Widok

kosmetyki dla noworodka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W sklepach jest takie zatrzęsienie kosmetyków, że zupełnie nie wiem, co wybrać. Jakie kosmetyki polecacie? Co powinno znajdować się na przewijaku, co użuwać do kąpieli, a co zabrać na spacer? Chodzi mi o kosmetyki dla dziecka od pierwszych dni życia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja polecam serię buebchen lub nivea. Do kąpania dla nas najlepszy jest płyn do kąpieli z oliwką, na spacer krem na każdą pogodę lub z filtrem i to wszystko. Im mniej kosmetyków tym lepiej :)

image
zgadzam się z piri

image
ja mam nivea baby i jestem zadowolona. moja córa też

Dziękuję za podpowiedź. A używałyście tzw. pudru podczas przewijania?
Ja nie używam. Do pupy najpierw maść z Zaspy, a teraz przepisaną przez pediatrę, robioną w aptece. Do kąpieli oilatum lub balneum, do ciała oliwka hippa, do buźki krem emolium.

image
Warto kupić https://pawelcichon.pl/podstawy-projektowania-opakowan/ świetna jakość.
Od pudru jest lepsza mąka ziemniaczana - ale to raczej już na odparzenia.
Po każdej kąpieli posmaruj pupkę jakimś kremem - Bephanten itp.
My używamy maści pośladkowej.

Na spacerze najlepiej mieć pod ręką chusteczki i krem do pupy.
Do kąpieli: płyn do kąpieli z oliwką Nivea (jest super) jeżeli dzidziuś ma problemy ze skórą to Oilatum lub Balneum (to drugie tańsze i lepsze )
Po kąpieli: oliwka, my używamy oliwy z oliwek, podobne dobra jest też parafina,

Zgadzam się z Dziewczynami im mniej kosmetyków tym lepiej.

Ja od kiedy kąpiemy w oilatum nie używam oliwki. A poza oilatum stosujemy tylko krem do pupy (sudocrem lub penaten) i krem do buźki na spacerek Bubchen.

sudokrem powinno się stosować dopiero jak już coś się dzieje ze skórą, są odparzenia itp. wtedy działa super a profilaktycznie do pupci to zwykła oliwka lub jakiś krem przeciwko odparzenią - bepanten, pentacrem (ale nie na odparzenia).

ja uzywam do kapieli olejek emolium,do ciałka emuljse emoliun do buzi krem emolium:),do pupki sudocrem najlepszy +bepanthen (lub maść z zaspy jak nic sie nie dzieje z pupką),nam w ogole nie służą kosmetyki nivea baby(oprócz chuteczek do pupki-rewelacja,soft&creme lub pure,sensitive uczulaja),kazdy pediatra odradza j&j kosmetyki,do kapili dobre tez oilatum jest....do buziaka jescze maść cutibaza mozna na spacerki uzywac tez

ja używam:

do kąpieli Oilatum (nie trzeba spłukiwać, jest b. wydajny)
do pupy - linomag(maść na zdrową skórę) , bepanthen -jeśli zaczyna coś się dziać, sudocrem na odparzenia.
na całe ciałko parafina , na zmianę z kremem pielęgnacyjnym Nivea lub oliwką tej firmy
Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki :))))
Najlepiej mieć wszystkie kosmetyki z jednej firmy np nivea, bo wtedy nie zachodzi reakcia między nimi.

image

my uzywamy linii http://bio-beauty.pl/pl/dziecko_k24s1.html i naprawde sie sprawdza, nie ma to jak bio

Dodaj http://www.agigo.pl/sole-do-kapieli-i-ich-wlasciwosci/ zmiękcza wodę.
piri napisał(a):

> Ja polecam serię buebchen lub nivea. Do kąpania dla nas
> najlepszy jest płyn do kąpieli z oliwką, na spacer krem na
> każdą pogodę lub z filtrem i to wszystko. Im mniej kosmetyków
> tym lepiej :)
>
>

dokładnie - mam to samo NIVEA _ nie uczulają ---
uzywam tego:
image
image
image
image

husteczek uywam BAMBINO _ tez produkt NIVEA
kremu do pupy - BEPANTHEN

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
my uzywamy calej serii Nivea Baby

używam emulsji do kąpieli oilatum soft i kremu oilatum soft (kremuję buźkę i pupę przy każdej zmianie pieluchy). po kąpieli też krem oilatum soft lub oliwka bambino. wcześniej miałam maść pośladkową, ale na ostatniej wizycie u pediatry zapomniałam poprosić o receptę i dlatego używam oilatum. a na jakieś zaczerwienienia alantan (tańszy niż bepanthen)
pupę myję wacikami+woda przegotowana, chusteczek (pampers sensitive) używam tylko na wyjścia.
Ponieważ ja jestem uczuluna na większość chemii to małemu staram się jej zaoszczędzić i tak:
do kąpieli wlewam oliwę z oliwek a pupcię myje polskim szarym jeleniem; czasami uzywamy do mycia żelu emolium --> ale to raczej do mycia główki;
Całe ciało raz na jakis czas smaruje też oliwą naturalną;
Do pupy mamy maść witaminową i linomag A+E (ale te kremiki tylko na noc);
Chusteczki uzywamy tylko na spacery - w domu mam rozrobioną wodę z oliwą+duże waciki (super sprawa: idealnie myje i pielęgnuje, no i zero chemii);
Na słońce krem z filtrami mineralnymy - jak na razie ziajka się sprawdza, a jak jest zimno to oliatum;
Z tego co dowiedziłam się na zajęciach szkoły rodzenia przez pierwsze 6 tygodni dziecku właściwie żadne kosmetyki nie są potrzebne.
Do kąpieli najlepiej stosować parafinę lub preparat z parfina Oliatum, Balneum, żadnych szampów do włosów. Jak już ze wykąpie dziecko w oliwce to nie trzeba je oliwką nacierać, jezeli nie stosuje się oliwki do kąpieli to można nałożyć oliwkę na mokro, a następnie wytrzeć recznikiem, żeby maluszek nie był zaoliwkowany.
Na pupę linomag, na odparzenia sudocrem.
Sól fizjologiczna do przemywania oczu.
Do pielegnacji pepka jalowe gaziki Leko/octanisept
image
stary wątek ;)

na początek używaliśmy białej serii Nivea :) teraz niebieskiej :)
Z tego co mi mówiono na zajęciach dziecku nie trzeba przemywać oczu sola fizjologiczną, wręcz się nie powinno. Wystarczy przegotowana woda.
[url:]http://lilypie.com/">

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry