Widok

okres próbny w pracy a ciąża..

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
podpowiecie,
właśnie zaczęłam nową pracę i JESTEM W CIĄŻY.

Nie wiedziałam tego podczas podpisywania umowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
U nas w pracy była taka sytuacja i muze wam powidzeić, że wszyscy trochę się wkurzyli, że dziewczyna nie powiedziała od razu, że jest w ciąży. Uważam, że w takiej sytuacji trzeba mówić od razu.
Jak będzie się źle czuła, będzie miała mdłości, albo inne dolegliwości, to i tak ktoś się może domyśleć i wtedy dopiero będzie głupia sytuacja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja o ciąży mówiłam po 3 miesiącu, za każdym razem, po prostu dopiero gdy byłam pewna że wszystko jest ok, mimo umowy na czas nieokreślony
Więc też można by powiedzieć że nie byłam szczera, bo nie powiedziałam od razu, ale dla mnie ciąża jest pewna dopiero po 3 miesiącu.

Szczerość szczerością ale nie trzeba każdemu o wszystkim mówić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie w naszym kraju.
Poczekaj do 3 miesiąca - przedstaw zaświadczenie.
Zawszę możesz pracować do końca ciąży w zależności od samopoczucia bo z tym róźnie bywa.
Ciąża nie choroba... Pracodawca też inaczej na Ciebie spojrzy zobaczy, że masz chęci - wtedy będzie większe prawdopodobieństwo że po macierzyńskim nawet rocznym - wrócisz do pracy.
Moja rada nie ryzykuj nie każdy pracodawca jest w stanie to zrozumieć - co za tym idzie - zwolnienie przed ochroną...
Jest też taki przepis że po urodzeniu możesz wrócić do pracy na 3/4 etatu i tu jest gwarancja że pracodawca przez conajmniej rok nie ma prawa Cię zwolnić - więc nie martw się!!!!!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zawsze się czeka do 3go miesiąca. Prawo prawem, ale jak będzie wyglądało jak wyskoczysz teraz z info że się spodziewasz, a nie daj boże za trzy tygodnie będziesz musiała odbyć drugą rozmowę z informacją że już jednak nie jesteś. Trzeba czekać. Dla pracodawcy to nie będzie informacja której się spodziewa, daj im czas na przetrawienie faktu i poinformuj czy masz zamiar czy nie i do kiey pracować, tak aby mogli znaleźć zastępstwo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pracowitej gratuluję stanu błogosławionego z całego serca.

..jednak z przerażeniem czytam te wszystkie porady mające na celu oszukać. Tak, dla mnie to oszustwo.
I co z tego, że pracodawca straci tylko za miesiąc..o kosztach szkolenia nowego pracownika nikt nie wspomina. Nikt nie wspomina, że ZUS będzie płacił z naszych podatków. Nikt nie wspomina, że Pracowita za rok dwa może na forum napisać pytanie, dlaczego nikt jej w pracy nie lubi.

Ja rozumiem, że w takich sytuacjach (brak dochodów) jest cholernie ciężko..ale trzeba sobie zadać pytanie - czy jesteśmy uczciwi ze światem czy mamy to gdzieś.

Ja uważam, że każde dobro wraca do człowieka po dwakroć. Tak samo z tymi złymi decyzjami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
dziekuje jeszcze raz wszystkim za wskazówki, porady..
Dodam że mimo ciąży ja CHCE pracować. Nie myślę o tym jak tu by jak najszybciej iść na L4. Zależy mi na tym aby pracodawca był ze mnie zadowolony,
Funky, ja chcę powiedzieć o mojej ciąży ale chyba wstrzymam się z tym do końca 13 tyg. A dlaczego?
dlatego że nawet moim bliskim, znajomym itp nie powiem o dziecku gdy nie minie ten okres..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z naszych podatków funky, i z jej podatków też bo jest pracownikiem, tak jak renty, emerytury i zasiłki dla bezrobotnych :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
z moich podatków opłacane jest już tyle oszustów i darmozjadów, że akurat nie przeszkadza mi że będzie dodatkowo opłacana kobieta w ciąży i na macierzyńskim ... akurat w tym przypadku uważam, że kobiecie należą się jakieś pieniądze.

A koszty przyuczenia do danego stanowiska pracy rzadko kiedy są jakoś wyjątkowo wysokie , i pracodawca najczęściej liczy się także z tym że pracownikowi 1)nie przedłuży umowy 2)pracownik sam zrezygnuje. Dlatego tym bym się nie martwiła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj mylisz się gdyż takich kobiet są tysiące.

Ale szkoda, że nikt nie napisał o tej uczciwości ani słowem. Wybacz Pracowita, nie do Ciebie teraz kieruję te słowa, ale czy reszta nie ma za grosz sumienia? Czas świętych krów powinien odejść do lamusa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
są i tysiące pracowników służb mundurowych którzy idą po 15 latach na emeryturę, tysiące bezrobotnych którym się nie chce pracować, kolejne tysiące symulantów - posiadających lewe zwolnienia lekarskie itd itp.

A co to ma wspólnego z uczciwością? Gdzie widziałeś jakikolwiek nakaz informowania pracodawcy o ciąży? Jakbym chciała to mogłabym powiedzieć na dzień przed porodem albo i po nim.

Kobiety, niestety pod względem pracy, miały i mają gorzej. Niższe zarobki już na starcie, niezależnie od wykształcenia - tu z kolei można by mówić o nieuczciwości ale to inny temat, zawsze są podejrzewane że w końcu zajdą w ciążę (słusznie, wiadomo facet nie zajdzie :P), no i to one częściej czy chcą czy nie chcą chodzą na zwolnienia/opiekę nad dzieckiem (wiadomo mniej zarabiają więc to też się bardziej opłaca)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
są i tysiące pracowników służb mundurowych którzy idą po 15 latach na emeryturę, tysiące bezrobotnych którym się nie chce pracować, kolejne tysiące symulantów - posiadających lewe zwolnienia lekarskie itd itp.

A tam oczywiscie żadnej kobiety nie ma..
To co piszesz jest zwykłym usprawiedliwiem.
Co teraz, mamy wszyscy płacić za Matkę Naturę?

Zrozum jedno - chcesz być traktowana uczciwie przez innych. Racja? Ale dlaczego ma to być tak wiesz, jednokierunkowo?
Racja?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
ależ płacimy, właśnie za matkę naturę - np. renty ...

Ja miałam to szczęście że miałam ( i mam) umowę na stałe i nie musiałam się tym martwić. I życzyłabym każdemu aby ciąża nie była dla niego zmartwieniem - szczególnie finansowym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bedac w ciąży zgodnie z kodeksem pracy kobieta jest chroniona przed zwolnieniem od dnia przedstawienia zaświadczenia lekarskiego, bez względu który tydzień ciąży to będzie. 12 tc jest limitem jedynie dot. przedłużenia umowy, a mianowicie jeżeli umowa o prace zawarta na okres dluzszy niż 1 m-c mialaby sie zakończyć po skończeniu 12 tc zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
aga - jest chroniona nawet bez przedstawienia zaświadczenia lekarskiego, jest chroniona nawet jeśli sama złożyła wypowiedzenie nie wiedząc że jest w ciąży (w takim przypadku można je unieważnić)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sprawiedliwość społeczna.. Już na rentę z powodu choroby iść nie można bo matkom braknie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
czytasz to co chcesz przeczytać, nic takiego nie napisałam ...bez sensu jest dyskusja z kimś kto nie potrafi słuchać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Funky_koval powiem jedno...zajdź w ciąże to pogadamy...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Uczciwość to bardzo dobra rzecz, jednak uczciwości nie podasz na obiad, nie da się nią zapłacić rachunków.
Funky, wiem że to będzie trudne ale wyobraź sobie że jesteś w sytuacji tej babki. Zaczynasz nową pracę o którą teraz niełatwo i okazuje się że jesteś w ciąży. Co byś zrobił w tej sytuacji?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tej sytuacji poszedłbym do TVNu i udzielał wywiadów za ciężka kasę.
Kocio, facet w ciąży! Jaka sensacja! ;)
Tyle żartów.

Naprawdę rozumiem ciężką sytuację autorki, która znalazła się w trudnej sytuacji...no takie życie. To jak zrobi to jej osobista decyzja. Zresztą już ją podjęła.

Mnie chodzi bardziej o zjawisko młodych mam, które bez skrupułów doją kasę, zapomogi, zasiłki i co tam się da bo uważają, że im się należy.
Pamiętam sprawę, gdzie w wielu miastach dawano mamom kasę czy wyprawkę w wersji deluxe (chyba kasę i to sporą..dokładnie nie pamiętam). Warunek - musiało to być pierwsze urodzone dziecko 1 stycznia 2000 roku.
Szał był taki, że wiele kobiet stawało na głowach i albo starało się wstrzymywać poród albo doprowadzało do wcześniejszego porodu..różnymi metodami, niekoniecznie zdrowymi dla siebie i dziecka.
Powiedz, czy to nie było słabe?

A ostatnio sprawa z urlopami? Tzw dzieci pierwszego kwartału? Ok, wywalczyli, że sprawa wejdzie od stycznia. Ale chwilę potem matki, które urodziły wcześniej też poczuły się pokrzywdzone..

Są młode matki, niedoświadczone, które nie zapytają o to co będą potrzebować dla malucha, na co uważać, jak karmić, jak wogóle dziwcko trzymać na rękach. Dla nich ważniejsze jest - ile becikowego w tym roku?

I nie ukrywajmy, spora część ich świetnie by sobie poradziła bez nadmiernego korzystania że swoich "przywilejów". Oczywiście rozgraniczam kobiety z bardziej majętnych rodzin i te, które faktycznie tej pomocy potrzebują.

Teraz idźmy trochę czasu dalej. Powrót takiej mamy do pracy. Twoim zdaniem jak będzie postrzegana przez innych, przez kobiety szczególnie? Wiele z nich zaczyna obraniać zadek jak tylko do toalety pójdziesz. dwóch pracach wiele razy byłem świadkiem takiego traktowania. Znajomi, którzy pracują z kobietami też. Fajnie byłoby tam wrócić?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Funky_koval moim zdaniem dzielisz włos na czworo i niepotrzebnie wyciągasz to wszystko. Bezsensu, autorka świadomie nie zaszła w ciążę aby kogokolwiek wykorzystać lub "doić" kasę jak to nazwałeś. Nie chce ukrywać ciąży aż będzie zaawansowana tylko powiedzieć kiedy jej stan będzie już pewny. Chroniona będzie do dnia porodu i tak i tak, pracować w ciąży nadal chce to co to za różnica czy powie teraz czy np w 12 tygodniu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry