Widok

kościół w którym można wziąć ślub z osobą niewierzącą

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam!
Przeczytałam tutaj dużo wątków na temat ślubu kościelnego, gdzie jedna osoba (w tym przypadku Ja) jest niewierząca i na szczęście się uspokoiłam że jest to możliwe. Nie znalazłam jednak przykładów kościołów/księży u których najlepiej taki ślub brać. Wiem że niby można zrobić taki ślub w każdym kościele ale jednak jest wielu księży którzy robią problemy, nie udzielają takiego ślubu, czy jeszcze gorzej - na samej ceremonii sprawiają problemy i wypowiadają się na głos na ten temat (czego bardzo bym chciała uniknąć!). Dlatego zależy mi na wyborze odpowiedniego kościoła/księdza, gdzie będę pewna że wszystko przebiegnie gładko. Czy ktoś może polecić mi taki kościół/księdza ?? Bardzo proszę o pomoc bo ta kwestia nie daje mi spokoju i bardzo się martwię że będę musiała zrezygnować ze ślubu kościelnego (mojemu narzeczonemu bardzo na nim zależy).
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nigdy nie spotkałam się z czymś takim..to prawie jak slub kościelny z osobą,która już raz miała taki slub i nie ma stwierdzenie nieważności 1 małżeństwa..wydawało mi się,że ślub kościelny w naszej religi mogą wziąc osoby, które wyznają taka samą religię, bądź gdy jedna osoba jest wyznania katolickiego a druga "przechodzi" na tą wiarę..aczkolwiek mogę się mylić..
jak znajdziesz taki kościół lub księży daj znać:-) powodzenia
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Stokrotko, mylisz się. Można w kościele katolickim wziąć ślub z osobą niewierzącą. W skrócie chodzi o to, aby osoba wierząca, której zdarzy się zakochać w niewierzącym (a wszak na miłość wpływu nie mamy) miała możliwość wzięcia ślubu, przyjmowania sakramentów i ogólnie życia w zgodzie z nauką kościoła ;) To jest tzw. ślub mieszany, obie strony przysięgają sobie na mszy miłość, wierność itd, z tym że osoba niewierząca nie powołuje się przy tym na Boga i świętych. No i osoba niewierząca zobowiązuje się, że nie będzie przeszkadzała w katolickim wychowaniu dzieci.
Trudno mi powiedzieć, gdzie dobrze byłoby załatwić taki ślub. Evelciu, może po prostu idź ze swoim narzeczonym do jego parafii i wybadajcie sprawę? Pogadajcie z księdzem, powiedzcie jaka jest sytuacja, zobaczycie jaki w tej parafii jest "klimat". Jeżeli wybierzecie inny kościół jako miejsce waszego ślubu, to tak czy inaczej będziecie musieli otrzymać zgodę na ślub w innej parafii, więc wizyty w parafii narzeczonego chyba nie unikniecie.
Nie wiem skąd jesteś, ale w Rumi w Kościele Jana z Kęt byłam na kursie i była tam mowa o możliwości zawarcia ślubu mieszanego.
na pewno można wziąć taki slub. Proponuje udać się do Kościoła NMP na Przymorzu ("okrąglak"), najlepiej do księdza Andrzeja. Myślę, że on Wam pomoże.
Byłam kilka lat temu na ślubie znajomych (Pan Młody to ateista) i odbyło się to u Ojców Franciszkanów w Gdyni. Z tego co wiem, osoba niewierząca wcześniej udaje się do tej parafii i w obecności świadka (nie przyszłej żony) zgadza się na to, żeby dzieci wychowane były w wierze katolickiej.
Dla mnie to kompletna bzdura ...

Jaki ma sens taki ślub ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ma sens dla osoby wierzacej- tak samo jak slub osob wyznajacych dwie religie. Ja takze proponuje Jezuitow- takze we Wrzeszczu- maly kosciól przy Mickiewicza.
Wejdz na strone wspolnoty efraim- jej opiekunem jest wspanialy mlody ksiadz ktory napewno Wam pomoze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kasa jako myśl przewodnia u panów w sukienkach rozwiązuje każdy problem... Panowie franciszkanie w Wejherowie nie robią problemów z takim ślubem. Tobie przy tej zgodzie na wychowanie katolickie dzieci, radziłbym się dobrze zastanowić, po ilości przestępstw seksualnych wśród kleru (parę dni temu- wyrok skazujący dla księdza z Bojana) miałbym spore obawy o bezpieczeństwo swoich dzieci.
Niedawno fotografowałem taki ślub w popularnym kościele pw. św.Bernarda w Sopocie - myślę więc, że tam nie powinno być z tym problemu.
Parafia Zmartwychwstania Pańskiego we Wrzeszczu lub Dominikanie w Gdańsku
Byłam na ślubie koleżanki w "Bernardzie" w Sopocie. Ona katoliczka. On anglikanin. Żadnych problemów.
bo to akurat są chrześcijanie:)

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry