Widok

kto wie...

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cos o "bezbolesnych" naukach,najlepiej w weekendy bo z czsem krucho.bede wdzieczna za kazda pomoc:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
niestety o weekendowych nic ne wiem, ale bezboleśnie jest w Gdyni Orłowie - parafia Matki Bozej Bolesnej. Mozna pójść w pojedynkę jak jedno nie może. Są 4 spotkania - co tydzień we wtorek o 18:30 :)

super nauki przedmałżeńskie organizuja Ojcowie Jezuici, w Gdyni głownej - Działki leśne. Zajęcia odbywają się w soboty od 17 trwaja 2 -3 godziny i jest 9 spotkań. nie odczuwa się tego zupełnie, a spotkania są super, przy czym można dodatkowo sie lepiej poznać, np: na pierszwych zajęciach było o ludzkich osobowościach. Mowi najpierw małżęnstwo , a potem 10-15 minut mówi Ojciec, ale nie jakieś głupoty - tylko całkiem przyjemnie, potem ostrzymujesz wraz zer swoim narzoczonym kartke z pytaniami, typu: co cenisz sobie w narzczonym, co w nim lubisz, czego nie lubisz, co Ci się nie podoba, co musi zmienić? co pozytywnego może byc dla małżęństwa, co może to małżeństwo rozwalić. Po wypełnieniu tych arkuszy, wymieniacie się nimi, i Ty czytasz, myśli swego partnera, a on czyta Twoje, dyskutujecie i wówczas przekonujecie się, czy faktycznie podobnie myślicie, macie podobne oczekiwania jak, siebie postrzegacie. Każde spotkanie jest z pewnym małżęnstwem i księdzem (na tych sptkaniach nie ma gadania o sluzach i mierzeniu temperatury i innych podobnych bzurach). Ja dzieki tym spotkaniom (miałam ich na razie 3) dość duzo dowiedziałam się o moim narzeczonym - mimo iż juz go dobrze znam, utwierdziłam się w przekonaniu, że podobnie jak ja mysli, mamy te same wartości na piedestale, to samo sobie cenimy, mamy podobne marzenia i współne cele.

Warto tam pójść i skorzystać z tej formy, mimo iz jest dużo spotkań, to poznajesz mysli i oczekiwania tej drugiej osoby. Czas 2-3 godzin umilany jest herbata i ciastem, co też jest sympatyczne. JAk nauki przed małżeńskie to tylko w KLASTORZE JEZUITÓW!!!!

pozdrawiam
majlas a jaki jest koszt takich nauk??

cześć, ja własnie jestem swiezo po tzw. naukach weekendowych własnie u jezuitów. Polecam tym, którzy chcą sensownie te nauki odbyć (tym, którzy chca miec to z głowy, po prostu odklepać - niekoniecznie).
Zajecia sie zaczęły w piatek po 18 (kolacją) a zakonczyły w niedziele o 14.00. Kurs był bardzo intensywny i własnie na nim mój narzeczony napisał do mnie swój pierwszy list miłosny. Ogólnie moim skromnym zdaniem warto. Z tego co wiem kolejna edycja tzw. wieczorów dla zakochanych odbedzie sie w kwietniu.
przepraszam, poprawiam w lutym a w kwietniu odbedzie się moj ślub
Hej Ilka, widzę, że miałaś te zajęcia w formie, trzech dni, my natomista mamy u Jezuitów spotkania co sobotę 9oprócz tzw, długich weekedendów), dwie- trzy godziny. ja również otrzymałam od swojego narzczeonego pierwszy list miłosny, który był niesamowity. Na tych spotkaniach nie moge sie doczekac własnie tych momentów, kiedy czytam jego wypowiedzi, jest to przyjemnie ekscytujące!!! Koszt tych nauk to 80 zł, za metariały (kartki, które otrzymujecie, teczki tekturowe, do których wszystko chowacie)- zostaje dla Was, na pamiątkę, jako temat dalszych wspólnych rozmów. Warto wydac te 80 zł i dowiedzieć się czegoś o swoim wybranku, wybrance oraz jeszcze mocniej uświadomić sobie uczucie, które Was łączy. W naszej grupie par, jest również para, która na te nauki przyjeżdża az z Elbląga - więc opinia o nich jest na prawde rewelacyjna.
Jesli chcesz dane, to nie ma sprawy - tylko daj znać. Jesli chcesz rzeczywiście poznac swego przyszłego mężą, jego oczekiwania, uczucia, cele to jest to czego szukasz. Prowadząca mówi tez o przypadkach kiedy młodzi się rozstawali po tych naukach, bo okazywało się, iż mieli odmienne cele w życiu, inne wartości.
Nauki są super.
Majls a możesz podać dokładne namiary?? bo ja jestem z Gdańska ..

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
U nas na naukach tez byli ludzie z Polski: Białystok, Szczecin. Traktowałam te nauki troche jak sprawdzian, czy oby na pewno podjelismy słuszną decyzje i rzeczywiscie się w tym utwierdziłam. Najmilej wspominam księży.
Nauki u JEZUITÓW to strzał w 10.

Ignacjańskie Centrum Formacji Duchowej
ul. Tatrzańska 35, Gdynia
tel: 620-69-09

www.jezuici.pl/icfd

www.spotkaniamalzenskie.pl
www.spotkmalgdynia.webpark.pl

pozdrawiam
Maja

dokładnie i ja tak do tego podchodzę, mamy jeszcze 6 spotkań, ale juz po tych 3 widzę, że do decyzji o slubie doroslilismy, wiemy czego się spodziwać. rezem tego pragniemy - w pełni świadomie. chciałam tych nauk, z róznych powodów również zasłyszanych opinii, ale również dlatego iz za mąż wychodzę za wdowca (34 lata), który 4 lata temu pochował swoja (28 letnia żonę, która zmarła na raka mózgu)- i rózne obway pojawiały się w międzyczasie. Dzis wiem, że tamten okres jest już zamkniety. Wiem jakie mój narzeczony ma wobec mnie oczekiwania i czego oczekuje ode mnie.
bardzo dziękuję ;)

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
do góry