Widok
longtail internetowy
Dlaczego niektórzy korzystają z Google jak z osobistego asystenta, zadając wprost rozmaite pytania? Trochę czytam na temat tego, jak funkcjonuje wyszukiwarka i jak korzystają z niej ludzie. I całe te frazy longtail wydają mi się mocno wydumane: no bo kto o zdrowych zmysłach pisze np. "gdzie w Gdańsku można dobrze zjeść?" zamiast "restauracje Gdańsk"?!?
1. Guglowa sztuczna inteligencja (a w zasadzie jej twórcy) prą do tego, aby Gugiel odpowiadał na pytania zadane językiem naturalnym. Dla młodszego pokolenia jest to prostsze i bardziej funkcjonalne rozwiązanie niż wyszukiwanie słów kluczowych, które wymaga odziubiny wysiłku intelektualnego.
2. Gugiel, jak wiele innych wyszukiwarek, od początku ich istnienia, nawet bez wykorzystania AI, indeksuje frazy użyte w tekście. Jest zatem szansa (w przypadku podanego naprzykładu nawet bardzo duża), że ktoś juz wcześniej zadał w Necie to pytanie (bądź np. stworzył wpis/artykuł, pod tym tytułem), zatem można prześledzić uzyskane wówczas odpowiedzi. Kwestia tylko ich aktualności.
3. W tym samym naprzykładzie, zapytanie "restauracje gdańsk" przede wszystkim zwróci odnosniki do teleadresowych baz danych typu katalogi firm. Nie jest to informacja, której oczekuje, zadający to pytanie, użytkownik Netu. On chce się nażreć a nie wysyłać mailing ;)
2. Gugiel, jak wiele innych wyszukiwarek, od początku ich istnienia, nawet bez wykorzystania AI, indeksuje frazy użyte w tekście. Jest zatem szansa (w przypadku podanego naprzykładu nawet bardzo duża), że ktoś juz wcześniej zadał w Necie to pytanie (bądź np. stworzył wpis/artykuł, pod tym tytułem), zatem można prześledzić uzyskane wówczas odpowiedzi. Kwestia tylko ich aktualności.
3. W tym samym naprzykładzie, zapytanie "restauracje gdańsk" przede wszystkim zwróci odnosniki do teleadresowych baz danych typu katalogi firm. Nie jest to informacja, której oczekuje, zadający to pytanie, użytkownik Netu. On chce się nażreć a nie wysyłać mailing ;)
Jak zaczynam wpisywać "dlaczego" to w czołówce najpopularniejszych pytań pojawia się: "dlaczego zebry nie mają wrzodów" oraz "dlaczego albatros znakomicie lata". To sa problemy nurtujące naród? Myślę, że to ma związek z e-learningiem albo z jakimś teleturniejem.
Dlaczego Robin Hood? Bo Jaen Michel Jarre..
Dlaczego Robin Hood? Bo Jaen Michel Jarre..
Dzięki za wszystkie wypowiedzi.
I zainteresowanym tematem polecam jeszcze https://www.inseo.pl/frazy-kluczowe-sa-kluczowe-dowiedz-sie-jak-zastawic-skuteczna-siec-na-internautow/ - tam jest sporo ciekawych informacji, choć przedstawionych z nieco innego punktu widzenia.
I zainteresowanym tematem polecam jeszcze https://www.inseo.pl/frazy-kluczowe-sa-kluczowe-dowiedz-sie-jak-zastawic-skuteczna-siec-na-internautow/ - tam jest sporo ciekawych informacji, choć przedstawionych z nieco innego punktu widzenia.