Widok

nadżerka a kolejna ciąża?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam już jedno dziecko (2 letnie) i na początku ciąży okazało się że mam nadżerkę ale, lekarz kazał się tym nie przejmować. Na wizycie kontrolnej po porodzie nie dostałam żadnego wskazania że mam coś z tym zrobić. Teraz jak byłam u innego gina to okazało się że nadżerkę mam wielkości 5 zł a że chcę pod koniec roku starać się o kolejne dziecko lekarz stwierdził żeby na razie tego nie ruszać i "naprawić się" po drugim dziecku. Cytologia póki co jest ok. Zastanawiam się na ile taka nadżerka zagraża w czasie ciąży, co jest mniejszym złem zreperowanie jej przed ciążą czy po? Czy któraś z Was miała podobnie i czekała z usunięciem nadżerki aż zakończy plany rozrodcze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na nfz cytologia przysługuje raz na 3 lata, więc chyba za rzadko...
Program badania szyjki macicy skierowany jest do kobiet w wieku od 25 do 59 lat, (przy określaniu wieku pod uwagę brany jest rok urodzenia) ubezpieczonych, zamieszkałych na terenie Polski, które nie uczestniczyły w programie profilaktyki raka szyjki macicy w ciągu ostatnich 36 miesięcy, lub otrzymały pisemne wskazanie do następnego badania za 12 miesięcy.
oj no to faktycznie rzadko jak co 3 lata, no ale trudno najwyżej się zapłaci, lepiej się częściej kontrolować.... a Wy dziewczyny macie jakieś zalecenia jak często robić cytologię ze względu na nadżerkę?
Ja po III gr mam wskazania do robienia co 12 miesięcy
mi lekarz robi na każdej wizycie, czyli co pół roku, oczywiście nie jest to nfz
ja mam II grupę i co 3 lata niby ok. Wypada mi w wakacje i wtedy pójdę. Wcześniej chodziłam prywatnie teraz już nie mam abonamentu to jak mi przyślą to zaproszenie się wybiorę. Co roku przysyłają.
do góry