Widok

kto płaci za nocleg gości????????????????????????????///

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny ratunku!!!!!!!!!!!! nie wiem już co mam robić! 25 par gosci jest z poza terenu województwa pomorskiego i nie ma szans żeby osoby te wróciły do domów a muszę podkreślić ze nasze wesele będzie trwało 2 dni tak więc trzeba zapewnić nocleg na 2 doby. jak jest u was kto za to płaci? mi nie bardzo uśmiecha się za to płacic tym bardziej że rodziny nie położysz spać byle gdzie bo cie później objada.minimum 150 zł /2os i to i tak po rabacie co wy o tym sądzicie? czy poinformować o tym że zarezerwujemy hotel ale płacić mają sami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rodzina mojego przyszłego męża zawsze organizowała swoim gościom noclegi na weselach, a porozrzucani są. Musiałabym być kretynką, abyśmy im też nie zapewnili.
*porozrzucani są po całej Polsce
Moim zdaniem nie masz OBOWIĄZKU zapewniania noclegu, fryzjera i kosmetyczki dla Twoich gości.
Rodzina mojego M jest bardzo "tradycyjna", ale nikt nie oczekiwał od nas noclegu. Wszyscy byli gotowi wracac po weselu do domu (400 km). Nam zależało żeby goście zostali na poprawinach więc noclegi były.

Jeśli Cię stać, albo masz możliwość załatwienia baardzo tanich noclegów to zrób to. Ale jeśli nie, to poprostu poinformuj o cenach noclegów w okolicy.

Przykro się czyta niektóre komentarze, dziewczyny. Kiedy ja idę w gości to nie stawiam warunków tylko dostosowuję się do gospodarza, więc nie rozumiem dlaczego Młodzi cokolwiek MUSZĄ załatwiać (noclegi, fryzjera, kosmetyczkę, transport z westea itd.).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
skarbek, ale tu nie chodzi o to, czy musza czy nie...nic nie musza!
chodzi o to, zeby takich co sie zdecyduja na oplate noclegu nie nazywac KOMPLETNYMI KRETYNAMI. I tyle
to jest kazdego indywidualna sprawa co sobie wymysli.
Nie chodzi o OBOWIĄZEK;/ obowiązki i prawa to sie miało w karcie ucznia. Kosmetyczka i fryzjer- zgadzam- to juz fanaberia. Transport- zalezy od lokalizacji, czasami to takie zad*pie,ze bez autokaru ani rusz. Natomiast zapewnienie noclegu dla osób z dalekich stron jest dla mnie wyrazem szacunku i troski dla mojego goscia. Nie zapraszam osób przypadkowych tylko bliskich- i nie po to,zeby zobaczyli jaka jestem sliczna, tylko zeby poczuli sie na tej uroczystosci dobrze i komfortowo. Malo ich bedzie obchodzila moja sukienka,ale na pewno docenią,ze zatroszczyłam się o ich wygode.
W naszym przypadku, podzieliśmy to tak:
-pan młody- opłaca swoja rodzinę
-pani młoda- opłaca swoją część
Zapewniamy nocleg gościom tylko na noc wesela, by mogli sie przespać i odswieżyć przed poprawinami.
odnosiłam się do wypowiedzi wyżej, gdzie dziewczyny pisały , że OCZYWIŚCIE muszą, że to NATURALNE i że przy okazji trzeba zadbać o fryzjera, kossmetyczkę... i może jeszcze SPA ;)
ale co fryzjer i kosmetyczka dla wszystkich gosci? :D
My też płacimy za nocleg. Nie widzę w tym nić dziwnego, ani tym bardziej kretyńskiego.
No i pod tym podpisuję się wszystkimi kończynami:)
Jeśli na weselu są tylko najbliższa rodzina i przyjaciele to nikt się nie obrazi, że nocleg nie jest w hotelu tylko w akademiku itd. A jeśli Młodych nie stać na opłacenie nocelgu to też nikt się nie obrazi jeśli poinformuje się o tym przy zaproszeniu.
Hola, hola - nikogo tu nie nazywam kretynami!
Po prostu uwazam, ze nasza tradycja z zapewnianiem noclegu to kretynstwo. Czasy sa juz niestety inne i hotele kosztuja sporo kasy. I dlatego uwazam, ze podejscie gosci, ze jak mlodzi nie zaplaca to na wesele nie przyjedziemy jest nie w porzadku...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ostola- o ile dobrze kojarze to Twoje wesele jest mieszane- pół irlandzkie? Moze w tym akurat kraju nie ma tradycji urzadzania noclegu,ale wiekszosc z nas wyprawia wesele z udziałem polskich gosci, obowiazują wiec inne zwyczaje- i wcale nie nazwałabym ich kretynskimi.
Osoba, które hołduje kretynskim zachowaniom jest własnie kretynem, wiec jak widzisz...rozumienie jest chyba prawidlowe:)
Jak pamiętam, to 10-15 lat temu DUŻE wesele w mieście to było ok. 50-70 osób. Na wsiach owszem - 100 i więcej. Teraz organizuje się wesela 100-150 osób i mówi o tradycji... Może należałoby przestać nazywać wszystko "tradycją"?
A ja uważam, że to jak duże jest wesele zależy od wielkości rodziny a nie tradycji i nie ma nic wspólnego z tematem.
Tak w POLOWIE irlandzkie... Druga polowa gosci jest polskich i wszyscy tez beda podrozowac na nasze wesele... W zwiazku z tym musialabym wszystkim moim 150 gosciom zapewnic nocleg w centrum Gdanska. To przy obecnych cenach jakies 27 tys zlotych. Nie uwazasz ze to lekka przesada?????????????????????????????? Cale szczescie moi goscie to ruzumieja, nikt sie na nikogo nie obraza i nie szantazuje, ze nie zjawi sie na weselu jak mu za cos nie zaplace....

A tak gwoli infirmacji to nie dosc ze w Irlandii nie ma zwyczaju placenia za noclegi, to kazdy z gosci placi sam za alkohol spozywany podczas wesela... I to mi sie podoba!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i po co sie tak denerewujesz?? podoba Ci sie to-ok- Twoja sprawa. Mi sie nie podoba, bo skoro maja panowac takie zwyczaje,ze kazdy płaci za siebie, to po grzyba robić wesele? To moje wesele, ja zapraszam moich gości i ja za nich płacę. Przeciez to nie chodzi tylko o pieniadze,ale o gest, zaproszenie kogos na wesele jest prezentem. A za prezenty sie nie płaci. Takie jest moje zdanie, mam nadzieje,ze nie kretynskie.
Ach...jak dobrze utwierdzic sie w przekonaniu, ze to forum osiagnelo dno kompletne i nic sie w tym temacie nie zmienia.

Jak strzelac pokazowe, to na calego -sugeruje rezerwacje pokoi w Rezydencie...albo nie...Grand Hotel, to jest to! Smutne dziewczynki... Zainwestowalybyscie w cos innego, transplant mozgu na przyklad...

Ostola, tak to jest z tym forum, ze dlugo sie tu nie wytrzymuje. sugeruje przenosiny gdzies, gdzie jest normalnie.
Niestety Zolza przyznaje racje... Z coraz mniej osobami na tym forum da sie pogadac....
rozmawiac sie da Ostola,ale na zasadze"ja szanuje Twoje zdanie, a Ty moje". Napisz jak sprawa wyglada z Twojego punktu widzenia,ale nie obrazaj przy okazji mojego sposobu organizacji. Lekcji z kultury irlandzkiej tez nie potrzebuje, nie jest mi obca, dzięki.
Zołza tak uwazasz? A kto tu zaniza poziom dyskusji?
Ten kto ocenia wybory innych psuje atmosfere. Za kazdym razem Ostola probuje udowodnic, ze tylko ona i jej irlandzki narzeczony robia najlepiej, nie dopuszcza takiej mozliwosci, ze inni chca inaczej. To co robia inni to kretynstwo. Liczy sie tylko Ostola i to co jej sie wydaje jest sluszne.
Zołza o jaka pokazówe Ci chodzi? wesele na 50 osob? na 30 noclegów?
Zreszta nikt sie nie musi tlumaczyc. Każdego z osobna sprawa na co wydaje pieniadzei nic Tobie Zoła do tego.

do góry