Widok

krzywienie stópki u roczniaka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy wasze dzieci tez w tym wieku krzywiły do środka nóżkę, czy to przejściowe, czy udać się do ortopedy...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do ortopedy
nie jest powiedziane że to coś niedobrego, może taka faza, może to fizjologiczne, itp, ale jak się jakieś nieprawidłowości zauważa to najlepiej iść do lekarza, najwyżej odeśle do domu i każe przyjść za kilka m-cy do kontroli
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do ortopedy

nie jest powiedziane ze to jakas nieprawidłowość, może taka faza, może to fizjologiczne, może przejdzie, ale lepiej udać się do specjalisty żeby ewentualnie podowiedział co zrobić żeby to naprostować jeżeli jest taka koniecznośc, takie rzeczy najlepiej leczyc jak najwcześniej bo wtedy najszybciej widać efekty. A jeśli to nic złego najwyżej odeśle Was do domu i każe przyjść za kilka m-cy do kontroli.

moja Madzia tak robi no i ma niestety koślawość
e, coś mi sie zdublowało, wczesniej napisałam i sie nie pojawiło to się powtórzyłam ;)
moja corka krzywila stope i krzywi do dzis
poszlysmy do ortopedy mamy wkladke i wysokie buty
podobno mozna skorygowac
nasz tez stawiala jedna stope do srodka - bylam u 2 otropedow i kazdy powiedizal to samo ze majac nei cale 2 lata ze to przejdzie - ale ona miala to bo zle siadala z podkurczonymi nogami kolo pupy. Pod drugie zakaz cwiczen i stawania na palcach, zakaz butow z wyprofilowana wkladka, zakaz ortopedycznych butow z wysoka piete i butow sztywnych i krepujacych stope, duzo na boso po naturalnym podlozu czyli trwa piasek itp Unas widac poprawe :)
a nam własnie kazał kupować buty ze sztywną piętą. Nie ortopedyczne, ale ze sztywną piętką.
moje dziecko, bardzo koślawiło nogę do środka, już to nawet gdzieś pisałam, że jeden ortopeda kazał zostawić, nic nie robić, a drugi zauważył wadę stopy (stopa serpentynowa) i dziecko śpi ze specjalnym butem

w ciągu dnia mała nosi normalne buty, ale z płaską wkładką, czyli adidasy, ecco, geox; w domu na boso lub skarpetach antypoślizgowych
koniecznie zakaz siadania na literę W, czyli nogi między pupą; siadać z nogami do przodu
także zdecydowanie polecam konsultację ortopedyczną, ale bardzo ważne jest, że ortopeda znał się na stopach dziecięcych, bo z autopsji wiem, że nie każdy się zna
My też to mieliśmy,poszliśmy do ortopedy,zrobiliśmy wszystkie badania,wszystko było prawidłowo,zdaniem ortopedy do dwóch lat jak nie więcej ma się to prawo normować i rzeczywiście nie skończyła dwóch latek jak zaczęła stawać normalnie.
ja mam to samo, moja mama też i chyba to jest u nas dziedziczne

ale chodzi o takie przekrzywienie stópki do wewnątrz, koślawienie pięty, tak? Nie chodzi o taki jakby "kaczy chód" z palcami do wewnątrz?
nasza stawiala cala stope do srodka
nam ortopeda powiedzial ze czesto buty ortopedyczne lub zle dobrane lwasnie powoduja kaczy chód
no właśnie często, to nie znaczy zawsze, czyli dziecko powinien zobaczyć ortopeda, bo w jednym przypadku na 10, to nie będzie tylko kwestia źle dobranego obuwia, tylko wada wrodzona
lalka a mogłabyś napisać,co to za lekarz? może być na priv
petra napisałam PW

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

do góry