Widok

kto płaci za nocleg gości????????????????????????????///

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny ratunku!!!!!!!!!!!! nie wiem już co mam robić! 25 par gosci jest z poza terenu województwa pomorskiego i nie ma szans żeby osoby te wróciły do domów a muszę podkreślić ze nasze wesele będzie trwało 2 dni tak więc trzeba zapewnić nocleg na 2 doby. jak jest u was kto za to płaci? mi nie bardzo uśmiecha się za to płacic tym bardziej że rodziny nie położysz spać byle gdzie bo cie później objada.minimum 150 zł /2os i to i tak po rabacie co wy o tym sądzicie? czy poinformować o tym że zarezerwujemy hotel ale płacić mają sami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nic tylko rozpaczać! za te pieniąsze moglibyśmy jakąś dodatkową atrakce fundnąć gościom tylko wiecie co jest najlepsze ja jestem w rodzinie z kuzynstwa najmłodsza cała reszra to 30 i wyżej wiec nie mają zbyt świeżego podejscia do tematu pewno myslą że wszystko za friko jest a wesele to koszt 10 tys :)ale rodziny nie wybierasz:)
u mojego kuzyna musiałam sama płacic za nocleg ok 100 zł za pokój, albo na własna reke wracać - ok 50 km
naturalnie ze ten kto zaprasza czyli w tym przypadku panstwo mlodzi rezerwuja i oplacaja noclegi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
my bedziemy rezerwować noclegi,nie chce żeby gnieżdzili sie na materacach w moim czy mojego narzeczonego domu... poprawin nie robimy tak wiec zarezerwujemy 2 doby,od piatku zeby mogli sobie juz przyjechac,w sobote wesele i w niedziele do konca dnia zeby sie wyspali,jesli ktos bedzie chcial sobie w Gdyni pobyc dłużej to reszte dób na własną rekę.(bo juz glupie hasla slyszalam od niektorych gosci ze jak przyjada to beda chcieli pobyc sobie dluzej w Gdyni-owszem_ale nie ma mój koszt,ja nikomu sponsorować wakacji nie bede!:))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej Gabi!!

Rozumiem Twój problem! My też mamy do przenocowania ponad 50 osób! Braliśmy pod uwgaę różne opcje, ale w końcu wyszło tak:
1. goście będą spali w interacie / akademiku (wszyscy zgodnie twierdza, że nei chodzi o o to, żeby ich kłaśc w niewiadomo jakich luksusach, tylko, zeby mieli gdzie głowe połozyć po weselu i gdzie ażbki rano umyć :-)
2. płacimy za noc weselną a za pozostałe powidzialiśmy,że jak ktoś ma życzenie dłuzej zostać to chętnei pmożemy to zorganizować i zarezerwujemy i zapłąca sami - na to też jakoś się wszyscy bez szemrania zgodzili.

Polecam Ci tańsza noclegi, choć to zalezy gdzie masz wesele i w jakim miesiącu. Naprawdę polecam akademiniki, np. Politechnika (we wrzeszczu) ma naprawde fajne warunki, czyste pokoje, bardzo przyzwoite łazienki (DS nr 6, 8, 9 i 10 we Wrzeszczu) lub akademik Akademiii Morskiej przy Bulwarze Nadmorskim w Gdyni. Jednak to opcja jesli amsz wesele poza rokiem akademickim.
Innym rozwiązaniem jest np. schronisko młodzieżowe w Gdańsku na Grunwaldzkiej (w okolicach MediaMarkt). Domy wczasowe sa fajne, ale niestety mieszcza mało ludzi (np. bardzo fajna jest Rafa w Gdyni na Grabówku, ale mieści max 19 osób chyba).

Ceny w Akademikach, Schroniksu i Rafie to ok 50 zł za osobodobę, wiec juz duzo lepiej, tylko zastanów się, jak potem dotransportować gości z wesela do spania - jak w miarę bilsiko (np. z Sopotu do Gdańska) to niech sobie każdy weźmie np. taxówkę, ale jak myślisz nad innym rozwiązaniem to policz koszty busa/autobusu... to niestety tez jest spory wydatek.

Ale nie martw się!!! Napewno uda Ci się wszytsko super zoorganizować! tez miłam chwile zwątpienia ale juz mi lepiej, bo zobaczysz, że z biegiem czasu wszytsko się uda załatwić!!!
to wszystko zależy od tego jakich masz gości, niektórzy wręcz oczekują, że skoro ich zaprosiłaś to jeszcze musisz im opłacić noclegi, inni zrozumieją sytuację i fakt, że wesele to duży wydatek i sami pomyślą o noclegu; myśmy ulokowali gości po rodzinie - zresztą sami tak chcieli, opłacałam tylko jeden pokój w miejscu wesela - dla dzieci, które wiedziałam, że nie wytrzymają całego wesela, kto chciał zostać na noc do poprawin to sam sobie brał pokój, nie było żadnego obgadywania itd.
OK, chyba sie pospieszyłam :-P
nie doczytałam, ze masz wesele poza Trójmiastem...
No ale moze podane przez mnie info przydadzą się komuś innem :-)
my zapewniamy nocleg dla większości gości w dniu ślubu, choć myślę że część osób sama bedzie chciała zapłacic. mówimy też wszystkim, że jeśli będą chcieli przyjechać wczesniej lub wyjechać póżniej to i owszem, możemy zarezerować im pokój, tam gdzie robimy wesele bądż też gdzieś indziej - taniej, ale to już we własnym zakresie muszą oplacać i tyle. jak dla mnie proste i oczywiste.
ja chcialam zorganizowac wesele w pensjonacie stolem w ostrzycach,
koszt wesela to 125 zl os, 25 zł os poprawiny i chyba 35 zl od osoby za nocleg. wiec niecale 200 zl od osoby ze wszystkim, tylko ze troche daleko od trojmiasta skad bedzie wiekoszosc ludzi.

my też ogranizujemy wesele na ok 80 osób i jest poza trójmiastem i zapewniamy nocleg dla wszystkich gosci. Wiem, ze niektóre ciocie potem mamie oddadzą pieniądze za nocleg (tak było w przypadku wesela mojej siostry) ale moim zdaniem jak chcesz przenocować sporo ludzi to należy ostro się targować o cenę. Kiedyś nie było takich mozliwosci i ludzie sypiali na materacach gdzieś w domach po katach - więc nie ma co przesadzać i organizować hoteli 5-cio gwiazdkowych, akademiki czy hostele moim zdaniem są jak najbardziej w porządku. Moi znajomi powiedzieli nam wprost, ze płacą za noclegi swojej rodziny, ale jak chcemy zostać na noc to czy mozemy sami zapłacić - nie widzieliśmy w tym problemu, zapłaciliśmy i tyle.
Co do "a potem będą gadać" to powiem Wam, że i tak będą gadać. Jeśli robisz wesele na 100-150 osób, to nie spodziewaj się, że wszystkim się będzie wszystko podobało. Taka natura ludzka. Nie przejmujcie się . Po moim 1-szym ślubie też gadali.
Myślę, że osoby przyjeżdżające powinny same zapłacić za nocleg. Wesele jest tak ogromnym wydatkiem, że nie rozumiem, czemu mam jeszcze płacić za noclegi. Oczywiście mam zarezerwowane 2 pokoje takie awaryjne( dla dzieci i osób starszych).
Pomysł z przesłaniem wraz z zaproszeniem propozycji noclegów wraz z cenami wydaje mi się najbardziej sensowny.
Jakąś bardzo wymagającą masz tą rodzinkę. Makijaż,fryzjer...A wieczorek w SPA przed weselem? złośliwa jestem i chyba starej daty...
jakbym dostala zaproszenie na wesele daleko od miejsca zamieszkania i mialabym placic za nocleg to bym nie jechala.
prezent+nocleg+ubrania i juz wychodzi spora kwota, wolalabym przeznaczyc ta kwote na cos dla siebie np dolozyc do urlopu/wycieczki
jak ktos planuje wesele to musi brac pod uwage noclegi jesli ma gosci przyjezdnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Gabi, na pewno nie masz obowiązku płacić za nocleg przed weselem. Taki zwyczaj to juz czyjś wymysł, obojetnie czy wesele jest nad morzem czy w górach czy kolo kopalni węgla;/

Zeby uniknąć pretensji najlepiej napisac w zaproszeniu,ze zapewniasz nocleg na ten i na ten dzień w takim a takim miejscu. Jezeli ja dostaje taką informacje, to jest jasne,ze w innym terminie sama płace za swoje spanie. Mysle,ze kazdy sie zorientuje o co chodzi. Robisz tylko wesele, nie zakładasz przy tej okazji biura podózy:)
Ja bym nie popadała w paranoję-zastaw się a postaw się...
nie wierzę, że rodzina, która mieszka na miejscu nie może przenocować jakiejś rodzinki spoza trójmiasta...ja miałam gości dojezdnych i jakoś każdy zatroszczył się o nocleg... ciotka Zośka u ciotki Franki itd... a jak komuś to nie pasuje i chce mieszkać w hotelu to niech sam sobie zapłaci... a jeżeli chodzi o gadanie po weselu to tak czy siak będą gadać... jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził...
U nas część gości też chce wcześniej przyjechać, bo akurat długi weekend wypada przez Boze Cialo, ale to powiedzieliśmy otwarcie, że my nocleg zapewniamy z soboty na niedziele a za wcześniejszy pobyt mogą sami zapłacić. Zapraszamy na wesele, a nie na wakacje :-)
dlatego ja robie wesele poza trojmiastem
za nocleg place 40 zl/osobe ze sniadaniem. I zaznaczam, ze to nie byle co bo sprawdzony ośrodek wczasowy.
pozdrawiam!

Nasi goscie placa sami. Wynegocjowalismy im znizki w hotelach i tyle.. Ja uwazam ze ten nasz polski zwyczaj z placeniem za noclegi przez pare mloda to KOMPLETNE KRETYNSTWO. W dzisiejszych czasach to duuuza przesada. Dlatego zaproszenia wyslalismy z pol rocznym weselem, zeby kazdy mogl sie odpowiednio przygotowac...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostola z ta opinia o kompletnych kretynach płacących za nocleg gości to przesadziłaś.
Jak ktoś chce i go stać na opłacenie noclegu dla wszystkich i w takiej cenie, o ktorej mowa na samej górze to jego sprawa.
Ale żeby się tak od razu oburzać??
Easy...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czyli jezeli ja płace za nocleg swoich gosci to znaczy,ze jestem kretynem?:) miły komplement akurat na drugie sniadanie:)
Panama, ja też jestem tą kompletną kretynką ;-)
No ale cóż...Dam radę ;-)
do góry