Widok

krzywa nóżka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moja córka ma rok i 5 m-cy a chodzi dopiero od miesiąca. Od początku ma nogi jak na beczce prostowane, ale rozumiem że tak mogą być na początku? ale jest jeszcze jedna kwestia, bo jedna nóżka jest bardziej koślawa:( Lekarka stwierdziła, że nie widzi nieprawidłowości. Jak było w przypadku Waszych pociech? do kiedy nóżki się prostują?
a może polecicie jakiegoś dobrego ortopedę?
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a na kontroli u ortopedy nic nie zauwazyl lekarz jak chodziecie.
Legudź , nasza stawiala stope do srodka i lekarka poiwiedizala ze do 2 lat moz etak byc - bylismy u niej na wizycie
tym, że ma krzywe nogi to bardzo bym się nie przejmowała bo to koślawość fizjologiczna i mija zwykle do 4-5 roku życia a nawet wczesniej , dzieci tez nie mają jeszcze mocnych męśni utrzymujących stopę w prawidłowej pozycji i dlatego stópki czasem są jakby wiotkie i nie całkiem proste . Myślę , ze jeśli ortopeda o nic się nie przyczepi to wszystko z wiekiem minie ale napewno warto to sprawdzić.
no właśnie tym, że ma krzywe to zbytnio się nie przejmuję bo ona dopiero od miesiąca chodzi ale martwię się, że nóżki nie są równo krzywe:( na dodatek tą jedną nóżkę potrafi stawiać na zewnątrz...

a Gdzie przyjmuje ta pani dr?
imageimage
dla świetego spokoju poszlabym jeszcze gdzies na konsultację. Zdanie jednego lekarza nigdy nie było dla mnie wystarczające w poważniejszych sprawach - mam problemy z zaufaniem do służby zdrowia ;p
[url=http://www.forumticker.net/]image

moja też ma koślawe nóżki dokładniej kolanka, ortopeda zapsiał małej wkładki supinujące i mam przyjść do kontroli za 6miesięcy.
image
image
prywatnie na beniowskiego, nfz przychodnia morena
ile kosztuje wizyta i jak długo się czeka?
imageimage
a czemu tak dość póżno zaczęła chodzić?, jest wcześniakiem, a może miała dysplazję bioderek?

moja córka jest po dysplazji (wyleczonej z powodzeniem), zaczęła chodzić jak skończyła rok, i dotąd krzywo stawia nóżki, do srodka, tzw. "chód gołębi", ponieważ wszystko jest ok. z biodrem, odwodzeniem stóp, więc u niej jest to nawykowe, nie wiele mozna z tym zrobic, ale też zdaniem ortopedy, nie jest to groźne dla zdrowia
trening to siadanie po turecku, odwodzenie stóp i zakładanie kapci lewy na prawy i odwrotnie
Zosia urodziła się z waga poniżej 2 kg i wszystkie fizyczne czynności robiła troszkę później
zaczęła raczkować jak miała 11 m-cy
no i nie była prowokowana do tych czynności:) wszystko sama:) nie sadzałam, póki sama nie usiadła, nie prowadziłam za rączki ( no może kilka razy sporadycznie) nie stawiałam. Lekarze zgodnie mówili, ze to żadna nieprawidłowość i dziecko do 18 m-cy ma prawo nie chodzić. Bioderka ok:) jesteśmy pod stałą opieka OWI, neurologa i lekarza od rehabilitacji. Opieka ta sprawowana z automatu, z racji niskiej wagi urodzeniowej. Ćwiczenia w OWI Zosia zakończyła i na ostatnich ćwiczeniach mówiłam o tej nóżce na co fizjoterapeutka powiedziała, że ona nic nie widzi! a Zosia ewidentnie ma jedną nóżkę bardziej krzywą:( Pediatra też nie widzi problemu... Dlatego chcę aby zobaczył ja ortopeda...
Zakładanie odwrotnie bucików nic nie da, bo jedną nóżkę ładnie stawia prosto a druga czasami na zewnątrz, no i te koślawe kolana, również na zewnątrz
imageimage
tylko to musi być taki otropeda, który specjalizuje się w chodzeniu małych dzieci, bo np. Sieliwończyk się tym nie zajmuje
Inka szybko do dr drewka to ortopeda dzieciecy bardzo dobry przyjmuje w krzywym domku wizyta niestety 150 umow sie szybko bo sie czeka dlugo,takie rzeczy nalezy załatwiać przed drugim rokiem życia bo wtedy można to łatwo kierować po drugim roku jest gorzej, mu też do.niego chodzimy
Oczywiści e miało być korygować nie kierować

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jakie perfumy polecacie? (78 odpowiedzi)

Chcialabym sprobowac czegos nowego, bardzo lubie zapachy cytrusowe, swieze, ale i konwalie....

nnt. mieszkanie na parterze (72 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na parterze właśnie i proszę Was kobitki byście napisały...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry