Widok

okres próbny w pracy a ciąża..

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
podpowiecie,
właśnie zaczęłam nową pracę i JESTEM W CIĄŻY.

Nie wiedziałam tego podczas podpisywania umowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
ale o co pytasz? bo chyba zapomniałaś napisać :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
faktycznie..chyba nadal w szoku jestem.
nie wiem co zrobić,
jeszcze nie była u lekarza aby potwierdzić i chce być szczera z pracodawcą ale czy jak jestem na okresie próbnym to chroni mnie jakieś prawo?
to miało być to pytanie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
może tu znajdziesz odpowiedz na pytanie http://mamopracuj.pl/ciaza-w-trakcie-umowy-na-okres-probny-i-co-dalej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak długi ten okres próbny?
pracodawca zawarł z Tobą umowę na okres próbny, cyzli terminową. Umowa ta wygaśnie z datą ustaloną i wtedy pracodawca MOŻE, ale nie musi podpisać z Tobą umowy na kolejny okres lub na stałe. Zatem nie bardzo jesteś chroniona.
Jeśli zakończenie umowy na okres próbny wypada po upływie trzeciego miesiąca ciąży (12 tygodni), to umowa ta z mocy prawa ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. - (Art. 177 par. 3 kp)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Art. 177 § 3 kp. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
Jak chcesz byc chroniona to musisz poczekac,bo od 12tygodnia ciazy kobieta jest dopiero pod ochorna wg kodeksu prawa pracy,wtedy mozesz powiedziec pracodawcy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie twierdzę że autorka zaszła w ciążę specjalnie :) ale czasem nie dziwię się że pracodawcy nie chcą kobiet zatrudniać.

pracowita lepiej bądź szczera i porozmawiaj z pracodawcą.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8
Pytanie czy okres próbny będzie się kończył z upływem 12 tygodnia? Bo jeżeli nie to pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy nawet do dnia porodu.
Nie wiem czy jest sens żeby teraz cokolwiek mówić pracodawcy - prawda jest taka że statystyki są bezlitosne - niestety, bardzo wiele ciąż kończy sie samoistnie przed upływem 3miesiąca, i ja bym nie mówiła póki nie zacznie się II trymestr. Poza najbliższa rodziną nikomu się nie mówi - bo dziś się w ciąży jest - jutro już nie :/ ja wiem że wiele osób chwali się na portalach społecznościowych od razu - miałam wśród znajomych nie raz taką sytuację zdjęcia z pierwszego usg - do drugiego nie doszło. W takiej sytuacji mówisz pracodawcy - bo chcesz być szczera, jesteś od razu u Niego skreślona i nie ważne że ciąża się skończyła, pracowałaś super - już na pewno Ci pracy nie zaproponuje :/ skoro już raz byłaś w ciąży to na bank będziesz znowu :/
Zatem z byciem szczerą się wstrzymaj!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5
dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
umowa jest na 3 miesiące - czyli do konca grudnia a ja już wg ostatniej miesiaczki jestem w 5 m. c.
Nie planowałam tego aby zajść w ciąże i mieć prace po to tylko aby był jakiś dochód.....
nie wiem co robić...
chyba faktycznie poczekam z informacją o ciąży jakis czas.
Czy nie ma tak że muszę pracodawcy powiedzieć o ciąży do 12 tygodnia jej trwania??
jejć cieszę sie ze noszę pod sobą drugie serce ale jestem tym wszystkim przerażona :(:(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
jesli to już 5 m-c jak twierdzisz to pracodawca musi Ci przedłużyć umowę do dnia porodu . kiedy konczy Ci się umowa , jestes na próbnym 3-m-ce tak ???
jesli to juz 5 m-c to idz do lekarza potwierdz , wez zaświadczenie o ciaży i o tym który to tydzien , w grudniu pracodawcy daj jak będzie sie zbliżał termin konca umowy chyba, że zajdzie konieczność np. będzie widac ciążę albo ty tak zechcesz to dasz wcześniej
w takim wypadku powinnas miec umowę przedłużoną do dnia porodu
5 miesiąc czy 5 tydzień?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, mam umowe na 3 miesiace okresu probnego.
Normalnie wyć mi się chce bo nie lubie takich sytuacji.

w końcu znalazłam prace a teraz nie wiem na czym stoję..
przepraszam że tu się żalę ale na razie nie chce aby moi "realni" znajomi i bliscy wiedzieli o ciąży..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
5 tydzien
aa 5 tydzien no to siedz cicho i czekaj do 12 tygodnia bo inaczej nici z dalszej umowy , w grudniu będzie musiała być ona przedłużona
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry