Widok

księża a ślub cywilny

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nasuneło mi się na myśl takie pytanie:
Jak księża traktują osoby, które mają ślub cywilny od jakiegoś dłuższego czasu np. rok, dwa lata? Jak sądzę, samo załatwianie formalności itp. nie jest jakims większym problemem... ale jak wygląda kwestia spowiedzi? No bo niby takie osoby są małżeństwem, ale z punktu widzenia Kościoła nie są więc np: czy seks jest traktowany jak grzech czy nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w poprzednim poście napisałam, że to co mówię na temat księży i ślubu cywilnego wynika z opowieści koleżanek, ale i mojego niezbyt dobrego doświadczenia w tej kwestii,
jak na żądanie przykład:-/ przedwczoraj mialam kolendę, ksiądz powiedział mi ze nie mam co liczyć że ochrzci mi dziecko jak nie wezmę kościelnego (przypomnę, że 19 sierpnia biorę slub cywilny, kościelnego nie będzie wogóle), powiedziałam mu , że jak nie to nie, w innym kościele mi ochrzczą, i nie bede sie go prosic.
co do chrztu to się nie martwię, jakoś to będzie, będę się martwić jak będę miała dziecko, ale to jest denerwujace, że ja będę dyskryminowana, bo nie mam kościelnego, w mojej parafii to się niestety sprawdza :(
Beatko - Twoje myslenie mnie poraża. Chyba cię jakiś ksiądz skrzywdził, ze tak myslisz? Powodzenia
no widzisz, czyki wszystko zalezy od ksiedza, nawet to czy mozesz byc świadkiem,
na pewno taka osoba moze być świadkiem na ślubie, moze nim być każda osoba nawet nie wierząca!!!
a co do reszty to naprwde wszystko zależy od księdza...
No wlasnie wszystko zalezy od ksiedza. Moj slub cywilny jest 2 miesiace wczesniej niz koscielny. Najpierw ksiadz mi powiedzial ze to nie jest zgodne z kosciolem i bede potrzebowala dyspense od biskupa na slub koscielny. Po miesiacu jednak zmienil zdanie i juz nie ma problemu.
zgadzam się z przedmówcą, to zależy od kościoła i księży, ja byłem na ślubie gdzie świadek nie przystąpiło do komuni i nie było problemu, świadkiem można być , a ze spowiedźą to akurat się zgadza
wszystko zależy na jakiego księdza trafisz. U mnie nie ma żadnego problemu, a też jestem po ślubie cywilnym i planuję kościelny. Podobnie jest z urodzeniem dziecka przed ślubem. Niektórzy robią problemy ze chrztem, a inni nie. Życzę powodzenia.
Nie powinieneś mieć problemów, a u spowiedzi będziesz się spowiadał, z "grzechu" życia z kobietą.
Pozdrawiam.
Zapomniałem (ja rodzaj męski ;) ) dodać, że chodzi mi nie tyle o traktowanie "na codzień" osób ze śłubem cywilnym co o trkatowanie podczas przygotowań do ślubu kościelnego. Tzn. np. wziąłem ślub cywilny a za jakiś czas (np. rok później) chcę wziąć kościelny. Jak to wtedy wygląda?
No więc, slub cywilny wg księzy to wogule nie slub, czyli żyjesz w grzechu z mężczyzną. Ja biorę tylko cywilny i sie dowiedziałam, że, zdaża się, że ksiądz robi problemy z ochrzczeniem dzieci, nie możesz być światkiem na slubie kościelnym. Jeśli wychodzisz za rozwodnika, to nie dostajesz rozgrzeszenia przy spwiedzi (tak z automatu, bez względu na twoje grzechy ! ), Reasumując, jesteś człowiekiem gorszego gatunku, i na każdej kolendzie jest ci to wypominane.

Zaznaczam, że są to moje subiektywne odczucia, i opowieści kolezanek, więc jesli ktos ma inne doświadczenie w tej kwestii, to się cieszę.
do góry