Widok

nieuznana reklamacja- co mogę jeszcze zrobić?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
kupiłam termometr elektroniczny w aptece (taki do czoła) i się okazało, że źle pokazuje:( córka miała prawie 40st a termometr pokazywał 38! po dwóch dniach od zakupu oddałam do reklamacji. Po miesiącu zadzwonili z apteki że termometr mogę odebrać a serwis nie znalazł żadnych niedoskonałości i że termometr rzekomo działa poprawnie.

Co mogę zrobić w tej sprawie?
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale taki termometr nie pokazuje idealnie temperatury jak rtęciowy ,sama nie dalej jak tydzień temu kupiłam taki termometr ,babka w aptece powiedziała że mam dodać sobie dwa stopnie ,u mnie termometr pokazuje 34,6 znaczy prawidłowa moja temp jest 36 ,6 ,,mam w tym termometrze opcje sprawdzania temp w pomieszczeniu i zgadza się na term który stoi w pokoju jest równo 22 st na termometrze tym do czoła jest 20 st .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak tylko że po pierwsze jeśli tak to powinno być to napisane a po drugie mierząc temperaturę tej samej osoby pokazuje rózne wartosci
zupełnie nie ma żadnej zależności między tym co pokazuje a co jest w rzeczywistości
imageimage
a jak sprawdzilas "wlasciwa" temp?
yacadi smacadi
rtęciowy jest najlepszy ale z własnego doświadczenia i pobytach w szpitalach dam radę każdej mamie jak wasze dziecko ma gorączkę to najlepiej termometr włożyć do odbytu to w głębi ciała jest najważniejsza temperatura .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
sprawdz w instrukcji pewnie jest napisane u mnie wszystko jest opisane , no ale może faktycznie z twoim coś nie tak skoro pokazuje takie rozbieżności ,ja mam w domu też taki termometr pod pachę elektroniczny który pod jedną pachą pokazał 36,7 a pod drugą chwilę później 38,5 dlatego jak mi się udaje to małemu dodatkowo mierzę rtęciowym a po za tym wiadomo to nie są idealne termometry z tym że są po prostu wygodne ,szybkie w użyciu niż tradycyjne rtęciowe .
w instrukcji obslugi na pewno jest napisane JAK mierzyc temp.

skoro termometr nie jest uszkodzony i serwis nie znalazl wady - nic nie zrobisz.

polecam sprzedac i kupic elektroniczny 'do tyłka'
yacadi smacadi
instrukcja przeczytana i zgodnie z jej zaleceniami używany... chodzi o to, że to pewnie bubel

podane, ze mierzy z dokładnością do 0,1 st ale chyba mierzy z dokładnością 3 st;/

i pytam co prawne można z tym zrobić...?

czyli po prostu stracona kasa?
imageimage
nic nie zrobisz, skoro term. wrocil z serwisu i dziala.
mozesz co prawda sie szarpac ze skargami do producenta czy rzecznika praw konsumenta - ale litosci. o termometr? mnie by sie nie chcialo, zwlaszcza, ze 5 stow nie kosztowal. wiecej kasy stracisz na zalatwianiu, wysylaniu, jezdzeniu niz on wart.

stracona kasa, trzeba sie z tym pogodzic. a na przyszlosc na necie poszukac opisow, opinii etc.
yacadi smacadi
Ja kupiłam to za każdym razem pokazywał inną temperaturę, synek z gorączką a on wykazywal zamiast 38,5 to 37 , sprawdzalam na sobie to terz niedokladnie. potem poszlam do apteki to pani sobie sprawdzila wyszlo 36,6 jej wspolpracownica tez 36,6. wydawalo sie byc wszystko ok! tylko ja go moglam zle uzywac - dwa lata minely a ja nadal nie potrafię go dobrze użyć, bo za kazdym razem zle! koszmar! :) nie wiem co robie zle ale widocznie robię... albo to byl dla babek po prostu fart :P
Inka reklamowałaś go na podstawie paragonu czy karty gwarancyjnej?

Zawsze możesz udać się do PIH, a jak oni nie zdziałają to do sądu konsumenckiego.
image
na podstawie paragonu
imageimage
Możesz wynająć swojego rzeczoznawcę. Jeśli termometr działa poprawnie, to się tego dowiesz z obiektywnego źródła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zawsze możesz udać się do PIH, a jak oni nie zdziałają to do sądu konsumenckiego.

serio?? z termometrem??!! :D
yacadi smacadi
No, zakładam, ze chodzi o termometr za 100 nie za 20 zł :). Chociaż 20 też na drodze nie leży :P

Inka jest coś takiego, że jeżeli cię nie poinformują w ciągu 2 tygodni to możesz żądać zwrotu gotówki bez względu na ich stanowisko. Tylko musiałabyś dokładnie dowiedzieć się w PIH jak to wygląda.
image
ja kiedys tez kupilam taki termometr,za chyba od 100zl.Przymierzylam sobie do czola w roznych miejscach a tam ciagle inna temperatura.Maz poszedl do apteki oddac,nie chcieli go przyjac,bo otwarty itd.Zrobil afere i przyjeli.Tu jest troche inna sytuacja.Ale wydaje mi sie ze oni maja racje,bo termometr nie jest zepsuty tylko jest do d...
Nie mają prawa odrzucić reklamacji i poinformować cię po czasie dłuższym niż dwa tygodnie po złożeniu reklamacji. W ustawie jest przewidziany czas dwóch tygodni na negatywne rozpatrzenie, po tym czasie automatycznie uznaje się reklamację za uznaną. Dodatkowo decyzję muszą nadać listem poleconym, telefoniczna informacja nie jest wiążąca, bo można ją łatwo podważyć. Możesz się odwołać od decyzji, możesz napisać do rzecznika praw konsumenta.
image[url=http]
Zgłoś się do Rzecznika Praw Konsumenta. podpowie bezpłatnie co można zrobić. Jest w Każdym Urzędzie miasta
Możesz maila napisać do Rzecznika Praw Konsumenta, mi odpisali dosłownie po godzinie
dzięki:)
napiszę do Rzecznika Praw Konsumenta
imageimage
Kasia31 czy poszukałabyś adresu mailowego do rzecznika?
imageimage
http://www.uokik.gov.pl/problemy.php?problem=1&wojewodztwo=46&miasto=47&x=55&y=6

mamy termometr na podczerwień - taki do mierzenia na czole, w uchu itp. też potrafi mieć do 2'C różnicy w porównaniu ze zwykłym termometrem elektronicznym (i mierzeniem w odbycie). Dlatego lezy i od wielu m-cy go nie używamy :]
Już Agusia pomogła ( jak zawsze ) :)

My mamy termometr bezdotykowy który mierzy tem. idealnie. Jak mała wstanie napiszę jakiej firmy, ale z góry polecam, jest rewelacyjny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wezcie wy sobie same mierzcie temperature w odbycie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
dzięki pomocy Rzecznika Praw Konsumenta udało mi się odzyskać pieniądze:)
także dziękuję bardzo za pomoc i rady:)

a teraz Kasiu31 poproszę o info jaki termometr jest dobry:)?
ja też miałam termometr który uważałam za mega super dobry i w sumie wszystko było ok, dobrze pokazywał, sprawdzałam porównywałam aż pewnego dnia młody sie rozchorował, sprawdziłam tym na podczerwień i pokazał 37, coś mi nie pasowało i sprawdziłam rtęciowym pod pachą - 39 ;/
teraz działa bez zarzutu, ale wolę nie ryzykować, mam zwykły rtęciowy i przynajmniej jest spokój
o! inka! To szybko załatwiłaś! Nie myślałam, że to tak sprawnie idzie
no i elegancko :]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry