Re: Co dziś na obiad? cz.30 - wiosenna:-)
Proszę bardzo... :)
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać odrobinę mleka żeby nie przywierała. Laskę wanilii przeciąć, wydłubać ziarenka i dodać do czekolady. śmietankę...
rozwiń
Proszę bardzo... :)
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać odrobinę mleka żeby nie przywierała. Laskę wanilii przeciąć, wydłubać ziarenka i dodać do czekolady. śmietankę 30% ubić na sztywno. Czekoladę przestudzić, w osobnej miseczce zmieszać łyżkę czekolady i łyżkę śmietany, dodać do śmietany i szybko ubijać trzepaczką. potem dodawać powoli czekoladę do śmietany ciągle ubijając. można także w tym momencie dodać przestudzoną żelatynę, wtedy po zastygnięciu faktycznie będzie forma treściwego musu natomiast ja żelatyny unikam i uzyskuję konsystencję takiej pianki :) przełożyć do pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po wyjęciu posypać pokruszonymi pistacjami (świetnie się komponują!!!) :)
zobacz wątek
11 lat temu
~ciachozkremem