Widok

mamy lipcowo-sierpniowe 2017

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej czy ktoś do mnie dołączy?

W sobotę zrobiłam test i wyszły II grube krechy.

Wczoraj byłam u gina. Pęcherzyk ma 9 mm, jest ciałko żółte. Ciąża starsza niż wychodzi z OM.
Według OM to 4 tydz 2 dz a wg gina 5 tydz. Termin na ok połowę lipca :)
Następna wizyta za 22.11.

Wiem że na sierpniówki jest za wcześnie ale od razu założyłam już podwójny wątek :)
zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć Dziewczyny!
Dołączam do Was z terminem na 25.08. To moja druga ciąża, pierwszą przenosiłam do ostatniego dnia 42. tygodnia, a młody ważył ponad 4 kg (poród SN, Redłowo). Mam szczerą nadzieję, że tym razem urodzę nieco przed terminem dla odmiany :D
W pierwszej ciąży pracowałam do 9tego miesiąca, liczę, że i tym razem zdrowie pozwoli. Nie mam żadnych objawów poza bólami pleców, ale te są bardzo uciążliwe, i zapewne tak jak ostatnio będą się niestety nasilać. Taka uroda najwyraźniej :/
Mam nadzieję, że Wasze samopoczucie w porządku, pomimo brzydkiej aury na dworze ;)

Hej dziewczyny.
Czytam Was, czytam więc chyba tez dołączę. Termin mam na 29.08. Ciaza obecnie lekko zagrożona więc od początku jestem na zwolnieniu i staram się leżeć jak najwiecej biorę luteine i d*phaston. W sierpniu poprzednia ciążę poronilam. Mam już synka który w kwietniu będzie miał 4 lata.
Mara Jade pamiętam Cię z wątku mamuś marcowo-kwietniowych 2013 :)

Hej, ja już po usg wszystko ok z maluszkiem :) jest nawet trochę większy niz wskazuje na to data z OM, jeszcze czekam na wyniki testu Pappa. Troszkę się martwię tym ,że maluch nie specjalnie się ruszał na tym usg, nawet kaszel go nie zbudził, Pani doktor stwierdziła ,że nie ma się czym martwić bo to tylko 10 minut z całego dnia i widywała nie raz takie leniuszki :)

Oj nie zalogowałam się przed wpisem, a później juz nie można edytować wspisu

Wczoraj czulam pierwsze ruchy maluszka :-) mimo ze to moja 2 ciaza to i tak mnie to bardzo wzruszylo, a corcia dotykala mojego brzucha i witala sie z dzidzia :-D

Kurcze juz? Super. To w ktorym tygodniu sie czuje ruchy? Ja w pierwszej ciazy jestem wiec nie moge sie tego doczekac :)

Powiedzcie mi dziewczyny czy usg prenatalne i test pappa trzeba zrobic tego samego dnia? To by oznaczalo ze w ciagu tygodnia trzeba isc 2 razy do lekarza raz na usg a pozniej za kilka dni z wynikami pappa. Chyba ze cos zle rozumiem...

tak, tego samego najpierw mierzy sie dziecko na usg, pózniej pielegniarka robi wywiad z Toba ( waga, czy palisz, poronienia,choroby itd) i na koniec pobiera Ci krew do badania i z tych trzech danych po około tygodniu dostajesz wyniki testu Pappa

Jesli chodzi o ruchy to roznie, w 1 ciazy troche pozniej ok 16-17. Ja czulam w 13 ale bylam bardzo chuda to dlatego. W drugiej wczesniej bo 12-14 juz czuc. Fajne uczucie, najpierw babelki w samym dole brzucha a potem pulsowanie takie ze widac bylo golym okiem jak brzuch odstaje :-)

Można oddać krew później. Ja robiłam rano krew a wieczorem usg tylko donosilam wydruk usg do laboratorium bo myslalam ze trzeba tego samego dnia, lekarz mi uświadomił że mogłam następnego dnia oddać krew od razu z wydrukiem.

Chciałam Was dziewczyny zapytać, wiem że to jeszcze za wcześnie, ale może macie jakąś listę rzeczy, które trzeba kupić przed narodzeniem dzidziusia? Taką w punktach wymienione co kupić (np. łóżeczko, pajacyki, pampersy itd.) tak, żeby można było skreślać co już mam. Jestem w pierwszej ciąży i nie bardzo jestem w stanie ogarnąć to wszystko... Tak samo fajna by była lista dla ciężarnej mamy co jest potrzebne mi po porodzie i też co spakować do torby do szpitala dla mnie a co dla dzidziusia. Jakbyście miały jakiegoś linka do takiej listy albo same ją sobie stworzyły to podzielcie się :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczyny😊. Mam na imię Natalia jestem z Wrzeszcza, termin porodu na 8 lipca, ostatnio na usg dowiedziałam się że najprawdopodobniej będziemy razem z chłopakiem mieli dziewczynkę. To moja pierwsza ciąża.

Moja też pierwsza ciąża :) ile masz lat? Ja ostatnio pobrałam na telefon aplikacje wyprawka dla noworodka i tam jest lista co wziąść dla dziecka i dla siebie do szpitala. ;)

Rozpisałyście się. :)
Test pappa podobno najlepiej tego samego dnia. Ja pobierałam w tej samej przychodni, w której usg robiłam (same wyniki robiła invicta) i nie musiałam jechać drugi raz, bo pani dr miała dostęp do moich wyników online. Właśnie wczoraj odebrałam ostateczne wyniki i wszystkie ryzyka niskie. :)
W poprzedniej ciąży na tym etapie już czułam ruchy dziecka (16tc), a teraz ciągle nie, może dlatego, że wtedy byłam szczuplejsza.
Ygrex takie listy można znaleźć na praktycznie każdym portalu rodzicielskim, ale moim zdaniem mają tam masę niepotrzebnych rzeczy. Sama za pierwszym razem byłam skołowana i kupiłam kilka rzeczy, które zupełnie się nie przydały. Dlatego proponuję, jeśli chcecie, stworzenie takiej listy wspólnie i każda niepierworódka będzie mogła doradzić co jej się przydało a co nie. :) Co jest potrzebne do szpitala zależy chyba też trochę od tego gdzie chcesz rodzić i co zapewniają w szpitalu.

Ygrex podaj maila to wysle Ci moja liste

W sumie to skopiuje z worda i wrzucr tu. Faktycznie bedzie mozna zrobic co do tego jakies uwagi ;-)

Znalazłam moją starą listę i zmodyfikowałam, więc wrzucam :) Dopiszcie, jeśli o czymś zapomniałam.

1) wózek (plus folia przeciwdeszczowa, parasolka, itp.)
2) łóżeczko
3) materac
4) przewijak
5) wanienka
6) poduszka klin (u nas się sprawdziła ze względu na ulewanie)
7) kołderka
8) ochraniacz

9) szczoteczka do włosów
10) nożyczki dla niemowląt
11) termometr bezdotykowy (jeśli ktoś nie ma)
12) butelka antykolkowa (mam zamiar karmić piersią, więc jeśli ktoś chce karmić mm to będzie miał trochę inne pozycje na liście)
13) woreczki do mrożenia mleka
14) nakładki do karmienia
15) frida/katarek
16) smoczek

16) Linomag
17) Sudocream
18) krem przeciwsłoneczny
19) Octenisept
20) płyn do kąpieli
21) maść z lanoliny
22) pieluszki rozm. 1
23) chusteczki nawilżane
24) podkłady jednorazowe do przewijania
25) podkłady poporodowe
26) majtki jednorazowe
27) płatki higieniczne duże
28) wit. K + D
29) stanik do karmienia 2-3
30) wkładki laktacyjne
31) herbatka laktacyjna (polecam tę: http://www.hbflos.pl/index.php?id=70)

32) pościel 2-3 komplety
33) ręcznik kąpielowy z kapturem 2-3
34) pieluchy flanelowe 5
35) pieluchy tetrowe 5
36) kocyk 2

37) body z krótkim rękawem (najlepiej kopertowe na początek) 5
38) body z długim rękawem 3
39) body bez rękawów 3
40) pajacyki 5
41) bluza 2
42) śpioszki 5
43) skarpetki 5
44) czapeczka wiązana 2
45) niedrapki 1

Torba do porodu
1) koszula do porodu
2) szlafrok
3) klapki
4) klapki pod prysznic
5) skarpetki
6) telefon
7) chusteczki higieniczne
8) dokumenty: dowód os., ostatnie wyniki badań, karta ciąży, zaświadczenie o gr. krwi
9) ręcznik (ja mogłam iść pod prysznic)
10) pieluszka jednorazowa
11) czapeczka
12) niedrapki
13) body
14) śpioszki
15) kocyk

Torba po porodzie
1) koszula do karmienia 2
2) stanik do karmienia
3) wkładki laktacyjne
4) podkłady poporodowe
5) podkłady do przewijania
6) majtki jednorazowe
7) kosmetyki i szczoteczka do zębów
8) szczotka do włosów
9) nakładki laktacyjne
10) lanolina
11) ładowarka
12) woda
13) coś do jedzenia
14) talerz, kubek i sztućce
15) kółko do siedzenia
16) paczka pieluch rozm. 1
17) paczka chusteczek nawilżanych
18) kocyk
19) body 3
20) pajacyki/śpioszki 3
21) skarpetki
22) linomag
23) pieluszka tetrowa
24) pieluszka flanelowa
25) drugi ręcznik
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super, dziekuje wlasnie o cos takiego mi chodzilo :) jesli cos wam jeszcze przychodzi do glowy doswiadczone mamusie to piszcie :)

Mam pytanie to wasze pierwsze ciążę? Jak nie to w którym miesiącu na usg było 100% potwierdzenie płuci ?

DO KUPIENIA

wózek i fotelik (folia i parasolka)
wanienka
przewijak
pościel i 2-3 poszewki
prześcieradło
ochraniacz do łóżeczka
folia ochronna na materac
kocyki
rożek
ręczniki
nakładki na piersi

Kosmetyki:
mydło
oliwka
krem
puder
szampon
plyn do kąpieli
miękka szczoteczka do włosów
nożyczki i obcinacz
waciki
gaziki sterylne i niesterylne
patyczki do uszu
termometr do wody
chusteczki nawilżane
gumowa gruszka
sudocrem
sól fizjologiczna
proszek i płyn do prania
pampersy
woda morska

Ciuszki:

body
kaftaniki            ok 12 sztuk
pajacyki            3 komplety
śpiochy             3-4 sztuki
czapeczki           2 cienkie, 1 ciepła
rękawiczki          2-3 pary
skarpetki            2-3 pary              
śliniaki              4 sztuki
sweterek/bluza      2 sztuki
miękki szalik lub chustka
kombinezon
pieluszki bawełniane, flanelowe lub tetrowe ok 10 sztuk

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry