Widok
niemowlę nie obraca się na boki
Witam, córka ma 4 miesiące, 99 % czasu śpi na plecach, położona na bok zaraz się budzi.
Czy w tym wieku powinna już sama się obracać ? w którym miesiącu dzieci zaczynają z pleców obracać się na boki ? czy powinnam to zgłosić lekarzowi ?
to moje pierwsze dziecko i nie wiem.. czy czekać ?
Czy w tym wieku powinna już sama się obracać ? w którym miesiącu dzieci zaczynają z pleców obracać się na boki ? czy powinnam to zgłosić lekarzowi ?
to moje pierwsze dziecko i nie wiem.. czy czekać ?
Moj pierwszy raz obrocil sie jak mial 6 m-cy, wiec spokojnie :)
kazde dziecko jest inne, nigdy nie sluchaj , kiedy ktos Ci powie, ze jego dziecko w tym wieku juz umialo to i to. to indywidualna kwestia kazdego dzieciatka. pewnie jedni napisza, ze ich dzieci juz umialy a inni tak, jak ja, ze nie. pozdrawiam :)
kazde dziecko jest inne, nigdy nie sluchaj , kiedy ktos Ci powie, ze jego dziecko w tym wieku juz umialo to i to. to indywidualna kwestia kazdego dzieciatka. pewnie jedni napisza, ze ich dzieci juz umialy a inni tak, jak ja, ze nie. pozdrawiam :)
Spokojnie wszystko w swoim czasie. Ze znajomą rodziłyśmy w podobnym terminie. Jej syn jak miał 5 m-cy już siedział bez podparcia a moja córka zaczęła siadać dopiero jak miała 6 i pół miesiąca. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to porozmawiaj ze swoim pediatrą. Mi pomogła książka Pawła Zawitkowskiego "Co nieco o rozwoju dziecka"
Ok 4 m-ca dziecko powinno unosić główkę i wspinać się na ręce w lezeniu na brzuszku, ok. 6m-ca powinno przekraczać linie środka np. Jak pokazujesz mu nad nim zabawkę powinien ją chwytać i umieć,cz też próbować ją przekazać z ręki do ręki, a co za tym idzie powina także wystąpić zdolność przewracac się na boki.