr Audustyniaka, który zinterpretował, wiec w 24godz miałam komplet

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

do góry