Widok

uniewaznienie małżeństwa

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy poltora tygodnia po ślubie można unieważnic malzenstwo????prosze o pomoc......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba nie ważny jest termin tylko powody takiej decyzji

hmmm ... samo anulowanie małżeństwa to , które nie wymaga skomplikowanej procedury kościelnej i prawnej jest możliwe w 24 godziny po zawarciu związku małżeńśkiego pod warunkiem, że małżęństwo nie zostało skonsumowane ... więc w twoim przypadku czeka cię już normalny rozwód, ew. procedura kościelna do unieważnienia sakramentu

współczuję

zalezy jaki powod, najlepiej porozmawiac o tym z ksiedzem
nie wiem co robic:(((((
a co się dzieje?

Juz ktoś szukał pomocy na ten temat - oto wątek:

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=294065&t=293984

to nie ten sam facet z ktorym wzie4lam slub zaczal traktowac mnie jak wlasnosc i robic rozne inne rzeczy nie dam rady zyc w takim stresie,psychicznie nie dam rady,praca,dom,dziecko i jeszcze pojechany maz!!
człowiek nie zmienia się z dnia na dzień ... jak to się ogło stać? czy ktoś cię zmusił do małżeństwa?

nikt mnie nie zmusil,milosc nie wybiera ale od wczoraj nawet nie wiem czy go kocham czy nienawidze,boze nie umiem tego ogarnac!!!!nawet sie nie mam komu wyryczec
kolejna marna prowokacja
być może ..

to nie wyglada na prowokacje tylko na prawdziwy problem zamiast szukac dziury w calym lepiej dajcie jakas madra rade

mialam podobny problem w poprzednim zwiazku na szczescie w ostatniej chwili odwolalm slub

ale co my możemy?
ja napisałam co ją czeka, ale i tak podjęcie decyzji to straszne chwile, pozatym nie sądzę, by tak z dnia na dzie.ń facet sie zmienił, może zawsze tak było, ale dziewczyna była zaślepiona, może kiedyś nawet lubiła pewne zachowania swojego męża, a teraz ją to zaczeło drażnić, i facet może wogule nie być winny całej sytuacji ... nie da się radzić, niech spotka się psychologiem, potem z prawnikiem, być może z księdzem (choć ja teraz bym nie poszła, bedzie namawiał do rozmowy i powie, że musża być razem bo ślubowali, znam to gadanie ... sama to przerobiłam ... ja mu mówię, że jeste źle, że nei wytrzyjuję, a on do mnie,żebyśmy wzieli kościelny, paranoja !!

a ja bym ci proponowala rozmowe z poradnia malzenska, psychologiem albo psychoterapeuta dla par. Mysle , ze Twoja decyzja o slubie nie byla pochopna wiec i decyzja o uniewaznieniu czy rozwodzie nie powinna byc.Napewno byly powody do zawarcia waszego sakramentu dlatego tez nalezy sprobowac go teraz ratowac. malzenstwo to czesto przynajmniej na poczatku trudnosci, dopasowanie sie do siebie i umiejetnosc rozmowy. W kazdym malzenstwie sa kryzysy i trzeba wspolnie czasami z pomoca osob trzecich sie dogadac. zycze Ci powodzenia.

unieważnienie małżeństwa możliwe jest tylko z powodów podanych z prawie kanonicznym.Jest to np.zatajenie bezpłodności,zatajenie wiary,zmuszenie do małżeństwa przez osoby 3. Jest jeszcze kilka.
To nie prawda,że małżeństwo nie może być skonsumowane i jest na unieważnienie 24h.
eśli chcesz unieważnić ślub kościelny idź do księdzxa i dowiedz się jakie są jeszcze te "możliwości' po którch możesz unieważnić małżeństwo.

ogólnie polega to na tym,że trzeba dowieść,że w chwili mówienia sakramentalnego "tak",małżeństwo nie zostało wcale zawarte.
Np.przez zatajenie jak wyżej pisałam,choroby psychicznej jednego z małżonków,która powodowała,że ktoś nie jest świadomy swoich decyzji.itd

Nie koniecznie. Jezeli porozmawia sie z ksiedzem ze malzonek zmienil sie i robi takie a takie zeczy, co prowadzi do nie moznosci wspolzycia w ukladzie malzeskim a co za tym idzie do nie moznosci zalozenia i planowania normalnej rodzi - moze dostac rozwod.
Niestety taki przypadek mam wsrod znajomej, dostala rozwod koscielny bez problemu. Poprostu wyznala ksiedzu co sie dzieje w domu i tyle.

To co napisałam to tylko te "regułki" z prawa kanonicznego. W życiu nie da się wszystkiego uregulować przepisami,dlatego najlepiej było by pójść do księdza i porozmawiać.powodzenia życzę

do góry