Widok

kwestia wiary

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej dziewczyny!mam problem.ja jestem praktykujaca katoliczka, a moj chlopak niewierzący. marzy mi sie slub w kosciele, gdzie tata zaprowadzi mnie do oltarza itp. ale widze, ze nie bedzie latwo. czy wy tez macie podobne problemy?jesli tak, to napiszcie jakie rozwiązanie znalazlyscie!pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madzia, teoretycznie nie ma problemu - weźcie ślub jednostronny (jedna strona wierząca, druga nie).

Praktycznie wygląda to tak, że pewna część księży stroi fochy, albo ma wtedy głębszą kieszeń.

Nie martw się, sprawa jest do załatwienia, ślub wygląda niemal identycznie jak "normalny" (większość nawet nie zauważy, że Twój narzeczony nie składa przysięgi). Znajdź tylko normalnego księdza.
jeżeli ma chrzest i bierzmowanie to tak. Jaśli nie ma musi uzupełnić sakramenty i wtedy może.Ale czy jest sens??
ale myslisz,ze istanieje mozliwosc slubu koscielnego gdy jedna strona jest niewierzaca?
Może być problem - niestety. Co innego, gdyby on był innej wiary, wtedy pozwalają na "podwójny" ślub. Zawsze możecie spróbować, w innym kościele np, żeby nie napaskudzić sobie w swojej parafii. Wtedy będziecie wiedzieć, co o tym księża sądzą.
nie ja nie miałam takiego problemu. Ja i mój mąż jesteśmy wierzący. Ale myślę że gdybym nie była, to nie robiłabym z siebie obłudnicy i nie szłabym do kościoła PRZYSIĘGAĆ przed Bogiem miłości i wierności tylko po to żeby ubrać białą suknię i iść ż Tatą do ołtarza. Dla mie to obłuda i sprzeczność.
do góry