Widok
kościół w którym można wziąć ślub z osobą niewierzącą
Witam!
Przeczytałam tutaj dużo wątków na temat ślubu kościelnego, gdzie jedna osoba (w tym przypadku Ja) jest niewierząca i na szczęście się uspokoiłam że jest to możliwe. Nie znalazłam jednak przykładów kościołów/księży u których najlepiej taki ślub brać. Wiem że niby można zrobić taki ślub w każdym kościele ale jednak jest wielu księży którzy robią problemy, nie udzielają takiego ślubu, czy jeszcze gorzej - na samej ceremonii sprawiają problemy i wypowiadają się na głos na ten temat (czego bardzo bym chciała uniknąć!). Dlatego zależy mi na wyborze odpowiedniego kościoła/księdza, gdzie będę pewna że wszystko przebiegnie gładko. Czy ktoś może polecić mi taki kościół/księdza ?? Bardzo proszę o pomoc bo ta kwestia nie daje mi spokoju i bardzo się martwię że będę musiała zrezygnować ze ślubu kościelnego (mojemu narzeczonemu bardzo na nim zależy).
Przeczytałam tutaj dużo wątków na temat ślubu kościelnego, gdzie jedna osoba (w tym przypadku Ja) jest niewierząca i na szczęście się uspokoiłam że jest to możliwe. Nie znalazłam jednak przykładów kościołów/księży u których najlepiej taki ślub brać. Wiem że niby można zrobić taki ślub w każdym kościele ale jednak jest wielu księży którzy robią problemy, nie udzielają takiego ślubu, czy jeszcze gorzej - na samej ceremonii sprawiają problemy i wypowiadają się na głos na ten temat (czego bardzo bym chciała uniknąć!). Dlatego zależy mi na wyborze odpowiedniego kościoła/księdza, gdzie będę pewna że wszystko przebiegnie gładko. Czy ktoś może polecić mi taki kościół/księdza ?? Bardzo proszę o pomoc bo ta kwestia nie daje mi spokoju i bardzo się martwię że będę musiała zrezygnować ze ślubu kościelnego (mojemu narzeczonemu bardzo na nim zależy).
Nigdy nie spotkałam się z czymś takim..to prawie jak slub kościelny z osobą,która już raz miała taki slub i nie ma stwierdzenie nieważności 1 małżeństwa..wydawało mi się,że ślub kościelny w naszej religi mogą wziąc osoby, które wyznają taka samą religię, bądź gdy jedna osoba jest wyznania katolickiego a druga "przechodzi" na tą wiarę..aczkolwiek mogę się mylić..
jak znajdziesz taki kościół lub księży daj znać:-) powodzenia
jak znajdziesz taki kościół lub księży daj znać:-) powodzenia
Stokrotko, mylisz się. Można w kościele katolickim wziąć ślub z osobą niewierzącą. W skrócie chodzi o to, aby osoba wierząca, której zdarzy się zakochać w niewierzącym (a wszak na miłość wpływu nie mamy) miała możliwość wzięcia ślubu, przyjmowania sakramentów i ogólnie życia w zgodzie z nauką kościoła ;) To jest tzw. ślub mieszany, obie strony przysięgają sobie na mszy miłość, wierność itd, z tym że osoba niewierząca nie powołuje się przy tym na Boga i świętych. No i osoba niewierząca zobowiązuje się, że nie będzie przeszkadzała w katolickim wychowaniu dzieci.
Trudno mi powiedzieć, gdzie dobrze byłoby załatwić taki ślub. Evelciu, może po prostu idź ze swoim narzeczonym do jego parafii i wybadajcie sprawę? Pogadajcie z księdzem, powiedzcie jaka jest sytuacja, zobaczycie jaki w tej parafii jest "klimat". Jeżeli wybierzecie inny kościół jako miejsce waszego ślubu, to tak czy inaczej będziecie musieli otrzymać zgodę na ślub w innej parafii, więc wizyty w parafii narzeczonego chyba nie unikniecie.
Trudno mi powiedzieć, gdzie dobrze byłoby załatwić taki ślub. Evelciu, może po prostu idź ze swoim narzeczonym do jego parafii i wybadajcie sprawę? Pogadajcie z księdzem, powiedzcie jaka jest sytuacja, zobaczycie jaki w tej parafii jest "klimat". Jeżeli wybierzecie inny kościół jako miejsce waszego ślubu, to tak czy inaczej będziecie musieli otrzymać zgodę na ślub w innej parafii, więc wizyty w parafii narzeczonego chyba nie unikniecie.
kasa jako myśl przewodnia u panów w sukienkach rozwiązuje każdy problem... Panowie franciszkanie w Wejherowie nie robią problemów z takim ślubem. Tobie przy tej zgodzie na wychowanie katolickie dzieci, radziłbym się dobrze zastanowić, po ilości przestępstw seksualnych wśród kleru (parę dni temu- wyrok skazujący dla księdza z Bojana) miałbym spore obawy o bezpieczeństwo swoich dzieci.
Niedawno fotografowałem taki ślub w popularnym kościele pw. św.Bernarda w Sopocie - myślę więc, że tam nie powinno być z tym problemu.