Widok

neutrocyty poniżej 100. :-((

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mój synek ( 10 miesięczny ) od 7 miesięcy ma neutropenie. Jakiś czas temu miał 0,06. Biopsja za nami, przeciwciała granulocytarne również, miał badania na różne wirusy i nic... nie znają przyczyny. Mały nie może być szczepiony..
Morfologia powtarzana co 3-4 tygodnie.

Jesteśmy pod opieką UCK.. co można jeszcze zrobić?????? gdzie szukać pomocy?? specjalista immunolog??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem w małym szoku po przeczytaniu kilku wątków. Szczepienia mimo,że neutrocytów mniej niż 130???? chyba muszę jeszcze raz na spokojnie przeczytać... Nasz mały też już miał w wypisie,że ma agranulozcytozę ( stan gdy neutrocytów jest bardzo mało lub wcale) Nasze pierwsze wyniki nie wykazywały granulocytów.. Myśleli,że pomyłka..

Nam stanowczo zakazano szczepień, wszystkich szczepień. Mamy czekać,aż wzrosną do 1000 wtedy szczepienia (oprócz szczepionek żywych).. zgłupieje z tym wszystkim..
Mój Synek nie miał neutropeni a agranulocytozę. Dostaliśmy skierowanie do poradni immunologicznej przy Szpitalu Matki i Dziecka na Polankach. Jak na razie byliśmy tam raz więc nie mogę zbyt dużo napisać, ale p. doktor wydała się bardzo kompetentną osobą. Może tam spróbuj...
image
Byłam w Fundacji Zdrowie naprzeciw Centrum Zdrowia Dziecka u dr Mai Klaudel-Dreszler. Pani doktor kończyła AM w Gdańsku, jest z Trójmiasta i jest przesympatyczną osobą. A dlaczego pojechałam do niej? Bo dopiero po przeczytaniu jej pracy, którą znalazłam w necie zaczęłam sporo rozumieć, np. dlaczego to dobrze że moja córka wytwarza przeciwciała, które niszczą neutrocyty tak przecież potrzebne. Nikt z AM w Gdańsku nie wyjaśnił mi co i jak. Polecam lekturę http://bobas.czd.waw.pl/pliki/rada_naukowa/m_klaudel-dreszler.pdf

o szczepieniach jest na stronie 48

No i gdyby nie Pani doktor córka nadal by nie była szczepiona
Córka ma od 7 miesiąca neutropenię. Teraz ma ponad 2 lata. Jak ma wyniki powyżej 100 neutrocytów to się cieszę. Lepsze wyniki ma po przejściu infekcji. To podobno zdrowy objaw. Z tymi szczepieniami to radzę Ci jednak iść na konsultację do immunologa. Córka miała biopsję w akademii, wyszły przeciwciała. Minął jej termin 4 dawki szczepienia przeciw błonnicy, krztuścowi i tężcowi jak i różyczce odrze i śwince. Jak się dopytywałam co ze szczepieniami to lekarze z AM z patologii niemowląt to mnie zbywano. Niby miała mieć konsultację u dr Irgi ale nigdy do niej nie doszło. Z przychodni pielęgniarka zaczęła mnie naciska o zaświadczenie, że dziecko nie może być szczepione bo Sanepid zaczął się czepiać. I wiesz co zrobiłam? Pojechałam do Warszawy na prywatną wizytę do immunologa z CZD. I całe szczęście. Pani doktor powiedziała, że jak najszybciej mamy uzupełnić 4 dawkę zaległego szczepienia bo jest to szczepienie zabitymi bakteriami (my mieliśmy to odpłatne) i tu nie ma znaczenia jakie są wyniki z krwi. Do tego mieliśmy uzupełnić szczepienie przeciw pneumokokom - 4 dawka. W książeczce wypisała nam to wszystko a pneumokoki były za darmo z racji przynależności do grupy ryzyka. Co do zaległego szczepienia różyczka odra świnka to córka może być szczepiona jak przynajmniej dwa, trzy razy z rzędu wyniki będzie miała tak 700 - 800 neutrocytów.
Bałam się tych szczepień ale córka jest po. Robiąc je nie miała więcej niż 130 neutrocytów.
Moja córka od urodzenia ma również neutropenie. Masakrycznie dużo dopada ją infekcji. Jedna się kończy a druga zaczyna. Leczymy się w UCK u dr. Kapuścińskiej. Bardzo fajna i kompetentna P. doktor. Prywatnie przyjmuje na ul. Białej we Wrzeszczu.
Ogólnie do Gdańska mamy 100km. Nasza lekarka co "prowadzi" małego konsultowała się z dr Irgą, ale sama u niej nie byłam.. Martwię się , bo synek nie miał żadnych szczepień i póki nie podrosną wartości do minimum 1000 to nie ma mowy o szczepieniach. We wtorek odebrałąm wyniki to mały ma 0,12 to gdzie tu do 1000???

Pozdrawiam..
zajrzyj na forum o neutropenii, może tam dziewczyny Ci pomogą
koleżanki synek miał bardzo podobne wyniki, teraz ma dwa lata i jest o niebo lepiej... zdrówka dla synka!!!
mój tez miał neutro ale wyniki były dużo lepsze, teraz z miesiąca na miesiąc też lepiej.... czasami potrzeba czasu, nic więcej nie da się zrobić

byłaś u dg Irgi?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Sikanie u pięciolatki (25 odpowiedzi)

Hej. Jestem mamą pięcioletniej Mai. Jest zdrową wesołą dziewczynką która niestety notorycznie...

Dobry ortodonta (44 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

dr Jarosław Nosowicz - neurochirurg - opinie (16 odpowiedzi)

Czy ktoś miał okazję poznać Pana Doktora? Jak wrażenia?

do góry