Widok

nnt. ABONAMENT RTV...UPOMNIENIE

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
dziś listem poleconym, otrzymałam upomnienie za rtv...1500zl...jeżeli nie zapłacę w ciągu 7 dni zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne...od ponad 5 lat nie mam radia i tv, dzwoniąc do PP i mówiąc im o tym oraz pytając się co mam zrobić, otrzymałam odpowiedz ze jest to nie możliwe, każdy ma tv i mam zapłacić - koniec dyskusji...
...i tu moje pytanie do Was, czy ktoś był w podobnej sytuacji ? czy mogę się jakoś odwołać, napisać pismo ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
piszesz ze nie masz odbiornika od 5 lat. a wyrejestrowalas go?
mieszkanie jest po wujku on nie miał, jednak okazuje się że jest inaczej...jakieś 6 lat temu, chciałam wyrejestrować tv, otrzymałam podobna odp jak dziś...ze to niemożliwe...po awanturze, pani powiedziała ze się tym zajmie, jak widać nie zrobiła tego a ja to "olałam"...
Tak, ja byłam. Nie wyrejestrowałam radia i tv po śmierci ojca (książeczka była na Niego), po pięciu latach przyszło upomnienie z podobną kwotą, ale po zaniesieniu odpisu aktu zgonu ojca sprawę umorzono. W innym przypadku nie udowodnisz w żaden sposób, że nie korzystałaś z radia i tv.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki ;) o dokumentach nie pomyślałam ;)
myśmy takie upomnienie dostali już 5 lat temu, zaadresowane było na nieżyjącą teściową, niefrasobliwie je olałam i do dziś nic się z tym nie dzieje
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Pewnie do czasu... ;-)
Moi rodzice dostali dzisiaj takie wezwanie, też zastanawiamy się co dalej ;) wezwanie jest za okres 5 lat i 6 miesięcy a przedawnieniu ulega po 5 latach (w innych wersjach - jako świadczenie okresowe po 3 latach) więc stwierdzam, iż wezwanie jest niepoprawne. No ale co dalej? czekamy...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie do czasu, ale w sumie nie do mnie adresowane ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Czy dobrze rozumiem, że takie wezwanie może przyjść tylko jeśli odbiornik był zarejestrowany? jeśli mam moje pierwsze mieszkanie, nigdy nie rejestrowałam telewizora, nie używam ani tv ani radia to powinnam to gdzieś jeszcze zgłosić?
a dla mnie to jest bez sensu skoro tyle kasy płaci się za telewizję cyfrową, niech se z nimi podpiszą umowy i ściągają :/
imageimage
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie, 1,2 i 3 są w pakietach telewizji kablowej albo cyfrowej wiec sie już za to płaci. Płacić 2 razy za ten chłam??? Chyba ich pogieło
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
normalnie to jest tak ze najpierw musi byc nakaz zapłaty z sądu a potem jest dopiero postepowanie egzekucyjne -no ale trzeba by sprawdzić czy z abonamentem tez tak jest
podobno telewizja cyfrowa, kablowa itp sie nie wliczaja ich nie obchodzi to ze sie to ma i trzeba placici tylko ja mam np ta 1 itd z polsatu bo nie mam naziemnej anteny radia tez nie mam:)
to płacisz za posiadanie telewizora, nie musisz nawet go oglądac :(, egzekucję można przeprowadzić po nakazie sądowym!
to jakiś absurd, za posiadanie telewizora zapłaciłam przy jego zakupie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

w takim razie wszyscy posiadacze odbiorników radiowych w samochodach też powinni płacić :P

masz samochód zarejestrowany -> płacisz abonament od radia, bo to oczywiste, że sie ma radio w samochodzie

to jest wszystko bzdura totalna!

A jak ja np. nie chce oglądać telewizji publicznej?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to chyba nie ma znaczenia bo to są na to jakies ustawy glupie i dlatego tyle szmalu oni zgarniaja. ja tam tv publicznej nie ogladam praktycznie wcale ale dla nich to nie ma znaczenia. wiem ze osoby starsze sa zwolnione z tego jakies osoby z grupa inwalidzka ale to chyba tez wszystko trzeba zglaszac do nich.
z tego co się orientuję firmy płacą za radio w autach służbowych, tzn. mają obowiązek
a ja na tv oglądam np. tylko telewizję internetową ;)
dla mnie ten abonament to przesada, w końcu tyle się płaci za kabel czy satelitę
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

powinni z tego jakis procent im odprowadzac i juz. no ale oni im pewnie placa za to ze moga udostepnic a ci chca jeszcze drugi raz:(
tak - za posiadanie radia w samochodzie powinno płacić się abonament. Jeżeli już raz płacisz (za ten w domu) to nie ważne ile masz odbiorników - obejmuje on wszystkie.
dziewczyny a gdzie się wyrejestrowuje odbiornik tv?
mąż odziedziczył mieszkanie, które na razie stoi puste i będzie wystawione do sprzedaży więc chyba najlepiej wyrejestrować
wydaje mi sie ze byłam w tej sprawie w urzedzie miejskim ale to było x - lat temu wiec moze cos pokreciłam..
raczej na poczcie trzeba wyrejestrować
a co np. jak się nie ma telewizora tylko komputer z tunerem tv i przez kompa się ogląda telewizję cyfrową z upc ???
to też trzeba płacić, wiem bo też tak kiedyś oglądałam i kazali płacić
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Nam też dzisiaj przysłali 1521 zl do zapłaty na moją mamę która od ponad 10 lat już tu nie mieszka ma inne nazwisko a przysłali na stare nazwisko ba nawet nie jest tutaj zameldowana od paru lat bodajże od 2004 roku to jest zaległość od 2007 r ,druga sprawa mama jest jakby osobą jednooczną nie widzi na jedno oko a na drugie ledwo i jest zwolniona z płacenia za rtv a tutaj proszę upomnienie przysłali.
ale wiecie co, mojej babci też przysłali wezwanie chociaż płaci regularnie. Zaniosła im kwity (dobrze że trzyma wszystko) i załatwione.
Może oni sobie wysyłają wezwania jak leci, na wyrywki, tak naprawdę nie sprawdzając czy płacone czy nie płacone i czekają na reakcję ;)
A nóż na jakiegoś delikwenta trafią co po upomnieniu przyjdzie i im zapłaci te 1500 zł
no właśnie chciałam o tym napisać, że znam już 2 osoby (+ forumka z tego wątku), którym przyszło wezwanie do zapłaty dokładnie na taką samą kwotę 1500zł :/
trochę to podejrzane i daje mi do myślenia że może oni faktycznie to robią na wyrywki :))
taka sama kwota bo abonament jest dla każdego taki sam, a mogą wystawić tylko bodajże na 5 lat wstecz, więc siłą rzeczy cała niepłacąca polska będzie miała taką samą kwotę
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyrejestrowanie na poczcie ;)

Ja nie mam problemu ani nie mam telewizji ani telewizora ;)

Ale chcą wprowadzić by abonament był też od komputerów :/ i tu jest wtedy lipa :/
image image

Hm, do mnie tez przyszlo na nazwisko panienskie :P i tez 1500zl....no i teraz pytanie, ale tak juz na powaznie :) - placic czy nie? Jakie moga byc realne konsekwencje jesli nie zaplace?
no wlasnie dziwne ze kazdy dostal na ta sama kwote jak to mozliwe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pewnie to ta maksymalna kwota - jak ktoś wyżej pisał, mogą cofnąć się tylko o 5 lat wstecz ;)
dziewczyny,

Wszelkie informacje na stronie poczty polskiej..

Ja jak sprzedawałam mieszkanie to na poczcie wyrejestrowalam odbiornik. Nikt się nie dziwil...Jak zorientowałam się, że mamie przysluguje już bezplatny abonament to też znią poszlam na poczte. Pani mi powiedzialą ,ze bezpłatny przysługuje od miesiaca PO ZGŁOSZENIU. Czyli jak nie zgłosi to musi płacić...
Jak nie zarejestrujecvie telewizora/radia to skąd maja wiedzieć, że go macie?
Ale jak już jest zgłoszony to raczej spodziewałabym sie jakiś upomnień...
a co jeżeli ktoś ma kilka domów, mieszkań? płaci tylko tam gdzie jest zameldowany? płaci kilka razy? to jest całośc na jedno nazwisko tylko?

trochę zagmatwałam chyba ;p
Pisałam wczesniej ze do nas przyszlo pismo na moja mame ktora nie mieszka tu ponad 10 lat i ma inne nazwisko od 2000 roku pismo przyszlo na stare nazwisko, teraz okazuje sie ze tv nigdy nie byl na moja mame zarejestrowany w dodatku mama jest od paru lat zwolniona od płacenia abonamenu ,.Znalazłam w papierach stara ksiazeczke i jest na mojego ojca a ten to juz w ogole kupe lat tu nie mieszka i jest wymeldowny ,więc nie wiem jakim cudem przyszlo na osobe ktora nie zgłaszała nigdy odbiornika i w dodatku ma inne nazwisko inny adres od ponad 10 lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to nawet skąd oni mieliby jej dane skoro nie zgłaszała nigdy odbiornika?

przecież są jakieś zasady rozporządzania danymi osobowymi
Jedyne co mi przychodzi do głowy że patrzyli po meldunkach moja mama była gł lokatorem ,pare lat temu juz po zmianie meldunku adresu i nazwiska przychodzily do niej tu listy,chodz nasz stary listonosz przy mnie zaznaczał ze adresat juz tu nie mieszka a czasami wyciagam z skrzynki ,ofert reklamy czy zaproszenia na ten adres ze starym nazwiskiem.
do mnie kilka lat temu przyszło wezwanie na nazwisko kobiety, która wynajmowała to mieszkanie od pierwszego właściciela i od wielu lat nie żyje. następny właściciel zgłaszał na poczcie, że ona nie żyje i nie uwzględnili tego, bo nie pokazał im aktu zgonu (tylko skąd ma go mieć skoro nawet nie zna jej rodziny).
mam nadzieję, że zapomną o tej sprawie...
Może ktos ma jakies nowe wiesci w sprawie abonamentu - może ktoś uniknął płacenia albo zlekceważył upomnienie ?
Co w przypadku kiedy sprzedałam mieszkanie i sie wyprowadziłam? Czy w nowym,mieszkaniu musze zarejestrowac odbiornik czy sie ciagnie abonament z poprzedniego mieszkania?
Jak chcesz płacić to prawdopodobnie musisz ze strony poczty pobrać druk i aktualizowac swoje dane.
hmm mieszkam od lipca na nowym mieszkaniu i do tej pory tego nie zrobiłam wrrrr. Moge im np teraz powiedziec ze dopiero od kwietnia mam tv? Czy nie przejdzie...
mozesz nawet wyrejestrowac zupełnie kto ci powie że na nowym mieszkaniu masz telewizor
:) Nie noe to chyba nie przejdzie ale zobaczymy, dzieki na info :)
a dlaczego miałoby nie przejść jest dużo ludzi którzy teraz oglądają telewizję internetowa na laptopie czy komputerze radio tez jest w internecie
Ostrzegam tylko, że Poczta Polska podpsiała umowę z Urzędami Skarbowymi i jeśli się nie zapłaci, wszczyna się postępowanie egzekucyjne i US wystawia tytuł wykonawczy.
Potem zajmują Ci pensję. Tzn. wysyłają do zakladu pracy by zajęto pensję. Zakład pracy potem zajętą kwotę przekazuje do US

Już mialam jako kadrowa kilka takich zajęć więc radze nie lekceważyć sprawy.

A kwota 1500 zł była u wszystkich, bo to jest maksymalna kwota jaką mogą zażądać. 5 lat wstecz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
przy postępowaniu egzekucyjnym ,masz 14dni na odpowiedź
i w tym momencie piszesz oświadczenie,iż nie posiadasz tv
(Gorzej jak go masz powieszonego na ścianie i wieczorem wszyscy widzą
co oglądasz)korzystasz z innych źródeł informacji.
Trzeba napisać oświadczenie,nic na buzię !!!!
Jak tego nie dopilnujesz ,wtedy zabulisz 1500zł plus odsetki plus koszt
zajęcia komorniczego.
Racje ma salombo, bo jesli tv jest zaadresowane na osobe, ktora nie zyje, to nie nalezy sie tym przejmowac. Zajecie komornicze nawet na podstawie wyroku bedzie umorzone,bo komornik otrzyma infromacje o zgonie osoby i odesle do wierzyciela. zeby przerzucic odpowiedzilanosc za ten dlug na kogos innego, potrzebny jest sad, a Telewizja nie bedzie sie w to bawic, bo to za duzo zachodu.
Dla osob, ktore sprzedaly mieszkanie, i wyporwadzily sie w inne miejsce. Warto napisac odwolanie ( ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru i wyslac do KRRTiT do Warszawy- tu macie adres w artykule
http://prawo.rp.pl/artykul/1029125.html
Mojej znajomej umorzyli, bo sie wyprowdzila, przed 7 lata , mimo ,ze nie wyrejestrowala tv
Prawda jest taka,że do puki masz niezarejestrowany odbiornik w danym
mieszkaniu,raczej mało prawdopodobne by ktoś upomniał się o abonament
Komuś udało się umorzyć?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

szkoła podstawowa nr 24 we Wrzeszczu - poproszę o opinie (21 odpowiedzi)

szkoła znajduje się przy ul .Lilli Wenedy, muszę zapisać córkę i szukam opinii o tej szkole.

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Nie mam ochoty na seks (22 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

do góry