Widok

mieszkam tu

Drodzy, być może przyszli mieszkańcy. Mieszkam w Młodym Straszynie od tygodnia, wiele rzeczy jest bardzo okey, ale przestrzegam przed: kotłownie sprzedali najdroższemu operatorowi jaki może być "PEC", ogródki mają takie skosy w dół, że dzieci to raczej biegac po nim nie mogą, wilgoć jest wszędzie, zwłaszcza piętra wyższe:/, jak juz kupisz mieszkanie to potem szanowna Pani Magda ma wszystko w głębokim poważaniu, okna i parapety porysowane ( ale oczywiście nie w każdym mieszkanku:)) o administracji nie wspomnę, developer za nas wybrał i to jest jakaś katorga ( administracja BIMON) po za tym, żeby nie było że jestem nakręcona tylko negatywnie: ciszaaaaaa, nieziemskie widoki wieczorkiem, ale i za dnia też, czysto, drzwi wejściowe bardzo solidne, ramy okienne szare, co nadaje uroku:), w trakcie remontów podpieli nas pod prąd budowlany także spora oszczędność :P, plac zabaw, miejsca parkingowe, rewelacyjne wykonanie klatek schodowych.
Życze powodzenia w zdobywaniu kredytów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tanio to znaczy ile za kuchnie w mieszkaniu 37 m,jestem zainteresowana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy Wasze mieszkania mają inny metraż niż w umowie?
Czy musicie dopłacać za większy?
Kiedy się dowiemy jaki metraż ma nasze mieszkanie?
kk daj namiary do pana ktory robi KUCHNIE i do pana od ODBIOROW na ancia5807@wp.pl zgory dziekuje
musza zwrócic 0.001 od wartosci mieszkania za każdy dzien opóźnienia
wiec to sa groszowe sprawy ale zawsze cos...
nam zrocą sie dwie wizyty inzyniera ktory odbieral mieszkanie.
własnie gdyby ktos chcial siwetnego fachowca to dajcie znac dam namiar :-)
mam tez namiar na faceta ktory robi tanio super kuchnie w bloku 1 i 2 robil juz paru osobom i wsyzcy zadowoleniu.
a co z karą za niedotrzymanie terminu odbióru?...kara jest a akcie notarialnym
w piśmie które otrzymaliśmy odnośnie 4 jest jasno napisane, że po 15 grudnia będzie można wejść w celach wykończeniowych...
Witam

Jestem z 5, jeśli odbierzecie mieszkanie w połowie grudnia to na pewno, bez pozwolenia do użytkowania. Ale mieszkanie będzie można spokojnie wykańczać. Koleżanka jest zainteresowana kupnem mieszkania w 4 i termin oddania został jej podany od razu na połowę grudnia.
hej dostałam pismo,że odbiór 4 po 15 grudnia i nic więcej,ktoś jeszcze dostał takie coś.. z pozwoleniem na użytkowanie
a nie musza byc odebrane wszytkie mieszkania?
dziękuję za odpowiedź:)
Tak, dwa tygodnie. Pewnie trzeba założyć nieco więcej czasu, żeby później się nie denerwować. Komisja musi odebrać budynek np. kominiarz, hydraulik. Trzeba ich poumawiać, a to schodzi. Tak przynajmniej zrozumiałam.
A dowiedziałaś się może ile się czeka na pozowlenie na użytkowanie??
Ja też taką informację dzisiaj otrzymałam. 14 listopada odbiór bez pozwolenia na użytkowanie. Pozdrawiam
Co do odbiorów 14,11 bez użytkowania, taką informację dostałam wczoraj w biurze sprzedaży. Że tak ma najprawdopodobniej być... wydaje mi się że już tak mało czasu zostało, że powinni konkrety już znać, a nie owijać.... a dostaliście już jakieś oficjalne pismo dotyczące odbiorów?
No mi tez powiedziano, ze maja na to czas ok 6 m-cy... Z tym, ze mialam ogromna nadzieje, ze moze sie pospiesza i zaczna procedure wczesniej, a nie beda czekac do ostatniej chwili...

Tak wiec czeka nas wyzsza rata kredytu, a oprocz tego, dopoki nie mamy aktow not to nie mozemy wybrac nowego zarzadcy, co znaczy jedynie tyle, ze nasze czynsze beda tak absurdalnie wysokie jak w bud. 1 i 2. Wyzsza rata+bajonski czynsz= zyc nie umierac :-)
Witam ponownie

Mam ten sam problem z kredytem czyli ubezpieczenie i wyższa rata. Jak dopytywałam się w biurze sprzedaży to developer ma czas na podpisanie aktu notarialnego do maja przyszłego roku, a co za tym idzie poczekamy na wpisy do księgi wieczystej.
Szczerze mowiac, to wysztko mi sie juz pomieszalo :) Masakra jakas. mam nadzieje, ze w praktyce wszystko okaze sie pozytwyne, bo jak na razie to mam wiecej watpliwosci po przeczytaniu wszystkich postow niz radosci z tego, ze juz wkrotce zostane mieszkanka Młodego Straszyna...
na sasiednim watku, poruszony zostal temat odbiorow.
I tu tez wychodzi sprzecznosc w stosunku do tego co zapisane jest w umowie, mianowicie jeden z forumowiczow napisal, ze podobno 14.11 to termin odbioru jednak bez mozliwosci uzytkowania, a jedynie do celow wykonczeniowych. Czy ktos ma jakas wiedze na ten temat ?
Skoro to faktycznie prawda, to znacznie opozni to podpisywanie aktow notarialnych a co za tym idzie wpisow do ksiegi wieczytsej. Byloby mi to moze bez roznicy, gdyby nie fakt, ze bank do momentu wpisu do ksiegi pobiera od mojego kredytu ubezpieczenie, a wychodzi mnie ono ponad 300zm za m-c, to nie malo... Tak wiec mam nadzieje, ze tym odbiorem to tylko mrzonki, bo normalnie niedlugo od nadmiaru tych malo fajnych informacji zwariuje :-)

Pozdrawiam
Dopytywałam się w biurze sprzedaży, czy na pewno odbiory będą w terminie, dostałam potwierdzenie, że tak. Ale wcześniej też tak mówiono. Również mam nadzieję, że został tak krótki termin do odbioru, że już chyba nie zdążą wysłać pisma ze zmianą daty. Termin oddania budynku przez podwykonawców to 11 listopada więc może warto się przejechać jedenastego popołudniu i sprawdzić jak wyglądają balkony.
Z czynszami to nawet bardzo gruba przesada, ale przecież to od nas będzie zależało, kto zarządza budynkiem. Kupując mieszkanie patrzałam również na finanse związane z późniejszymi opłatami. Miało to zupełnie inaczej wyglądać niż to jakie kwoty są wymieniane na forum. Pozdrawiam
Wielkie dzieki za odp. Szczerze powiem, ze jak dla mnie kwota troche bajonska. Mam rodzine, ktora mieszka w Gdansku na Orunii na nowym osiedlu i rachunki, z woda, ze smieciami i innymi remonotwymi funduszami oprocz pradu wynosza ich srednio 500zl miesiecznie.
a jakby nie patrzec z Orunii do centrum Gdanska jest 5 min, Straszyn w porownaniu do tego osiedla to wioska :-(
pierwotnie za 64 m2 był rachunek 700 zł, teraz zmniejszyło się do 400 zł - bez wody, śmieci, bez prądu.... więc jeśli nikt nie zrobi porządku z administratorem, z opłatami za gaz to czynsze będą właśnie w granicy 700 zł za te 64 m2....
do góry