Widok
przepis na karkówkę:
Około 1-1,5 kg karkówki pokroić na kotlety i lekko rozbić.
2 torebki marynaty staropolskiej wymieszać z 7 łyżkami oliwy i kotlety namoczyć w marynacie.
Odstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Blachę wyłożyć folią aluminiową, a następnie wyłożyć karkówkę układając jeden kawałek obok drugiego tak, aby utworzyła się jedna płaszczyzna. Na to nałożyć warstwę ketchupu pikantnego, potem cebulę pokrojoną w talarki, na to plastry sera i na górę posmarować majonezem.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, przy czym po około 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
Sos do karkówki:
3 łyżki ketchupu (pikantny) 3 łyżki majonezu 3 łyżki dżemu borówkowego lub żurawinowego, curry do smaku (około 1/2 łyżeczki) 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku wszystko wymieszać razem i gotowe. Warzywa różne w zależności od upodobań i możliwości np. marchew, seler - pokroić w zapałkę, brokuły lub kalafiory, papryka, cebula, fasolka szparagowa - pokroić na dosyć duże kawałki Pokrojone warzywa wyłożyć na patelnie, podlać olejem, posypać wegetą i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut. Pod koniec duszenia dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, łyżkę oleju sezamowego oraz łyżkę octu balsamicznego. I to wszystko. Smacznego
Około 1-1,5 kg karkówki pokroić na kotlety i lekko rozbić.
2 torebki marynaty staropolskiej wymieszać z 7 łyżkami oliwy i kotlety namoczyć w marynacie.
Odstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Blachę wyłożyć folią aluminiową, a następnie wyłożyć karkówkę układając jeden kawałek obok drugiego tak, aby utworzyła się jedna płaszczyzna. Na to nałożyć warstwę ketchupu pikantnego, potem cebulę pokrojoną w talarki, na to plastry sera i na górę posmarować majonezem.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, przy czym po około 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
Sos do karkówki:
3 łyżki ketchupu (pikantny) 3 łyżki majonezu 3 łyżki dżemu borówkowego lub żurawinowego, curry do smaku (około 1/2 łyżeczki) 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku wszystko wymieszać razem i gotowe. Warzywa różne w zależności od upodobań i możliwości np. marchew, seler - pokroić w zapałkę, brokuły lub kalafiory, papryka, cebula, fasolka szparagowa - pokroić na dosyć duże kawałki Pokrojone warzywa wyłożyć na patelnie, podlać olejem, posypać wegetą i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut. Pod koniec duszenia dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, łyżkę oleju sezamowego oraz łyżkę octu balsamicznego. I to wszystko. Smacznego
Przyprawy papryka, chille, pieprz sól, przyprawa do karkówki itp itd. Na gorący olej, wrzucasz razem z cebulą, podsmarzasz, przekładasz wszystko do żaroodpornego naczynia i do pierkarnika na półtorej godziny. Ewent. Do marynaty, na 48 godzin. Marynata : 7 łyżek oleju, 7 łyzek wody, i mnóstwo przypraw ;) Zalewasz, przykrywasz folią aluminiową ;) Rewelacja :) Ja to chyba jestem specjalistką w robieniu karkówki, ponieważ mój M ją uwielbia, i średnio raz w tygodniu dostaje ją na obiad ;)
posypujesz knorrem/warzywkiem/delektą - co tam masz pod ręką, układasz w żaroodpornym naczyniu, zalewasz sokiem jabłkowym tak, żeby przykryć całe mięso, posypujesz garścią rodzynek. Pieczesz ok godziny w zamkniętym naczyniu, do miękkości.
Bardzo smaczne, zupełnie nowe doznania smakowe i choć nie przepadam za mięsem na słodko, to bardzo to polecam!
Bardzo smaczne, zupełnie nowe doznania smakowe i choć nie przepadam za mięsem na słodko, to bardzo to polecam!
a ja ostatnio karkóweczkę (plastry) najpierw lekko podsmażyłam, a potem "udusiłam", na koniec dodałam ciemny sosik, grzybki suszone i wyszło całkiem niezłe danie, acha i do tego koniecznie marchewka glazurowana na bulionie :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
uch...mnóstwo przepisów zostało podanych :)
mój Małż lubi karkówkę w sosikach
podsmażam, później duszę a na koniec robię sosik
sosiki różne: borowikowy - z suszonych borowików, cebulowy, chrzanowy, z zielonym pieprzem, z warzywkami
jak mam więcej plastrów to dzielę i zamrażam, w ten sposób mam zawsze awayjny obiadek pod ręką
mój Małż lubi karkówkę w sosikach
podsmażam, później duszę a na koniec robię sosik
sosiki różne: borowikowy - z suszonych borowików, cebulowy, chrzanowy, z zielonym pieprzem, z warzywkami
jak mam więcej plastrów to dzielę i zamrażam, w ten sposób mam zawsze awayjny obiadek pod ręką
to ja polece do tej karkówki super marchewkę -obieram ,kroje na cienkie paseczki wrzucam na masełko na patelnię i smaże 10 minut ,przekładam do garnuszka podlewam delikatnie woda i duszę 15 minut do tego czosnek wyciskam według uznania ja na 6 marchewek daję 2 ząbki i sól i jest pychota :) z mkarkówki robię mielone i są rewelacyjne :)
polecam po meksykańsku składniki
500g karkówki
3 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
3 papryczki chilli
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
100ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
200g pieczarek
Sposób przygotowania
1.
Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
2.
Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki.
3.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.
4.
Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h. osobiście nie dodaję papryczki chilli, a zwykłą.
500g karkówki
3 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
3 papryczki chilli
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
100ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
200g pieczarek
Sposób przygotowania
1.
Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
2.
Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki.
3.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.
4.
Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h. osobiście nie dodaję papryczki chilli, a zwykłą.