Widok

ulewanie "wodą"

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mój synek ma dwa miesiące, na początku dosyć mocno ulewał mlekiem, a tak mniej więcej od dwóch dni w ciągu dnia (nie bezpośrednio po karmieniu)znów nasiliło się ulewanie ale "wodą" karmię go tylko piersią, jeszcze nie przepajam, czy ktos przez to przechodził? powinnam się martwić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
nie wiem czy pomogę, ale może to jest nadmiar śliny, której mały jeszcze nie nadąża połykać. nie wiem, czy juz tak szybko następuje jej produkcja w zwiększonej ilości, ale może to jest właśnie to. czasem dzieci aż się ksztuszą śliną.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mała też tak miała. Ulewała po jedzeniu mlekiem a w międzyczasie właśnie taką wodą. Ja nic z tym konkretnego nie robiłam po prostu dłużej trzymałam ją w pionie, kładłam w łóżeczku wyżej no i na boczku.
powinno samo przejść. Jednak wybrałabym się na twoim miejscu do pediatry bo może okazać się, że maleństwo ma refluks żołądkowy.
Teraz jak mała zaczęła chcieć siadać to znowu zaczęło się ulewanie.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój syn jest wcześniakiem więc jest pod stałą kontrolą lekarza i gdy zaczął ulewać wodą to powiedziano mi że to nic innego jak strawione mleko a mały sobie w ten sposób sam reguluje ile chce mieć w brzuszku. Jeżeli nie jest tego dużo i nie powoduje to spadku masy nie masz się czym martwić. Dzieci same wiedzą ile są w stanie zjeść a reszty się pozbywają. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój Niko do tej pory ulewał bardzo mocno,najpierw duże ilości mleka,a potem właśnie wodą.
Zrobiłam usg w kierunku refluksu i okazało się,że ma refluks.
trzeba dzieciaczka kłaść po kątem,najlepiej żeby miał wysoko materac w łózeczku.
U nas to ulewanie było tak obfite,że kolezanka poleciła mi Nutriton,to jest zagęszczacz do mleczka,pomogło.
Teraz zdarza się ulać mu tylko raz,dwa razy dziennie w małych ilościach.
A byłaś juz na kompleksowym usg?
W budynku Solidarności w Gdańsku robią,w tym na refluks-warto sprawdzić.
Patrz czy dziecko nie traci na wadze,jak przybiera to ok.
Powinno do pół roku przejść.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogólnie refluks(łagodny) jest traktowany jako fizjologia - tak dużo niemowlaków go ma :P

jak to nam różni lekarze mówili - każde dziecko ma prawo ulewać(mieć refluks), pytanie czy z niego skorzysta...

Gabryś też baaardzo ulewał... teraz jest już sporadyczne, chociaż myślałam, że nigdy się nie skończy ;P

u nas akurat Nutriton powodował zaparcia - stosowaliśmy minimalną dawkę tylko kilka dni i przestaliśmy :)

i miał stwierdzony refluks :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ogólnie nie jest tego zbyt dużo jednorazowo, ale często, więc w sumie troszke się zbierze:(
na szczęście mały przybiera na wadze prawidłowo, pójde z malym na USG

dziekuje wszystkim za rady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ta woda to nic innego jak strawione mleko moze przekarmiasz dziecko
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
strawione mleko to serek a nie woda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Serek to ścięte pod wpływem kwasów mleko i serwatka która może być mylona z woda, serek został w brzuszku a serwatka się ulało
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
To najprawdopodobnie refluks.Układaj dziecko w łózeczku w pozycji półpionowej,możesz pod materac położyć poduszkę będzie wyżej uniesiony,w usa są specjalne materace z szelkami i dzieci śpią po jedzeniu prawie pionowo.Moja znajoma sprowadziła takie materace dla bliźniaków, ale już sprzedała.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (20 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

do góry