Odpowiadasz na:

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (17)

no wlasnie mowia ze podczas karmienia: wszystko ale z glowa :-)

znalazlam taka liste
PRODUKTY NIEWSKAZANE

OWOCE
 cytrusy2(gó..e pomarańcze)
... rozwiń

no wlasnie mowia ze podczas karmienia: wszystko ale z glowa :-)

znalazlam taka liste
PRODUKTY NIEWSKAZANE

OWOCE
 cytrusy2(gó..e pomarańcze)
 pestkowce1 (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)
 truskawki2, maliny2, jagody2, poziomki2
 gruszki1
 kiwi

PIECZYWO
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku
uczulenia na gluten i celiaklii

MIÊSO I WÊDLINY
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
 cielĂŞcina, wołowina
 baranina
 zupy gotowane na kościach
 podroby (parówki, pasztety, konserwy)
RYBY I JAJKA
 wĂŞdzone1, smażone1 i marynowane1
 owoce morza 2
PRODUKTY MLECZNE
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
 mleko w czystej postaci,
 sery pleśniowe, śmietana
WARZYWA
 kapusta1, kalafior1
 groch1, bób1, fasola1
 cebula1, czosnek1 ( ponadto zmieniają smak mleka)
 nowalijki1
 kukurydza z puszki1
 papryka1
 chrzan1
 soja przy skazie białkowej bardzo uważać !

PRZYPRAWY I DODATKI
 ostre przyprawy: papryka1 chili1, pieprz1, kurkuma,
 aspartam2, benzoesan sodu2, wzmacniacze smaku,
 musztarda1, chrzan, ketchup, ocet1
 orzechy2
 kakao2, czekolada2
 kawa i mocna herbata parzona ponad 5 mituty

1 - produkty mogące wywołać kolkĂŞ, wzdymające
2 - produkty mogące wywołać uczulenie

UWAGA Każdy produkt może spowodować reakcjĂŞ alergiczną u dziecka. W
przypadku podejrzenia alergii należy wyeliminować wszystkie produkty
pochodzące od krowy ( w tym miĂŞso i masło), surowe owoce i warzywa, sojĂŞ,
przyprawy i dodatki, jajka, kupne soki owocowe, białe pieczywo. Nie pić
herbaty owocowej ani mieszanek ziołowych. Należy bacznie czytać etykietki na
produktach. Uzupełnienie wapnia i witamin rozpocząć po konsultacji z
lekarzem. Koperek i anyżek jako ziółka przeciw-kolkowe stosować z wielkim
umiarem.

PRODUKTY ZALECANE

OWOCE
 jabłka ( lepiej obrane)
 banany ( umyte przed obraniem)
 rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii
 kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)
PIECZYWO
Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.
PRODUKTY ZBOÂŻOWE
 wszelkie kasze
 ryż
 makarony - uwaga na jajka !!
MIÊSO I WÊDLINY
 drób ( indyk, kurczak)
 królik
 wieprzowina chuda
 miĂŞso gotowane lub duszone
RYBY I JAJKA
 ryby najlepiej gotowane 1 raz w tyg.
 jajka gotowane 1 - 2 w tyg.
 zamiennie 1 jajko kurze = 5 jajek przepiórczych
PRODUKTY MLECZNE
 jogurty w tym owocowe
 kefiry, maślanka
 żółty i biały ser
WARZYWA
 ziemniaki
 marchew, buraki
 pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw
 koperek
 soja przy skazie białkowej bardzo uważać !
 sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki
TÂŁUSZCZE
 oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
 masło
PRZYPRAWY I DODATKI
 sól
 majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,
 cukier

zobacz wątek
11 lat temu
perfectangel

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry