Widok

nauki przedmałżeńskie płatne czy nie?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak to jest z tymi naukami są płatne czy nie, w jednym kościele powiedzieli nam, że tak ponieważ prowadzi je osoba świecka i kosztują 70 zł, w drugim kościele powiedzieli nam, że są za darmo pod warunkiem że tam będziemy brali ślub. Więc już sami nie wiemy gdzie brać te nauki i ile kosztują? Najfajniej by było gdyby był bezpłatne i ciekawe :)
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja pierwsze słyszę żeby były płatne; robiłam nauki w swojej parafii choć tu ślubu nie brałam i nie było mowy o żadnych pieniążkach i też prowadziła je min. osoba świecka

http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
NSJ Wrzeszcz - 30 zl od pary
image
placisz za jakies ksiazeczki i ksera przynajmiej tak bylo u mnie w prafii.

Nauki w świetle przepisów kościelnych są bezpłatne. Poszczególne pazerne parafie jednak pobierają opłaty, ale są one bezprawne.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

ja wiem ze nauki sa bezplatne my idziemy na platne 65zl od osoby ale to dlatego ze cale nauki odbeda sie w jeden weekend i sa prowadzone nie tylko przez ksiadza jakbysmy sie zdecydowali na takie w kosciele np.4 spotkania co tydzien to byly by bezplatne jednak ze wzgledow zawodowych wolimy takie weekendowe

image
image
a gdzie odbywają się takie weekendowe nauki??????????
witam! wyczytałam dzis w internecie,ze nauki w kościele ŚW.MIKOŁAJA w Gdańsku kosztuja 10zl.od pary,a dla korzystających z poradni metod naturalnego planowania rodziny od pary 50 zl.
image
Byliśmy na naukach weekendowych w Matemblewie za 130zł od pary (m.in. koszt jedzenia), natomiast planowanie rodziny w innym kościele kosztowało 100zł (za materiały)

Ponury
>>Nauki w świetle przepisów kościelnych są bezpłatne. Poszczególne >>pazerne parafie jednak pobierają opłaty, ale są one bezprawne.

pazerne parafie :D Ty to dobry jestes:)

wszyscy przeciez pisza - ze placisz za materialy..
nam na naukach u Jezuitow (tez platne) dokladnie powiedzieli na co ida pieniadze.

image
image
A kościół taki biedny że nawet materiałów owieczkom nie może ufundować hehe

Jakoś ta instytucja nigdy biedy nie klepała :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

to moze zaproponuj ze Ty bedziesz fundowal wszystkim parom materialy, co?

chcialabym zeby mi na studiach fundowali materialy.. :) pare karteczek.. na taka duza instytucje..

image
image
130 zł od pary to jedynie koszt materiałów? Trąci lekko kpiną, ale w przypadku kościoła katolickiego nic nowego. Biedy nigdy nie odczuwał, a pazerność na kasę ma chyba wpisaną w nazwę :)

Ponury czytaj uwaznie:)
lestek napisala: 130zl od pary (m.in. jedzenie)

ale widze ze i tak Cie do niczego nie przekonam :)

image
image
No do bzdurnych nauk raczej nie.

Może w końcu kościół to zniesie albo zmieni formę na bardziej realną i przystępną.

musiales srednio trafic :)
u Jezuitow bylo super!

image
image
Być może.

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry