Widok
Do zawarcia ślubu koscielnego niezbędne jest biezmowanie (nawet dokaldna informacja o dacie i parafii, gdzie było udzialne). Dokumnt je potwierdzejący trzeba dostarczyć razem z odpisem z aktu chrztu przy skladaniu dokumnetów. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090918640113.html
mozna to ominac w inny sposob.
hmm jezeli jedno z was ma wszystkie wymagalne sakramenty, a ta osoba która nie ma jest osobą słabej wiary... to można prosić kurię o zgodę na ślub katolika z osobą niewierzącą ... wiem, że jest taka możliwość bo byłam raz na takim ślubie. Różni się to tym ze nie przystępujesz do komuni i spowiedzi, nauk, tylko ta osoba ktora sie deklaruje jako katolik
Drugie wyjście to się pośpieszyć i udać się do proboszcza żeby się zapisać na nauki przed bierzmowaniem zdać egzamin i przystąpić do sakrament najwyzszy czas zeby sie tym zainteresowac zeby za rok brac slub!
hmm jezeli jedno z was ma wszystkie wymagalne sakramenty, a ta osoba która nie ma jest osobą słabej wiary... to można prosić kurię o zgodę na ślub katolika z osobą niewierzącą ... wiem, że jest taka możliwość bo byłam raz na takim ślubie. Różni się to tym ze nie przystępujesz do komuni i spowiedzi, nauk, tylko ta osoba ktora sie deklaruje jako katolik
Drugie wyjście to się pośpieszyć i udać się do proboszcza żeby się zapisać na nauki przed bierzmowaniem zdać egzamin i przystąpić do sakrament najwyzszy czas zeby sie tym zainteresowac zeby za rok brac slub!
No tak bo na metryce chrztu jest napisane kiedy mialas komunie i bierzmowanie..........
To wyglada tak jesli sie mialo chrzest w jednym kosciele a komunie/bierzmowanie w innym, to proboszcz z tej parafii (od komuni i bierzmowania) wysyla cos w rodzaju zawiadomienia ze te sakramenty mialy miejsce tego dnia, w tym miejscu a ksiadz ("od chrztu") umieszcza takie notatki na metryce chrztu........to ma chyba na celu ułatwić "załatwianie" tych wszystkich zaświadczeń, aby nie biegać po parafiach.....to tyle moja wiedza mówi na tem temat.
To wyglada tak jesli sie mialo chrzest w jednym kosciele a komunie/bierzmowanie w innym, to proboszcz z tej parafii (od komuni i bierzmowania) wysyla cos w rodzaju zawiadomienia ze te sakramenty mialy miejsce tego dnia, w tym miejscu a ksiadz ("od chrztu") umieszcza takie notatki na metryce chrztu........to ma chyba na celu ułatwić "załatwianie" tych wszystkich zaświadczeń, aby nie biegać po parafiach.....to tyle moja wiedza mówi na tem temat.
Bierzmowanie owszem jest wymagane, ale można wziąć ślub kościelny, nie będąc bierzmowanym. Wymaga to tylko rozmowy z księdzem. Warunek jest taki, że do bierzmowania przystąpi się po ślubie. Kuzynka mojego męża brała ślub kościelny bez bierzmowania, miała do niego przystąpić po prostu później. Nie trzeba brać ślubu jako osoba niewierząca. Musisz iść do księdza i porozmawiać.
Sakrament bierzmowania nie jest warunkiem do zawarcia małżenstwa. Nie najlepiej jednak to świadczy o osobie, ktora chce zawrzeć małżenstwo sakramentalne , a nie zalezy mu na bierzmowaniu.
Byłam na ślubie u Franciszkanów w Gdyni gdzie pan młody nie mial bierzmowania z jakichs tam przyczyn , ale przystapił do niego w rok po slubie.
Byłam na ślubie u Franciszkanów w Gdyni gdzie pan młody nie mial bierzmowania z jakichs tam przyczyn , ale przystapił do niego w rok po slubie.
Moj arzeczony iema bierzmowania i niemogł do niego przystapic poiewaz pracuje za granica(niebylo na to czasu) i nasz proboszcz powiedział ze tego nie wymaga. Tak samo na nauki chodzilam sama i miałam jedna kartke na dwa nazwiska.To zależy od dobrej woli ksiedza, a podczas ceremoni wszystko bedzie normalnia tak ja by był bieżmowany