Widok

kość nosowa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jestem w 13 tc dziś miałam badanie wad genetycznych CRL 75mm zarys główki, tułowia,kończyn prawidłowy, przezierność karku 2mm, kości nosowe brak, nowe ryzyko trisomi 21 wg MA+NT+NB 1:51 nadmieniam że badanie wykonane na najlepszym sprzęcie i u najlepszego specjalisty u nas w mieści zaraz po badaniu usg poleciałam na test PAPP-a w rodzinie ani mojej ani męża nik nie miał żadnych wad Zespołu Downa za tydzień może będą wyniki oszaleje do tego czasu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja uważam za sensowne zrobienie amnio. Ale nie po to żeby mieć wybór(choć to indywidualna sprawa) ale chociażby po to żeby przy porodzie nie dostać wiadra zimnej wody na głowę.Wiem o czym mowie bo moja koleżanka właśnie miała taka sytuacje, urodziła dziecko z ZD.
Poza tym dobrze jest wiedzieć jeśli dziecko jest chore bo wtedy można zacząć szukać specjalistów i czasem wstępnie umawiać się na badania. Dzieci z ZD często maja wadę serca,lepiej jeszcze na takie rzeczy być przygotowanym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki bardzo za rady, po prostu trzeba miec szczęscie by sie dziecko urodzilo zdrowe. Mój maz jest bardzo za amnio to znów ja jakos boje sie. Boje sie samego badania, a co dopiero wyniku wstepnie jestem umówiona na amnio na czwartek w katowicach, powiedzcie jak wyglada ta amniopunkcja i czy bardzo boli? Mam 27 lat , kurcze od 5 lat staralismy sie o dziecko a teraz gdy juz sie udalo idzie sie na usg genetyczne i mija uciecha ogarnia strach i mysli dlaczego my! Niewiem ale jak sobie wszystko spomne co było tydzien temu to znów płakac mi sie chce, ale nie moge bo to szkodzi dziecku, juz przez tydzien stracilam 2 kg przez ten stres.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
gamia masz w sobie tyle agresji jakbyś się sterydów nażarła. Gdybyś miała w swojej główce mózgojada, to obawiam się, że mógłby zdechnąć z głodu..:( owszem-zdarza się że kobiety ok.20 roku życia rodzą dzieci z ZD, ale najczęściej wtedy, gdy w rodzinie występowała ta choroba. Jednak tak jak pisałam wcześniej -wyjątki zdarzają się zawsze, również w medycynie. Wynik przezierności karku u czarnej nie sugeruje ZD i nie stresuj tej biednej dziewczyny, żeby leciała robić jakieś badania itp. Widzę, że stresowanie ciężarnej strasznie Cię rajcuje. Także tępa strzało nie doradzaj, jeśli nie masz w jakiejś dziedzinie żadnego pojęcia. Jeśli się na czymś nie znasz, to po prostu zamilcz. Najlepiej na zawsze... Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
no i tak to jest - krzyż ci schowali, to się do internetu przeniosłaś... Polecam czytanie ze zrozumieniem, taka umiejętność, której nie posiadłaś "lekarko"...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy mam miec jakas nadzieje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
niewiem, poprostu trace juz nadzieje na normalne zycie, chce urodzic jak kazda zdrowe dziecko
a jak bylo u ciebie z ta przeziernoscia karku?
i jakie urodzilas dziecko zdrowe? jaka mialas przeziernosc karku?
czy amnio boli?
amnio nie boli, to jest wbicie cieniutkiej igły w brzuch ciężarnej i tym samym przebicie się przez wszystkie powłoki brzuszne. Badanie nie jest bolesne, także nie martw się. Dziecko urodzisz zdrowe, widzę po Twoim wyniku na przezierność karczku. Spoko będzie, zobaczysz ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
-lekarka- Bardzo dziękuje mam taka nadzieje i fajnie ze jest ktos taki co wierzy ze bedzie dobrze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy myślisz że podpisując się "lekarka" ktokolwiek uwierzy w te bzdury co piszesz? na podstawie jednego jedynego badania dajesz dziewczynie nadzieję że na pewno wszystko będzie ok. po to są badania prenatalne żeby w przypadku nie mieszczących się w normie wyników je robić. test podwójny, test potrójny, aminopunkcja. żaden szanujący się lekarz nie napisze że na pewno wszystko będzie ok, nawet gdy wyniki będą w normie zawsze jest ryzyko

Czarna-ja robiłam pappa w ciąży, wyniki były poniżej normy(poniżej czułości metody) teoretycznie super ale co się nastresowałam to moje, zrobiłam test potrójny i wszystko już wyszło ok. ja jestem za robieniem jak największej ilości badań. i w sumie bym poszła do innego lekarza jeszcze raz zbadać kark
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziekuje, niewiem jutro bede miec wynik z testu podwójnego., w czwartek mam miec amniopunkcje ale jeszcze mysle czy isc. Miałas moze to badanie?
Czarna, ja miałam amniopunkcję. Mnie bolało ale podobno dlatego, że miałam napięte powłoki brzuszne - to przez stres. Potem jeszcze przez jakiś czas mnie bolało ale myślę, że to sprawa indywidualna, bo czytałam wpisy na forach, że niektóre dziewczyny opisują to, nie jako ból ale jako nieprzyjemne uczucie a inne piszą, że nie bolało. W każdym razie nie był to ból jakiś szczególnie wielki - to tak na pociechę w tej stresującej sytuacji. Czytałam, i tak samo mówił mi lekarz, że ryzyko poronienia po amniopunkcji jest 1:200. Mój dzidziuś podczas pobierania płynu spał, nie ruszał się ale lekarka (albo pielęgniarka - nie pamiętam) mówiła, że to dla niej nie ma znaczenia czy maluszek się rusza czy nie. Przez cały czas zabiegu widzisz maluszka na ekranie USG.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo dziękuje , mysle ze bez tej wiedzy nadal bylabym myslami. Chyba teraz jestem bardziej na tak by zrobic ta amniopunkcje.
Witajcie dostałam dzis wyniki z testu podwójnego 1:66 a z usg genetycznego wyszło 1:11 juz troche lepiej, moze jeszcze jest szansa? Jak uwazacie?
Szansa zawsze jest i powinnaś mysleć pozytywnie :-) Nie mniej pewność zyskasz tylko po dokładnych badaniach. Ja wierzę, że będzie dobrze i mocno trzymam za to kciuki. Trzymaj się!
dzięki, w czwartek amniopunkcja i 2 tyg czekania. Módlcie sie za moja dzidzie zeby była zdrowa.
Będziemy :-) A Ty myśl pozytywnie, bo inaczej zwariujesz. Zobaczysz, jak odetchniesz za te dwa tygodnie, jak poznasz wynik. Nic Cię już nie bedzie martwić i zostanie tylko radość.
kurcze strasznie sie boje tej amniopunkcji, i wyników a to juz jutro a ja jeszcze do końca nie jestem przekonana do tego zabiegu!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry