Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)
no wlasnie mowia ze podczas karmienia: wszystko ale z glowa :-)
znalazlam taka liste
PRODUKTY NIEWSKAZANE
OWOCE
cytrusy2(gó..e pomarańcze)
...
rozwiń
no wlasnie mowia ze podczas karmienia: wszystko ale z glowa :-)
znalazlam taka liste
PRODUKTY NIEWSKAZANE
OWOCE
cytrusy2(gó..e pomarańcze)
pestkowce1 (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)
truskawki2, maliny2, jagody2, poziomki2
gruszki1
kiwi
PIECZYWO
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku
uczulenia na gluten i celiaklii
MIĂSO I WĂDLINY
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
cielĂŞcina, wołowina
baranina
zupy gotowane na kościach
podroby (parówki, pasztety, konserwy)
RYBY I JAJKA
wĂŞdzone1, smażone1 i marynowane1
owoce morza 2
PRODUKTY MLECZNE
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
mleko w czystej postaci,
sery pleśniowe, śmietana
WARZYWA
kapusta1, kalafior1
groch1, bób1, fasola1
cebula1, czosnek1 ( ponadto zmieniają smak mleka)
nowalijki1
kukurydza z puszki1
papryka1
chrzan1
soja przy skazie białkowej bardzo uważać !
PRZYPRAWY I DODATKI
ostre przyprawy: papryka1 chili1, pieprz1, kurkuma,
aspartam2, benzoesan sodu2, wzmacniacze smaku,
musztarda1, chrzan, ketchup, ocet1
orzechy2
kakao2, czekolada2
kawa i mocna herbata parzona ponad 5 mituty
1 - produkty mogące wywołać kolkĂŞ, wzdymające
2 - produkty mogące wywołać uczulenie
UWAGA Każdy produkt może spowodować reakcjĂŞ alergiczną u dziecka. W
przypadku podejrzenia alergii należy wyeliminować wszystkie produkty
pochodzące od krowy ( w tym miĂŞso i masło), surowe owoce i warzywa, sojĂŞ,
przyprawy i dodatki, jajka, kupne soki owocowe, białe pieczywo. Nie pić
herbaty owocowej ani mieszanek ziołowych. Należy bacznie czytać etykietki na
produktach. Uzupełnienie wapnia i witamin rozpocząć po konsultacji z
lekarzem. Koperek i anyżek jako ziółka przeciw-kolkowe stosować z wielkim
umiarem.
PRODUKTY ZALECANE
OWOCE
jabłka ( lepiej obrane)
banany ( umyte przed obraniem)
rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii
kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)
PIECZYWO
Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.
PRODUKTY ZBOÂŻOWE
wszelkie kasze
ryż
makarony - uwaga na jajka !!
MIĂSO I WĂDLINY
drób ( indyk, kurczak)
królik
wieprzowina chuda
miĂŞso gotowane lub duszone
RYBY I JAJKA
ryby najlepiej gotowane 1 raz w tyg.
jajka gotowane 1 - 2 w tyg.
zamiennie 1 jajko kurze = 5 jajek przepiórczych
PRODUKTY MLECZNE
jogurty w tym owocowe
kefiry, maślanka
żółty i biały ser
WARZYWA
ziemniaki
marchew, buraki
pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw
koperek
soja przy skazie białkowej bardzo uważać !
sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki
TÂŁUSZCZE
oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
masło
PRZYPRAWY I DODATKI
sól
majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,
cukier
zobacz wątek