Widok

kwestia wiary

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny!mam problem.ja jestem praktykujaca katoliczka, a moj chlopak niewierzący. marzy mi sie slub w kosciele, gdzie tata zaprowadzi mnie do oltarza itp. ale widze, ze nie bedzie latwo. czy wy tez macie podobne problemy?jesli tak, to napiszcie jakie rozwiązanie znalazlyscie!pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sylvia napisał(a):

> przecierz nikt na niego nie najezdza.juz chyba te czasy mineły
Jeszcze raz powtórzę - nie sądzę aby był jakikolwiek problem - my nie mieliśmy żadnego!
widze,ze jest jakies rozwiazanie w tej sytuacji. dodalas mi otuchy! a jak u was kwestia dzieci?
przecierz nikt na niego nie najezdza.juz chyba te czasy mineły

Nie przeprasam za bledy
ej teraz to nie kumam, z tym potworem ? o co chodzi ?
Ja brałam właśnie taki ślub - mój mąż jest niewierzący.
Jest to tzw. ślub z jednostronnym skutkiem sakramentalnym.
Mąż jest ochrzczony, ale nie miał bierzmowania.
W parafii św.Bernarda w Sopocie nikt nie robił nam z tego powodu najmniejszych problemów.
A większość gości nawet nie zauważyła, że jego przysięga trochę różniła się od mojej.
A czym się różni ateista od typowego Polaka "wierzącego niepraktykującego"? Nie róbcie potwora z chłopaka Madzi. Przecież nie jest przeciwnikiem wiary katolickiej i krucjat nie będą w domu urządzać.

Jakbym Konopielkę czytała. Nie znacie nikogo niewierzącego? Myślicie, że automatycznie takim wyrastają rogi i ogon?

Madzia, bedzie dobrze. Inne poglądy na religię nie są problemem - jeśli sami go nie rozdmuchacie.
oj no to madzia moim zdaniem tę ważniejsza połowe masz z głowy :):):)
tak wlasnie.wiec to tez dla mnie jakies zaklamanie.
akurat kwestia dzieci to juz wedlug mojego zdania.nie bedzie mial nic przeciwko wierze katolickiej!i jak juz by doszlo do malzenstwa i narodzin dzieci,to by je wychowywala w wierze katolickiej

mnie najbardziej w tej sytuacji zastanawia co z dziecmi ? czekac az dorosną i same dokonaja wyboru ? troche dziwnie, w końcu żyjemy w państwie katolickim i jak przeskoczyc wszelkie świeta obchodzone hucznie w szkołach, jasełka, robienie łańcuchów, strojenie choinki, wreszcie komunia święta, ciężko

ale moja kumpela jest innej wiary i jej chłopak też, znaleźli wspólne rozwiązanie więc mam nadzieje madzia że i tobie się uda :):)
na googlach jest pełno linków, wpisz sobie "ślub z osobą niewierzącą"

nie sa wierzacy wogóle i dziela sie opłatkiem?dobrze zrozumialam?

Nie przeprasam za bledy
Madzia, tu coś piszą:

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/szukajacym_drogi/slub_z_nieiwerz.html

no wlasnie to jest dziwne, bo po co obchodzic swieta jak sie nie wierzy?oni obchodza normalnie,nawet oplatek jest. w wigilie sie nie widujemy.ja chodze na pasterke itd.on nie.
Madziu, nie brałam takiego ślubu, więc nie znam szczegółów, ale moja przyjaciółka miała taką właśnie ceremonię, więc od tej pory jesli usłyszę, że ktoś taki ślub brał, to zapada mi w pamięć - wiem, że jest zawieranych w ten sposób wiele małżeństw. Idźcie do księdza, porozmawiajcie, on ma obowiązek wszystko wytłumaczyć - oraz udzielić ślubu parafiance z osobą niewierzącą - właśnie po to są te śluby jednostronne.
ostatnio na forum dowiedziałam się że przysięga nie musi by taka jak zawsze, może inna forma ( sa takie bardziej humorystyczne ) byłaby rozwiązaniem
no ale jak by sie czuła panna młoda gdy składa przysiege a on nie?

a jak w takim przypadku spedzacie swieta?

Nie przeprasam za bledy
czy mozesz napisac mi cos wiecej na ten temat?prosze!
chrzest ma,nic wiecej.ja jestem zalamana.bo na poczatku znajomosci mowil mi,ze nie ma problemu,ze on wezmie koscielny.a po 3 latach zmienil zdanie.tzn mowi,ze w kociele moze byc slub, tylko,ze ja bede sobie przysiegac, a on bedzie stal.ale komu ja mam w takim razie przysiegac?ksiedzu?
Jest dla Madzi. Co innego przyszły mąż. To już kwestia własnego sumienia
do góry