Widok

uniewaznienie małżeństwa

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy poltora tygodnia po ślubie można unieważnic malzenstwo????prosze o pomoc......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba nie ważny jest termin tylko powody takiej decyzji

image
hmmm ... samo anulowanie małżeństwa to , które nie wymaga skomplikowanej procedury kościelnej i prawnej jest możliwe w 24 godziny po zawarciu związku małżeńśkiego pod warunkiem, że małżęństwo nie zostało skonsumowane ... więc w twoim przypadku czeka cię już normalny rozwód, ew. procedura kościelna do unieważnienia sakramentu

współczuję

image
nie wiem co robic:(((((
a co się dzieje?

image
Juz ktoś szukał pomocy na ten temat - oto wątek:

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=294065&t=293984

to nie ten sam facet z ktorym wzie4lam slub zaczal traktowac mnie jak wlasnosc i robic rozne inne rzeczy nie dam rady zyc w takim stresie,psychicznie nie dam rady,praca,dom,dziecko i jeszcze pojechany maz!!
człowiek nie zmienia się z dnia na dzień ... jak to się ogło stać? czy ktoś cię zmusił do małżeństwa?

image
nikt mnie nie zmusil,milosc nie wybiera ale od wczoraj nawet nie wiem czy go kocham czy nienawidze,boze nie umiem tego ogarnac!!!!nawet sie nie mam komu wyryczec
zalezy jaki powod, najlepiej porozmawiac o tym z ksiedzem
image
kolejna marna prowokacja
być może ..

image
to nie wyglada na prowokacje tylko na prawdziwy problem zamiast szukac dziury w calym lepiej dajcie jakas madra rade

image
mialam podobny problem w poprzednim zwiazku na szczescie w ostatniej chwili odwolalm slub

image
ale co my możemy?
ja napisałam co ją czeka, ale i tak podjęcie decyzji to straszne chwile, pozatym nie sądzę, by tak z dnia na dzie.ń facet sie zmienił, może zawsze tak było, ale dziewczyna była zaślepiona, może kiedyś nawet lubiła pewne zachowania swojego męża, a teraz ją to zaczeło drażnić, i facet może wogule nie być winny całej sytuacji ... nie da się radzić, niech spotka się psychologiem, potem z prawnikiem, być może z księdzem (choć ja teraz bym nie poszła, bedzie namawiał do rozmowy i powie, że musża być razem bo ślubowali, znam to gadanie ... sama to przerobiłam ... ja mu mówię, że jeste źle, że nei wytrzyjuję, a on do mnie,żebyśmy wzieli kościelny, paranoja !!

image
a ja bym ci proponowala rozmowe z poradnia malzenska, psychologiem albo psychoterapeuta dla par. Mysle , ze Twoja decyzja o slubie nie byla pochopna wiec i decyzja o uniewaznieniu czy rozwodzie nie powinna byc.Napewno byly powody do zawarcia waszego sakramentu dlatego tez nalezy sprobowac go teraz ratowac. malzenstwo to czesto przynajmniej na poczatku trudnosci, dopasowanie sie do siebie i umiejetnosc rozmowy. W kazdym malzenstwie sa kryzysy i trzeba wspolnie czasami z pomoca osob trzecich sie dogadac. zycze Ci powodzenia.

unieważnienie małżeństwa możliwe jest tylko z powodów podanych z prawie kanonicznym.Jest to np.zatajenie bezpłodności,zatajenie wiary,zmuszenie do małżeństwa przez osoby 3. Jest jeszcze kilka.
To nie prawda,że małżeństwo nie może być skonsumowane i jest na unieważnienie 24h.
eśli chcesz unieważnić ślub kościelny idź do księdzxa i dowiedz się jakie są jeszcze te "możliwości' po którch możesz unieważnić małżeństwo.

image
ogólnie polega to na tym,że trzeba dowieść,że w chwili mówienia sakramentalnego "tak",małżeństwo nie zostało wcale zawarte.
Np.przez zatajenie jak wyżej pisałam,choroby psychicznej jednego z małżonków,która powodowała,że ktoś nie jest świadomy swoich decyzji.itd

image
Nie koniecznie. Jezeli porozmawia sie z ksiedzem ze malzonek zmienil sie i robi takie a takie zeczy, co prowadzi do nie moznosci wspolzycia w ukladzie malzeskim a co za tym idzie do nie moznosci zalozenia i planowania normalnej rodzi - moze dostac rozwod.
Niestety taki przypadek mam wsrod znajomej, dostala rozwod koscielny bez problemu. Poprostu wyznala ksiedzu co sie dzieje w domu i tyle.

image

image
To co napisałam to tylko te "regułki" z prawa kanonicznego. W życiu nie da się wszystkiego uregulować przepisami,dlatego najlepiej było by pójść do księdza i porozmawiać.powodzenia życzę

image
Masakra, naprawde sa tacy ludzie co zmieniaja sie z chwilii.
Naprawde nie moge zrozumiec takich facetow,mieli dobrze a musieli zepsuc. Moja kolezanka byla ze swoim kilka lat zanim sie chajtneli. On bym mily, otwieral drzwi, zapraszal na kolacje, kupowal kwiatki, mowil kochanie itp rzeczy. I nagle bum, na weselu zaczol zartobliwue mowic Ej Stara, a pozniej to szlo lawinowo, zamiast otwierac jej drzwi to nimi obrywala. Oczywiscie byl rozwod.
To tej pory nie moge kolesia zrozumiec.
Musze jeszcze dodac ze po kilku latach rozlaki sa znowu razem a w dodatku zyja szczesliwie jak nigdy przedtem.

image

image
poczytaj sobie na tej stronie http://www.kosciol.pl/uniewaznienie_malzenstwa

Z tego co ja wyczytalam to uniewaznienie malzenstwa trwa od 3 do 5 lat.

Jednakze znam przypadek w ktorym mąż zamiast opiekowac sie swoja zona i dzieckiem to on uganial sie za swoja tesciowa! Uniewaznienie szybko doszlo do skutku. Jednakze w tym pomogl jej ksiadz ktory dawal im slub.

Takze uwazam,ze powinnas isc do swojego ksiedza i znim porozmawiac.

3maj sie!
byłam świadkiem strony która unieważniała małżeństwo, od rozpoczęcia sprawy minęły 3 lata i jeszcze dziewczyna czeka na decyzję. Nie jest to sprawa którą da się szybko przeprowadzić

image
Chyba najpierw to poprostu wystapic o separacje, przynajmniej szybko i bezbolesnie. No i przede wszystkim po separacji nie obowiazuje was juz spojnosc majatkowa. Ale lepiej sie dowiedz o tym.

Moze po separacji on zrozumie i sie poprawi. Mam nadziej ze kiedys koles dojdzie do wniosku ze byl glupim.............!

image

image
Zagubiona.
Porozmawiaj z ksiedzem na ten temat.Ja podobna sytuacje miałam rok temu zaraz po ślubie wydawało mi sie że zrobiłam źle ze mój maz mnie nie rozumie ze to nie ten człowiek itd.Potem zdałam sobie sprawe ze to wynik stresu nowej sytuacji świadomosci utraty tzw wolnośc>poczekaj moze ten stan ci minie moze to jakis rodzaj depresji.Ja teraz wiem ze mój maz to najwspanialszy człowiek n aświecie choc były trudne dni.Porozmawiaj jednak z ksiedzem jakims mądrym takim co przemawia jak człowiek rozsadnie.Ja nie jestem wierzaca ale mysle ze jesli wziełas slub kościelny to w kosciele znajdziesz radę albo jak to przetrwac albo jak rozwiazac ten związek powodzenia
A po ci ksiądz i ponowne wysłuchiwanie bredni? Jeżeli już chcesz unieważnienia małżeństwa, to twoja sprawa. Ja jednak bym się przy tym nie upierał i nie liczyć na łaskę kościoła.

Porozmawiaj z nim i przemyśl raz jeszcze tą sprawę. Przemyśl dokładnie uważnie, a jeżeli jesteś nadal na nie, to weź z nim normalny rozwód. Pozew składasz w Sądzie Okręgowym (np. Gdańsk), a w nim podajesz w sposób zwięzły powody dla których chcesz uzyskać rozwód. Formularz takiego pozwu jest nawet w necie - nie trzeba brać adwokata.

Możesz oczywiście najpierw zacząć od separacji, ale jeżeli czujesz że to jednak nie to to nie masz na co czekać.

Jeżeli zaczął się nad tobą znęcać psychicznie czy fizycznie - zbieraj dowody i składaj na policji sprawę z art. 207 kodeksu karnego.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Ponury,
zgodnie z twoja rada postepuja ludzie, ktorych tak naprawde Kosciol nie obchodzi. ktorzy wzieli slub koscielny dla podtrzymania tradycji..

wydaje mi sie ze Zagubiona jest osoba, dla ktorej jest roznica pomiedzy rozwodem (ktory jak sam mowisz mozna zalatwic przez net..)
a rzeczywistym uniewanieniem malzenstwa z powaznych powodow.

Jesli znasz ksiezy, ktorzy tylko wygaduja brednie - to wspolczuje.

Zagubiona - moim zdaniem najlepiej porozmawiac z zaufanym ksiedzem.
Szczegolnie polecam Dominikanow i Jezuitow.
trzymaj sie

image
image

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry