Widok

lepszy fotelik z bazą czy bez?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie, zamierzam kupić fotelik 9-36 kg, czy polecacie te z baza czy bez?i jakie sa dobre w danej kategorii z waszego doswiadczenia?testy widzialam..
dzieki:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co wiem nie ma fotelików w tej grupie wagowej z bazą.
image
image

image
hmm..a to byłby problem z głowy:) dzięki za info.
image
"Bazy do fotelików samochodowych ułatwiają montaż fotela w samochodzie. Z reguły przeznaczone są dla kategorii wagowej 0 – 13kg, ale niekiedy dedykowane są kategorii 9 – 18kg."
Cytat ze str
http://www.autofoteliki.pl/bazy-do-fotelikow-samochodowych,1,84.html
Nawet gdyby były, to wcale nie jest prawdą, że fotelik z bazą jest ZAWSZE bezpieczniejszy, sprawdzaj w testach , zdarzają się foteliki z bazą które mają bardzo mało punktów...
Mi kiedyś koleś w Akpolu (ale nie w Gdyni ani w Gdańsku, w innym mieście) mówił, że nie ma różnicy w testach między fotelikami z bazą i bez, więc mi odradzał zakup z bazą, bo są droższe. To się tyczyło na pewno fotelików Romer, właśnie tych większych niż 0-13. Nie wiem, czy z innymi producentami jest tak samo.
ja mialam fotelik z bazą do 13 kg i uzylam tej bazy 2 razy , wogle nie pasowala nam do auta i fotelik zamias byc stabilny to sie bujal na wszystkie strony, zeby byla w miejscu musialam wykladać fotel kocami zeby byl pod kontem prostym i baza dobrze pasowala.
u nas baza 0-13 to był zbawienny, cudowny wynalazek, który polecam każdemu :-) Ze względu na wygodę i stabilnośc -maxi cosi
Mówię o 0-13

Okładanie kocami dla uzyskania kąta z pewnością pogwałca wszelkie zasady bezpieczeństwa fotelików :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki dziewczyny za odzew:)
image
Również używam bazy Maxi Cosi i także polecam :) Rewelacja jeśli chodzi o łatwość wpinania fotelika, żadnego kombinowania z pasami po prostu wpinasz i już :) Kiedy moja córka wyrośnie z fotelika 0-13kg planuję zakup fotelika 9-18 również pasujący do te bazy także bazę będziemy używać ok 4 lat :)

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo w testach fotelik Maxi Cosi 0-13 kg + baza FamilyFix to ocena 5 w rankingu na fotelik.info :) Fotelik 0-18 to 4 * ADAC :)
image
image

image
jakiś fotelik 9-18 pasuje do tej bazy?
a już wiem, ok, sorry - PEARL ;-)
tylko, ze w foteliku 9-18 czy innym dla ponad rocznego dziecka nie jest to potrzebne, bo i tak fotelika się nie wyciąga. W sytuacji gdy potrzebujemy więcej miejsc w samochodzie i tak trzeba wymontować bazę, więc nie widzę dla takiej bazy dla starszego dziecka żadnych zastosowań.
monia13:
po pierwsze i najważniejsze - bazę trzeba przymierzyć zanim ją się kupi ... I to najlepiej pod okiem fachowca który oceni jak to wszystko jest przymocowane ....

My mamy bazę i wg mnie to znaczna wygoda gdy np wkładamy do samochodu płaczące dziecko - raz dwa i możemy jechać i w czasie jazdy maluch od razu się uspokaja ... A z mocowanie pasami, w czasie pośpiechu, stresu płaczem dziecka itd można się pomylić, coś źle wpiąć. U nas zresztą sam fotelik znacznie bardziej się kiwał bez bazy niż z bazą .
ale ona szuka 9-36 już, wszystkie argumenty w spr bazy dla malucha, którego nosi się w nosidełku popieram w całej rociągłości :-) ale nie dotyczą one starszego dziecka
to było odnośnie wypowiedzi moni - która pisała o 0-13kg

Sama jeszcze nie musiałam wgłębiać się w temat większych fotelików, więc na razie jeszcze nie wiem ....
Miranda tylko akurat Pearl nie zamontujesz inaczej niż z bazą. W przypadku fotelika 9-18 już nie chodzi o wygodę a o bezpieczeństwo.

Jeśli chodzi o przypasowanie bazy jeszcze nie zdarzyło się nam, żeby w jakimś samochodzie ona nie pasowała. Sama montowałam bazę i fachowiec był zbędny wszystko jest proste i nie ma możliwości wpięcia bazy źle.
image
image

image
Miranda fotelików 9-6 z bazami nie ma więc dziewczyna już wie, że takiego nie kupi. 9-18 jest parę ale także nie wiele.
image
image

image
nie ma, bo w tym przedziale baza nie ma zastosowania praktycznego. Bezpieczeństwa baza nie zwiększa ;-) ale też nie zmniejsza jak pokazują wyniki. Dobrze, że Pearl z bazą ma bardzo dobre wyniki testów i można spokojnie dalej używać, ale specjalnie kupować teraz z bazą nie ma po co (dla założycielki wątku).
Nie kwestię bazy teraz trzeba rozpatrywać, tylko tyłem czy przodem, isofix czy pasy i oczywiście wyniki testów.
Mnie foteliki montowane tyłem zupełnie nie przekonują ze względu na dziecko i jego komfort jazdy. Przymierzałam starszą córkę kiedy kupowałam fotelik i zupełnie nie miała gdzie podziać się z nogami. Zimą wszystko co znajduje się na butach będzie lądowało na tapicerce.

Wybrałam fotelik z 4 * ADAC i takie same wyniki mają foteliki montowane przodem.

I nie zgodzę się, że wszystkie foteliki z bazą nie jest bezpieczniejsze
W niektórych fotelikach kwestia bazy to jeden punkt w skali bezpieczeństwa wyżej.
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"W niektórych fotelikach kwestia bazy to jeden punkt w skali bezpieczeństwa wyżej."

W jakich?
Oprócz 0-13
Miranda dlaczego oprócz 0-13kg ?
Baza to baza o niej rozmawiamy nie ważne w jakiej grupie wagowej.
Oczywiście chodziło mi o foteliki 0-13kg :)
Napisałaś ogólnie, że fotelik z bazą nie jest bezpieczniejszy od fotelika bez bazy to Ci odpisałam, że jest akurat taki przykład :)
image
image

image
Agusia:
a nam się zdarzyło - właśnie baza family fix zupełnie nie pasowała ...
Nilka a mogę wiedzieć co nie pasowało przy zamontowaniu bazy? Pytam z czystej ciekawości i jeśli możesz napisz w jakim samochodzie.
image
image

image
w seacie ibiza, o ile dobrze pamiętam te zaczepy izofixu były zbyt głęboko aby to porządnie zamontować, baza easyfix z kolei idealnie pasuje ...
http://www.youtube.com/watch?v=vbSd58fOruM&feature=youtu.be

mało miejsca na nogi to chyba w maluchu ;-) a na tapicerkę są ochraniacze. Trochę kłopot będzie z błotem pewnie, ale ważniejszy kręgosłup szyjny dziecka niż tapicerka jednak;-)
zgadzam się z Mirandą :]

mamy większy i mniejszy samochód ;) fotelik montowany tyłem :) na oparciu fotela jest ochraniacz :) http://allegro.pl/oslona-pokrowiec-ochraniacz-na-fotel-dinsey-i1770980723.html

też uważam, że cały kark(kręgosłup, rdzeń itp.) mojego dziecka jest ważniejszy od brudnej tapicerki :]
Na szczęście każdy ma prawo wyboru :)

Skoro foteliki montowane przodem i tyłem maja takie same oceny bezpieczeństwa nie uważam, że są gorsze.

Jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji o wyborze fotelika więc może i wybiorę fotelik montowany i tak i tak, na pewno nie będzie to fotelik z opcją tylko tyłem bo widziałam w jakiej pozycji było moje 3 letnie dziecko i zdania na ten temat nie zmienię :)

A komentarze typu wolę bezpieczeństwo od brudnej tapicerki pozostawię bez komentarza. Nigdy nie napisałam, że bezpieczeństwo jest dla mnie nie ważne. O błocie w samochodzie napisałam jako jeden z minusów tego fotelika.
Zawsze kupuję foteliki z maksymalna ilością gwiazdek ADAC a to czy jest to fotelik montowany tak czy tak to decyzja należy do mnie.
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a tak z ciekawości :)

jak to wygląda w Szwecji? maja możliwość wyboru fotelika - albo montowanego tyłem albo przodem?

czy nie?

bo wiem, ze tam właśnie stawiają na foteliki montowane tyłem :) ALE czy kupują też te montowane przodem? czy to kraj fotelików montowanych tyłem? :P
Oczywiście, że maja wybór. Nigdzie na świecie nie ma przymusu kupowania fotelika montowanego tyłem.
image
image

image
Czy Szwedzi kupują foteliki montowane przodem do kierunku jazdy? Wystarczy spojrzeć na szwedzkiego ebaya :)
image
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

do góry