Widok
.. nie chce pic mleka
moj synek ma 7 miesiecy i od jakiegos czasu, nie chce pic w ogole mleka. Od dluzszego czasu jest juz na mleku modyfikowanym, i wczesniej bylo wszystko ok. Jakies 3 tygodnie temu zaczal pic mniej mleka, a teraz od kilku dni w ogole nie chce. Wszystko inne (obiadki, deserki, herbatki, soczki, czasem kaszka - ale tylko czasem) je i pije z zapalem. Probowalam juz roznych kaszek dodawac do mleka, ale i tak nie chce, jak tylko posmakuje, ze to mleko od razu wypluwa butle i odwraca glowe.
Czy ktoras z Was miala taka sytuacje??
Czy ktoras z Was miala taka sytuacje??
U mnie była identyczna sytuacja i też w okresie 7 miesiąca. Zmieniłam wtedy schemat żywienia synka i zamiast mleka na noc podawałam smakowe kaszki łyżeczką tak na pół godziny przed snem. Natomiast rano wstawałam o 5 jak dziecko mocno spało, to dawałam mleko przez sen i wypijał. Teraz mu się odwidziało i znowu pije mleko.
synek zasypia miedzy 19 a 20, a wstaje 5/6. Probowalam mu w nocy przez sen podawac mleko, ale tez odwraca glowe, przed snem ani po przebudzeniu tymbardziej nie chce mleka. Przed snem podaje mu kaszke i z rana tez, ale tylko czasem zje. A tak, to jedynie przed snem zje "przysmaki na dobranoc" hippa.
Jakis czas temu bylam u pediatry i mowilam jej, ze synek coraz mniej mleka je, powiedziela ze nic nie szkodza, ze wazne troche je i ze w calosci je pozostale pokarmy. No ale teraz w ogole tego mleka nie chce, a przeciez powinien jesc jeszcze mleko.
Ahalia, a ile teraz Twoj synek ma?? Mam nadzieje, ze mojemu tez sie odwidzi..
Jakis czas temu bylam u pediatry i mowilam jej, ze synek coraz mniej mleka je, powiedziela ze nic nie szkodza, ze wazne troche je i ze w calosci je pozostale pokarmy. No ale teraz w ogole tego mleka nie chce, a przeciez powinien jesc jeszcze mleko.
Ahalia, a ile teraz Twoj synek ma?? Mam nadzieje, ze mojemu tez sie odwidzi..
u mnie było podobnie. Kornelka miała wtedy ok 9 miesiecy.byłam załamana i myslałam,że to taki niejadek z mojej córci. więcej wylewałam niz ona wypiła.
oprócz tego bardzo czesto budziła sie w nocy. potrafiłam do niej wstawać co godzine,dac smoczka, picie ...byłam wykończona.myślałam że cos jej dolega (zęby jej nie szły).
zmieniłam mleko z NAN na BEBIKO. poprostu jak reka odjął wszystkie problemy.do dzis nie wiem czy to własnie pomogło, ale pije mleczko do dziś chetnie.oddaje smoka jak zobaczy butelke i kładzie sama główke na poduszke taka jest chetna :)))
oprócz tego bardzo czesto budziła sie w nocy. potrafiłam do niej wstawać co godzine,dac smoczka, picie ...byłam wykończona.myślałam że cos jej dolega (zęby jej nie szły).
zmieniłam mleko z NAN na BEBIKO. poprostu jak reka odjął wszystkie problemy.do dzis nie wiem czy to własnie pomogło, ale pije mleczko do dziś chetnie.oddaje smoka jak zobaczy butelke i kładzie sama główke na poduszke taka jest chetna :)))
Własnie - moze to mleko już nie smakuje?? Moze warto zapytac pediatry na jakie można zmienić??
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

hmm....zaobserwowalam,ze odkad podaje dziecku bebiko to tez zaczela malo jesc.nawet przerwy sa 6-7 godzinne,w ostatnich dniach nawet 10 godzinne.wydaje mi sie ze to wina zabkowania,ale przy wychodzeniu dolnych zabkow nie bylo problemow z jedzeniem.wrecz przeciwnie.(wtedy pila nutramigen).tak czytam co piszecie i moze my mamy ten sam problem......hmmmmm(?)
nutramigen byl brzydki w smaku ale pila bardzo chetnie.moze bebiko za slodkie poprostu jest.....
jednak nie chcialabym wracac do nutra...
moze bebilon...(?)
nutramigen byl brzydki w smaku ale pila bardzo chetnie.moze bebiko za slodkie poprostu jest.....
jednak nie chcialabym wracac do nutra...
moze bebilon...(?)
dziewczyny ja miałam ten sam problem od ok.7miesiąca jak dobrze pamiętam.doszłam do wniosku,że problemem były i są ząbki.wydaje mi się,że przez bolące dziąsełka ciężko było jej ssać smoczek od butelki,pewnie ją to drażniło.do tej pory w sumie robię jej kaszki na mleku,bo ząbki ciągle rosną.wcześniej oczywiście był problem też z tym,bo mała nie lubiła kaszek,ale w końcu się do nich przekonała i jest ok.
hmm..no ja tez "zwalam"ten problem raczej na ząbki...chociaz fakt faktem,ze od samego poczatku podawania bebiko mala byla mniej chetna na jedzenie niz byla na nutramigenie,a wtedy tez ząbkowała...
Nutra ma przeciez brzydki smak i takie przejscie na slodkie bebiko byc dla niej"problemem smakowym"...Zwlaszcza,ze np niechetnie tez zjada słodkie jabłuszko a "zupkę" z wiekszą chęcią.....
No już sama niewiem...
Pewnie obie te przyczyny dają razem efekt niejedzenia...
Nutra ma przeciez brzydki smak i takie przejscie na slodkie bebiko byc dla niej"problemem smakowym"...Zwlaszcza,ze np niechetnie tez zjada słodkie jabłuszko a "zupkę" z wiekszą chęcią.....
No już sama niewiem...
Pewnie obie te przyczyny dają razem efekt niejedzenia...
Od samego poczatku podaje Bebilon, wiec w sumie troche mnie to dziwi, ze tak nagle przestalo mu smakowac to mleko.
Faktycznie synus teraz zabkuje, ale od jakis 2 miesiecy Malemu ida zabki, praktycznie jeden za drugim, bez przerwy. Ostatnio szly mu 1 i 2 u gory, teraz powoli zaczynaja isc 2 na dole, wiec w sumie mozliwe ze to przez zabki, aczkolwiek synek np. soczek albo herbatke normlanie pije z butelki
Faktycznie synus teraz zabkuje, ale od jakis 2 miesiecy Malemu ida zabki, praktycznie jeden za drugim, bez przerwy. Ostatnio szly mu 1 i 2 u gory, teraz powoli zaczynaja isc 2 na dole, wiec w sumie mozliwe ze to przez zabki, aczkolwiek synek np. soczek albo herbatke normlanie pije z butelki
Ząbki ząbkami racja dziecko nie chce ssać nie chce jeść. Ale.... Moja mała w pewnym momencie ok 8 miesiąca przestała zupełnie pić mleko pluła i tyle jogurciki kaszki owszem mleko bleeee, ewentualnie tylko nocne jedno karmienie jak była zaspana. Za to poczuła miłość do ogórków kiszonych zupek pulpetów mielonych i maggi /sama mi się dorwała:)/ Dzieci lubią zdecydowane smaki a ile można pić mleko! Same spróbujcie;) Za to w pewnym momencie moja obecnie dwulatka zażądała mleka!!!! Sama! i pije je z przyjemnością :) Natomiast chlebek je tylko bez niczego nieposmarowany kanapki nie tknie :) Myślę że i to jej z czasem przejdzie. Tak że jak nie chce to nie! Można próbować ale nic na siłę i nie przejmować się że nie chce kiedyś zachce ponownie :) Gwarantuję :) Po prostu dzieciaczki zaczynają eksperymentować ze smakiem :)
niestety nie udalo mi sie dostac wczoraj do pediatry, dopiero na jutro mam wizyte ;//
z tym, ze pownien synek pic mleko, nie chodzilo mi zeby pil je przez caly dzien, tylko o to ze w ogole powinien je pic. Poki co, nastapila mala zmiana, bo dzisiaj synek wypil rano (godz. 6) ok. 100ml mleka :DD, wiec zawsze juz cos :))
Jutro skonsultuje sie z lekarzem, wiec zobaczymy, co ona na to. A moze Malemu spowrotem wraca apetyt na mleko? Zobacze wieczorem
z tym, ze pownien synek pic mleko, nie chodzilo mi zeby pil je przez caly dzien, tylko o to ze w ogole powinien je pic. Poki co, nastapila mala zmiana, bo dzisiaj synek wypil rano (godz. 6) ok. 100ml mleka :DD, wiec zawsze juz cos :))
Jutro skonsultuje sie z lekarzem, wiec zobaczymy, co ona na to. A moze Malemu spowrotem wraca apetyt na mleko? Zobacze wieczorem
do pediatry nie dotarlam, bo przelozyli mi wizyte na poniedzialek ;/
Ale za to synus od przedwczoraj zaczal znowu ladnei pic mleko, tak jak nagle przestal tak nagle (jak podalam mu butle, bo przez ten okres caly czas probowalam mu dawac mleko)zaczal pic z powrotem, wiec jestem bardzo zadowolona :)))
ale i tak jak pojde w poniedzialek, to powiem o tym, zobaczymy co lekarz powie..
Ale za to synus od przedwczoraj zaczal znowu ladnei pic mleko, tak jak nagle przestal tak nagle (jak podalam mu butle, bo przez ten okres caly czas probowalam mu dawac mleko)zaczal pic z powrotem, wiec jestem bardzo zadowolona :)))
ale i tak jak pojde w poniedzialek, to powiem o tym, zobaczymy co lekarz powie..