Widok
nauki przedmałżeńskie, a kurs przedmałżenski
Witam
Mam do was pytanko dziewczyny. Czy któraś mogłybyście mi wytłumaczyć czy jest jakaś różnica między kursem, a naukami przedmałżeńskimi? Chodzi o to że ja mam zaświadczenie z liceum o odbytych kursach, a narzeczony nie. Czy teraz możemy razem zrobić nauki i będzie ok, czy on musi zrobić jeszcze dodatkowe ten kurs? no i ewentualnie gdzie są takie kursy organizowane. Będę wdzięczna za pomoc, bo już się w tym wszystkim gubię.
Mam do was pytanko dziewczyny. Czy któraś mogłybyście mi wytłumaczyć czy jest jakaś różnica między kursem, a naukami przedmałżeńskimi? Chodzi o to że ja mam zaświadczenie z liceum o odbytych kursach, a narzeczony nie. Czy teraz możemy razem zrobić nauki i będzie ok, czy on musi zrobić jeszcze dodatkowe ten kurs? no i ewentualnie gdzie są takie kursy organizowane. Będę wdzięczna za pomoc, bo już się w tym wszystkim gubię.
po pierwsze powinnaś zapytać księdza w kościele gdzie masz ślub, ja też miałam z liceum takie zaświadczenie i nic już nie musiałam robić (choć chodziłam na nauki z czystej ciekawości) musiałam tylko robić poradnictwo rodzinne
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
acha a po drugie dla mnie kurs przedmałżeński to chyba to samo, mogą być tylko różne jego formy np. 4 spotkania raz w tygodniu lub kurs w weekend - zależy to również od parafii; wiem też że robią wyjątki jeśli np. facet pracuje zagranicą i nie ma kiedy odbyć tych nauk - tak było u nas :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Ja też mialam takie zaświadczenie z LO o odbytych naukach, moj mąż również i gdy zapytaliśmy księdza, czy jest to jakoś uwzględniane odpowiedział nam krótko: czy w liceum mysleliscie Państwo poważnie o ślubie, założeniu rodziny, itd. Odpowiedź była chyba jasna, że nie i dlatego w Kosiołach takie cos nie jest brane pod uwagę, no chyba że przebywacie za granicą i odbycie kursów jest niemożliwe, w przypadku, gdy tylko, np: Twój narzeczony jest za granicą, Ty przechodzisz cały kurs lub dogadujecie się z księdzem, aby Wam go odpuścił ze względu na taką a nie inną sytuację...
My nauki przedmałżenskie robiliśmy na Morenie przy ul. Piecewskiej w kościele pw. Bożego Ciała, nauki odbywają się tam w każdy wtorek miesiąca o godzinie 19:00, natomiast poradnictwo rodzinne w parafii pw. Ojca Pio w Gdańsku Ujeścisku, wszystko poszlo szybko i sprawnie ;)