Widok
nnt. ABONAMENT RTV...UPOMNIENIE
dziś listem poleconym, otrzymałam upomnienie za rtv...1500zl...jeżeli nie zapłacę w ciągu 7 dni zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne...od ponad 5 lat nie mam radia i tv, dzwoniąc do PP i mówiąc im o tym oraz pytając się co mam zrobić, otrzymałam odpowiedz ze jest to nie możliwe, każdy ma tv i mam zapłacić - koniec dyskusji...
...i tu moje pytanie do Was, czy ktoś był w podobnej sytuacji ? czy mogę się jakoś odwołać, napisać pismo ?
...i tu moje pytanie do Was, czy ktoś był w podobnej sytuacji ? czy mogę się jakoś odwołać, napisać pismo ?
to chyba nie ma znaczenia bo to są na to jakies ustawy glupie i dlatego tyle szmalu oni zgarniaja. ja tam tv publicznej nie ogladam praktycznie wcale ale dla nich to nie ma znaczenia. wiem ze osoby starsze sa zwolnione z tego jakies osoby z grupa inwalidzka ale to chyba tez wszystko trzeba zglaszac do nich.
z tego co się orientuję firmy płacą za radio w autach służbowych, tzn. mają obowiązek
a ja na tv oglądam np. tylko telewizję internetową ;)
dla mnie ten abonament to przesada, w końcu tyle się płaci za kabel czy satelitę
a ja na tv oglądam np. tylko telewizję internetową ;)
dla mnie ten abonament to przesada, w końcu tyle się płaci za kabel czy satelitę
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Nam też dzisiaj przysłali 1521 zl do zapłaty na moją mamę która od ponad 10 lat już tu nie mieszka ma inne nazwisko a przysłali na stare nazwisko ba nawet nie jest tutaj zameldowana od paru lat bodajże od 2004 roku to jest zaległość od 2007 r ,druga sprawa mama jest jakby osobą jednooczną nie widzi na jedno oko a na drugie ledwo i jest zwolniona z płacenia za rtv a tutaj proszę upomnienie przysłali.
ale wiecie co, mojej babci też przysłali wezwanie chociaż płaci regularnie. Zaniosła im kwity (dobrze że trzyma wszystko) i załatwione.
Może oni sobie wysyłają wezwania jak leci, na wyrywki, tak naprawdę nie sprawdzając czy płacone czy nie płacone i czekają na reakcję ;)
A nóż na jakiegoś delikwenta trafią co po upomnieniu przyjdzie i im zapłaci te 1500 zł
Może oni sobie wysyłają wezwania jak leci, na wyrywki, tak naprawdę nie sprawdzając czy płacone czy nie płacone i czekają na reakcję ;)
A nóż na jakiegoś delikwenta trafią co po upomnieniu przyjdzie i im zapłaci te 1500 zł
dziewczyny,
Wszelkie informacje na stronie poczty polskiej..
Ja jak sprzedawałam mieszkanie to na poczcie wyrejestrowalam odbiornik. Nikt się nie dziwil...Jak zorientowałam się, że mamie przysluguje już bezplatny abonament to też znią poszlam na poczte. Pani mi powiedzialą ,ze bezpłatny przysługuje od miesiaca PO ZGŁOSZENIU. Czyli jak nie zgłosi to musi płacić...
Jak nie zarejestrujecvie telewizora/radia to skąd maja wiedzieć, że go macie?
Ale jak już jest zgłoszony to raczej spodziewałabym sie jakiś upomnień...
Wszelkie informacje na stronie poczty polskiej..
Ja jak sprzedawałam mieszkanie to na poczcie wyrejestrowalam odbiornik. Nikt się nie dziwil...Jak zorientowałam się, że mamie przysluguje już bezplatny abonament to też znią poszlam na poczte. Pani mi powiedzialą ,ze bezpłatny przysługuje od miesiaca PO ZGŁOSZENIU. Czyli jak nie zgłosi to musi płacić...
Jak nie zarejestrujecvie telewizora/radia to skąd maja wiedzieć, że go macie?
Ale jak już jest zgłoszony to raczej spodziewałabym sie jakiś upomnień...
Pisałam wczesniej ze do nas przyszlo pismo na moja mame ktora nie mieszka tu ponad 10 lat i ma inne nazwisko od 2000 roku pismo przyszlo na stare nazwisko, teraz okazuje sie ze tv nigdy nie byl na moja mame zarejestrowany w dodatku mama jest od paru lat zwolniona od płacenia abonamenu ,.Znalazłam w papierach stara ksiazeczke i jest na mojego ojca a ten to juz w ogole kupe lat tu nie mieszka i jest wymeldowny ,więc nie wiem jakim cudem przyszlo na osobe ktora nie zgłaszała nigdy odbiornika i w dodatku ma inne nazwisko inny adres od ponad 10 lat.
Jedyne co mi przychodzi do głowy że patrzyli po meldunkach moja mama była gł lokatorem ,pare lat temu juz po zmianie meldunku adresu i nazwiska przychodzily do niej tu listy,chodz nasz stary listonosz przy mnie zaznaczał ze adresat juz tu nie mieszka a czasami wyciagam z skrzynki ,ofert reklamy czy zaproszenia na ten adres ze starym nazwiskiem.
do mnie kilka lat temu przyszło wezwanie na nazwisko kobiety, która wynajmowała to mieszkanie od pierwszego właściciela i od wielu lat nie żyje. następny właściciel zgłaszał na poczcie, że ona nie żyje i nie uwzględnili tego, bo nie pokazał im aktu zgonu (tylko skąd ma go mieć skoro nawet nie zna jej rodziny).
mam nadzieję, że zapomną o tej sprawie...
mam nadzieję, że zapomną o tej sprawie...
Ostrzegam tylko, że Poczta Polska podpsiała umowę z Urzędami Skarbowymi i jeśli się nie zapłaci, wszczyna się postępowanie egzekucyjne i US wystawia tytuł wykonawczy.
Potem zajmują Ci pensję. Tzn. wysyłają do zakladu pracy by zajęto pensję. Zakład pracy potem zajętą kwotę przekazuje do US
Już mialam jako kadrowa kilka takich zajęć więc radze nie lekceważyć sprawy.
A kwota 1500 zł była u wszystkich, bo to jest maksymalna kwota jaką mogą zażądać. 5 lat wstecz.
Potem zajmują Ci pensję. Tzn. wysyłają do zakladu pracy by zajęto pensję. Zakład pracy potem zajętą kwotę przekazuje do US
Już mialam jako kadrowa kilka takich zajęć więc radze nie lekceważyć sprawy.
A kwota 1500 zł była u wszystkich, bo to jest maksymalna kwota jaką mogą zażądać. 5 lat wstecz.
przy postępowaniu egzekucyjnym ,masz 14dni na odpowiedź
i w tym momencie piszesz oświadczenie,iż nie posiadasz tv
(Gorzej jak go masz powieszonego na ścianie i wieczorem wszyscy widzą
co oglądasz)korzystasz z innych źródeł informacji.
Trzeba napisać oświadczenie,nic na buzię !!!!
Jak tego nie dopilnujesz ,wtedy zabulisz 1500zł plus odsetki plus koszt
zajęcia komorniczego.
i w tym momencie piszesz oświadczenie,iż nie posiadasz tv
(Gorzej jak go masz powieszonego na ścianie i wieczorem wszyscy widzą
co oglądasz)korzystasz z innych źródeł informacji.
Trzeba napisać oświadczenie,nic na buzię !!!!
Jak tego nie dopilnujesz ,wtedy zabulisz 1500zł plus odsetki plus koszt
zajęcia komorniczego.
Racje ma salombo, bo jesli tv jest zaadresowane na osobe, ktora nie zyje, to nie nalezy sie tym przejmowac. Zajecie komornicze nawet na podstawie wyroku bedzie umorzone,bo komornik otrzyma infromacje o zgonie osoby i odesle do wierzyciela. zeby przerzucic odpowiedzilanosc za ten dlug na kogos innego, potrzebny jest sad, a Telewizja nie bedzie sie w to bawic, bo to za duzo zachodu.
Dla osob, ktore sprzedaly mieszkanie, i wyporwadzily sie w inne miejsce. Warto napisac odwolanie ( ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru i wyslac do KRRTiT do Warszawy- tu macie adres w artykule
http://prawo.rp.pl/artykul/1029125.html
Mojej znajomej umorzyli, bo sie wyprowdzila, przed 7 lata , mimo ,ze nie wyrejestrowala tv
Dla osob, ktore sprzedaly mieszkanie, i wyporwadzily sie w inne miejsce. Warto napisac odwolanie ( ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru i wyslac do KRRTiT do Warszawy- tu macie adres w artykule
http://prawo.rp.pl/artykul/1029125.html
Mojej znajomej umorzyli, bo sie wyprowdzila, przed 7 lata , mimo ,ze nie wyrejestrowala tv