Widok
Co nam po prądzie budowlanym którego prawie ciągle nie ma. Zawsze kiedy przyjeżdżam choćby na chwile to w gniazdkach, oświetleniu brak prądu. Jestem za złożeniem zbiorowego pisma do MB o nie wywiązanie się z umowy powołując się własnie na to co dokładnie sami napisali i my wywiązaliśmy się z każdego punktu. Nie wiem jak wy ale na moje płacić za prąd budowlany z którego korzystają wszyscy, a was nawet nie ma w domu (mimo, że macie klucze) to chyba jest jakiś żart. Powinniśmy zrobić jakieś spotkanie i zapoznać się z przepisami i napisać pismo o odszkodowania.
to czy zaczął za późno załatwiać sprawy z energią czy nie to nie ma znaczenia. dla nas liczy się to co miało być zrobione według umowy. ciekawa jestem kiedy będą w końcu te podłączenia. w takim tępie jaki MB załatwia sprawy to można i do lata czekać, ale miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle. w każdym bądź razie na pewno nie podpisze odbioru jak MB się z niej nie wywiąże. Tylko niech nikt nie da się zwieść na obiecanki MB, że prąd podłączą tego czy innego dnia. Wszystko brać na piśmie, no i jak pisałam złożyć pismo o niedotrzymanie warunków umowy (odszkodowanie).
Wiem że podobna sprawa z prądem była na osiedlu Fenikowskiego w Wejherowie, tam Orlex tez nie mógl dogadac się z Energą. Sprawa byla dosyc głośna bo widzialam materila na ten temat bodajże w tvn i jakims radiu. Raczej skłanialabym się to wina Energi, przeciez MBowi nie jest na rekę płacic za prąd który my zuzywamy w coraz większych ilosciach, coraz więcej ludzi widac na osiedlu, prawie każde mieszkanie jest wykańczne a parę rodzin juz mieszka. Takie jest moje odczucie, no ale jesli MB zaczął za późno ałatwiać sprawy związane z energia elektr. to niech placą teraz za swoje błędy.
jedyne co można zrobić w tej sytuacji to jak najszybciej złożyć pismo do MB o odszkodowanie. szukanie winowajcy w tym wypadku jakoś nie ma zbytnio znaczenia. istotnym faktem jest to, iż MB nie wywiązał się z umowy, a dlaczego tak się stało to pewnie i tak do końca się nie dowiemy. Niech teraz MB płaci.
Dzisiaj dzwoniłem do Energi i uzyskałem informację, która się nikomu nie spodoba. Najprawdopodobniej prąd będzie dopiero na wiosnę 2012 roku... Spowodowane jest to tym, że trzeba zbudować sieć średniego napięcia oraz stację transformatorową. Rzekomo wina nie leży ani po stronie MB ani Energii bo załatwienie przyłączy i innych spraw trwa kilkanaście miesięcy. Co za tym idzie do wiosny nie będzie pozwolenia na użytkowanie a co za tym idzie nie będzie można się zameldować oraz będzie tylko prąd budowlany...
nie bedzie to zapewne miła wiadomość dla sąsiadów, że nie ma znaczenia czy budynek dostał pozwolenie na uzytkowanie czy nie, zgodnie z prawem wpólnoty mieszkaniowej na mocy której pokrywa się koszty związane z uzytkowaniem lokali i części wspólnych nieruchomości. tzn. że jeżeli korzysta się z prądu, wody, śmieci,ogrzewania (gaz) oświetlenia na osiedlu itd to jest oczywistym, że koszty należy opłacić, które to ponoszą lokatorzy.
aby deweloper mógł otrzymać pozwolenie na użytkowanie to musi: "Do wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:
- oryginał dziennika budowy,
- oświadczenie kierownika budowy: o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;
- oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania;
-protokoły badań i sprawdzeń;
i-nwentaryzację geodezyjną powykonawczą;
-potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy
-kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku
A bo Pani Justyna powiedziała, mówić można dużo, ale trzeba też znać się na prawie i każdy jako właściciel mieszkania powinien to zrobić przed zakupem mieszkania i przed odbiorem jeśli nie posiada wykształcenia prawnego a nie tylko klepać głupoty, a bo to powiedzieli czy tamto. same ploty tylko, potem ktoś dopowie , przekręci i jest burza. a jak ktoś tak bardzo się gorączkuje to nich może zaznajomi się z artykułami prawnymi chociaż czytając na stronach prawnych w internecie albo pójdzie do prawnika. trzeba było myśleć wcześniej sąsiedzi zanim odebraliście mieszkania i nie było by naprawdę problemu. przykro mi, że akurat na was tak trafiło i zapewne nie na was pierwszych, ale takie jest życie czasami za błędy w życiu się słono płaci tym bardziej gdy doskwiera niewiedza o pewnych ważnych kwestiach. życzę powodzenia!! oby jak najszybciej MB wywiązał się ze swoich zobowiązań bo naprawdę przyznam, że jest to kpina, ale jego świadomość o waszej niewiedzy tylko im pomogła i teraz to wykorzystuje. przykro mi.
- oryginał dziennika budowy,
- oświadczenie kierownika budowy: o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;
- oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania;
-protokoły badań i sprawdzeń;
i-nwentaryzację geodezyjną powykonawczą;
-potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy
-kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku
A bo Pani Justyna powiedziała, mówić można dużo, ale trzeba też znać się na prawie i każdy jako właściciel mieszkania powinien to zrobić przed zakupem mieszkania i przed odbiorem jeśli nie posiada wykształcenia prawnego a nie tylko klepać głupoty, a bo to powiedzieli czy tamto. same ploty tylko, potem ktoś dopowie , przekręci i jest burza. a jak ktoś tak bardzo się gorączkuje to nich może zaznajomi się z artykułami prawnymi chociaż czytając na stronach prawnych w internecie albo pójdzie do prawnika. trzeba było myśleć wcześniej sąsiedzi zanim odebraliście mieszkania i nie było by naprawdę problemu. przykro mi, że akurat na was tak trafiło i zapewne nie na was pierwszych, ale takie jest życie czasami za błędy w życiu się słono płaci tym bardziej gdy doskwiera niewiedza o pewnych ważnych kwestiach. życzę powodzenia!! oby jak najszybciej MB wywiązał się ze swoich zobowiązań bo naprawdę przyznam, że jest to kpina, ale jego świadomość o waszej niewiedzy tylko im pomogła i teraz to wykorzystuje. przykro mi.