Widok

macierzyński a likwidacja firmy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,
Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie swoją wiedzą.

Załóżmy taką sytuację : firma, w której pracuję jest w likwidacji, a ja w ciąży (dostałam wypowiedzenie umowy o pracę 3-miesięczne). Zdaję sobie sprawę, że moje wypowiedzenie jest skuteczne, (mimo iż jestem w ciąży), bo następuje likwidacja firmy. Dodam,że prowadzę również działalność gospodarczą (opłacam z niej tylko składkę zdrowotną). Po ustaniu stosunku pracy będę musiala opłacać wszystkie składki. Czy w powyższej sytacji po zakończeniu stosunku pracy mogę liczyć na zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego? Czy muszę być na zwolnieniu lekarskim, aby jakiekolwiek pieniądze otrzymać? Jeśli na jakieś pieniądze mogę liczyć, to z czego są one wyliczane? Czy może fakt, że prowadzę działalność gospodarczą przekreśla jakikolwiek zasiłek do czasu porodu? Problem jest chyba dość złożony - bynajmniej dla mnie - i jak dotąd nie udało mi się znaleźć jednej, spójnej i klarownej odpowiedzi .
Jeszcze raz proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
Zosia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hm wydaje mi sie , ze najkorzystniej by było isc teraz na zwolnienie lekarskie , zamknąć dzialalnośc i wtedy macierzyński zapłaci ZUS - w innym przypadku możwe byc problem ...ale zaznaczę , że tak mi się tylko zdaje . Chyba jak masz działalnośc gosp. to ZUS macierzyńskiego nie daje - wiem , ze tak było ale może coś się zmieniło ??
na działalności jest zasiłek macierzyński
najprościej zamknąć działalność, po likwidacji firmy kobieta w ciąży dostaje od zus zasiłek wysokości zasiłku macierzyńskiego a potem zasiłek macierzyński. Moim zdaniem nawet nie musisz być wtedy na chorobowym.
Tu masz info: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Nawet jak Ciebie zwolnią na zasiłku macierzyńskim z powodu likwidacji to i tak zus przejmuje płatności. Przerabiałam to w zeszłym roku :)

Jeżeli jednak chcesz zostawić działalność to lepiej zadzwoń do zus i sie spytaj jak to wygląda.
Wydaje mi się że mając działalność to wtedy chyba lepiej pójść na chorobowe. Wysokość chorobowego i macierzyńskiego zależy od tego jak wysokie składki opłacałaś.

Zespół https://biegly-skarbowy.pl/ zaimponował nam swoją wiedzą i umiejętnością dostosowania się do zmieniających się wymagań rynku. Ich elastyczność i efektywność są niezrównane

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry